FOLLOW US: facebook twitter

Σεισμός στην Ταϊβάν: Πώς αποφεύχθηκε μια μεγαλύτερη καταστροφή από τα 7,4 Ρίχτερ – Τα ιδιαίτερα μέτρα

Ημερομηνία: 03-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κόσμος, Νέα, Περιβάλλον
Σεισμός στην Ταϊβάν / Φωτογραφία: ΑΡ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 737 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε το πρωί τοπική ώρα την Ταϊβάν, προκαλώντας καταστροφές σε δεκάδες κτίρια και προειδοποιήσεις για τσουνάμι από την Ιαπωνία μέχρι τις Φιλιππίνες, που ήρθησαν αργότερα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έκτακτων Επιχειρήσεων της Ταϊβάν μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και τρεις πεζοπόροι που καταπλακώθηκαν από βράχους στην κομητεία Χουαλιέν, επίκεντρο του φονικού σεισμού, ενώ από μπάζα μετά από κατολίσθηση σκοτώθηκαν ένας οδηγός φορτηγού και εκείνος ενός ΙΧ σε τούνελ.

Ένα άτομο σκοτώθηκε στις εγκαταστάσεις της κρατικής τσιμεντοβιομηχανίας της Ταϊβάν κι ένας οικοδόμος σε κοντινό αυτοκινητόδρομο.

Σε τούνελ οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι

Σύμφωνα με την Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ταϊβάν κάπου 60 από τους συνολικά 77 εγκλωβισμένους βρίσκονται στο τούνελ Τζινγουέν στην κομητεία Χουαλιέν κι άλλοι 15 στη σήραγγα Νταχινγκσούι στην ίδια περιοχή. Δύο Γερμανοί υπήκοοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα τρίτο τούνελ.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την Ταϊβάν από το 1999 και προειδοποίησαν για πολλούς μετασεισμούς τα ερχόμενα 24ωρα.

Αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί και η προετοιμασία με ασκήσεις απέτρεψαν μεγαλύτερη τραγωδία

«Ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στη στεριά και ήταν ρηχός . Έγινε αισθητός σε όλη την Ταϊβάν και τα παράκτια νησιά», δήλωσε ο Γου Τσιεν-φου, διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Κεντρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ταϊπέι.

Οι Αρχές, οι εταιρείες και ο πληθυσμός στην Ταϊβάν είναι συνηθισμένοι στις φυσικές καταστροφές, καθώς το νησί πλήττεται συχνά από σεισμούς και τυφώνες και διεξάγονται συχνά ασκήσεις ετοιμότητας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο οι αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί και η ευρεία ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για φυσικές καταστροφές φαίνεται ότι απέτρεψαν μια μεγάλη καταστροφή για το σεισμόπληκτο νησί, το οποίο βρίσκεται κοντά στη συμβολή δύο τεκτονικών πλακών.

Ο Γου είπε ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος από εκείνον τον 7,6 Ρίχτερ τον Σεπτέμβριο του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.400 ανθρώπων στην φονικότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία του νησιού. Ο σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της Τετάρτης σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:00 π.μ. τοπική ώρα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) να υπολογίζει το επίκεντρο 18 χιλιόμετρα (11 μίλια) νότια της πόλης Χουαλιέν σε βάθος 34,8 χιλιομέτρων.

Γιατί είναι τόσο συχνοί οι σεισμοί στην Ταϊβάν

Η Ταϊβάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων πολύ ισχυροί και λίαν καταστροφικοί. Κι ο λόγος έχει να κάνει με τη γεωγραφική θέση του νησιού.

Η Ταϊβάν βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Θάλασσας των Φιλιππίνων στο Δαχτυλίδι ης Φωτιάς του Ειρηνικού, μιας εξαιρετικά ενεργής τεκτονικής περιοχής, όπου καταγράφονται ορισμένοι από τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη. Κοντά στην Ταϊβάν βρίσκονται η ευρασιατική πλάκα και εκείνη της Θάλασσας των Φιλιππίνων, και λόγω της θέσης της σε μια περιοχή με υποτροπικό κλίμα, πλήττεται συχνά και από τυφώνες, πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Υπάρχουν 42 ενεργά ρήγματα στην Ταϊβάν, αλλά οι περισσότεροι από τους σεισμούς οφείλονται στη σύγκρουση της ευρασιατικής πλάκας με εκείνη των Φιλιππίνων ανοικτά των ανατολικών ακτών της και προκαλούν μικρές ζημιές. Από την άλλη πλευρά οι μικρότεροι σεισμοί κάτω από το ίδιο το νησί έχουν αποδειχθεί πιο καταστροφικοί. Ο πρώτος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ταϊβάν ήταν το 1624, ενώ τον περασμένο αιώνα σημειώθηκαν 91 μεγάλοι σεισμοί στην Ταϊβάν, ο τελευταίος εκ των οποίων στις 21 Σεπτεμβρίου του 1999 προκάλεσε τον θάνατο 2.415 ανθρώπων.

Ως εκ τούτου τα περισσότερα κτίρια στην Ταϊβάν έχουν ανεγερθεί βάσει πολύ αυστηρών κανονισμών αντισεισμικής προστασίας ενώ το δίκτυο των Σιδηροδρόμων Υψηλής Ταχύτητας διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που ακινητοποιεί όλους τους συρμούς στις ράγες όταν ανιχνεύει κάποιον ισχυρό σεισμό.

Πηγή: iefimerida.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot