FOLLOW US: facebook twitter

Σε συναγερμό όλη η Ηλεία!

Ημερομηνία: 04-07-2022 | Συντάκτης:
φωτο: ilidakampos.gr

Δυστυχώς, οι φόβοι για μεγάλη πυρκαγιά στον νομό επαληθεύτηκαν αφού χθες το απόγευμα εξαπλώθηκε στην Ηλεία το πύρινο μέτωπο από τις Πόρτες Αχαϊας

Μαίνεται η φωτιά στην Πηνεία!

– Εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Βάλμη και Κοτρώνα-Χθες το βράδυ απειλούνταν και άλλοι ακόμα οικισμοί


Επαληθεύτηκαν δυστυχώς οι φόβοι για μεγάλη φωτιά στην Ηλεία που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Πηνείας με επίκεντρο το χωριό Βάλμη, από χθες το απόγευμα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις φλόγες! Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη κατακαίοντας στο πέρασμά της ότι βρίσκει μπροστά της, ενώ απειλήθηκαν ακόμα και κατοικημένες περιοχές!

φώτο: ilidakampos.gr

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν από χθες στην περιοχή, με επίγεια και εναέρια μέσα. Από το απόγευμα, 13 αεροπλάνα και πάνω από 40 οχήματα με 130 πυροσβέστες, όπως και πεζοπόρα τμήματα που συνεχώς ενισχύονταν ρίχθηκαν στις φλόγες, προκειμένου να προλάβουν την εξάπλωσή της στην ευρύτερη περιοχή της Πηνείας, όπου η ανησυχία των κατοίκων ήταν και παραμένει μεγάλη. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4 απόγευμα στις Πόρτες Αχαϊας που βρίσκεται στα όρια των δύο νομών, σύντομα πέρασε στην Ηλεία κι αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία! Μάλιστα ενεργοποιήθηκε το γνωστό πλέον 112 καλώντας τους κατοίκους για εκκένωση του οικισμού Βάλμη της Πηνείας. Ο Διοικητής της ΠΥ Αμαλιάδας κ. Κώστας Χριπάτσιος ζήτησε την προληπτική εκκένωση της Βαλμης μέσω Αγραπιδοχωρίου, καθώς η φωτιά βρισκόταν πολύ κοντά στο χωριό. Την εκκένωση του χωριού ζήτησε και ο πρόεδρος της Τ.Κ Βάλμης, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις , ενώ στο μέτωπο της φωτιάς στην Πηνεία, βρέθηκαν ευθύς εξαρχής ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και βεβαίως ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και όλο το επιτελείο του δήμου Ήλιδας.


Γ. Λυμπέρης: “Η κατάσταση είναι δύσκολη εκκενώθηκαν όμως με ασφάλεια Βάλμη και Κοτρώνα”

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο κ. Λυμπέρης, για λόγους ασφαλείας με την συνδρομή των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας του δήμου Ήλιδας και της Αστυνομίας, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια κυρίως οι ηλικiωμένοι κάτοικοι των δύο οικισμών Βάλμης και Κοτρώνας, περίπου 20 άτομα, αφού η φωτιά ήταν σχεδόν πίσω από το χωριό. Ωστόσο στην περιοχή απειλούνται και άλλοι ακόμα μικροί οικισμοί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν τιτάνιο αγώνα προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και το καταστροφικό της έργο, ενώ όσο πλησίαζε η νύχτα όπου σταματούν να πετούν τα εναέρια μέσα, ο κίνδυνος γινόταν και πιο μεγάλος.


Β. Γιαννόπουλος: “ Οι φλόγες έφτασαν 150 μέτρα από τις αυλές των σπιτιών της Βάλμης”

Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας χθες αργά το απόγευμα από το μέτωπο της φωτιάς στην Πρωινή, τόνισε ότι η νύχτα προβλέπεται δύσκολη καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. “Ευτυχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν τη φωτιά από το χωριό Βάλμη που έχει εκκενωθεί, καθώς οι φλόγες βρισκόταν 150 μέτρα από τις αυλές των σπιτιών. Κατάφεραν όμως να αλλάξουν πορεία στη φωτιά και να σώσουν το χωριό, ωστόσο την ώρα που μιλάμε απειλούνται κι άλλοι οικισμοί, όπως το οικισμός Κοτρώνα και Αγία Παρασκευή, ενώ προσπαθούν να οδηγήσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς μακριά από τον οικισμό Λάττα. Όπως μας είπαν οι επιεκφαλής της Π.Υ, η στόχευση αυτή είναι κομβικής σημασίας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλο αγώνα, μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί όσο πλησιάζει η νύχτα, ο κίνδυνος μεγαλώνει”.
Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με τέτοια ένταση και ταχύτητα, αφού όι στάχτες όλο το απόγευμα έφταναν ως την πόλη του Πύργου, πολλά δηλαδή χιλιόμετρα μακριά.


Πρόλαβαν τα χειρότερα στο Χάβαρι – Έσβησε η φωτιά

Με τη θερμοκρασία να έχει σκαρφαλώσει κοντά στου 40 βαθμούς κελσίου, μάχη με τις φλόγες εδωσαν χθες οι Πυροσβέστες στην περιοχή Χάβαρι Αμαλιάδας όπου ξέσπασε πυρκαγιά σε εκτάσεις με ελαιόδεντρα και ξερά χόρτα.

Περισσότεροι από 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και δυο αεροσκάφη Air Tractor επιχειρησαν για την κατάσβεση της φωτιάς με το έργο τους να συνδράμουν η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ήλιδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Στο μέτωπο της φωτιάς την επιχείρηση συντόνισαν ο Διοικητής Πυροσβεστιών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος με το Διοικητή της Π.Υ. Αμαλιάδας Αντιπύραρχο Κώστα Χριπάτσιο. Ευτυχώς η άμεση επάμβαση των ππυροσβεστικών δυνάμεων, πρόλαβε τα χειρότερα στο Χάβαρι και αργά το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και σχεδόν έσβησε..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος