FOLLOW US: facebook twitter

Σε πρώτη προτεραιότητα τα δάση της Ηλείας

Ημερομηνία: 18-06-2024 | Συντάκτης:

-Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δ. Αυγερινοπούλου, η εφαρμογή της νέας δασικής μεταρρύθμισης

Η εφαρμογή της νέας δασικής μεταρρύθμισης απασχόλησε την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της της Προέδρου της, κυρίας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας, Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κα. Σουζάνα Ανδρίτσου, Τμηματάρχης στο Τμήμα Διαχείρισης Δημοσίων Δασικών & Λιβαδικών Οικοσυστημάτων. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Διευθυντής στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, κ. Παναγιώτης Δρούγας.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κα. Αυγερινοπούλου, τα δάση είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Επιτροπής και ειδικότερα τώρα, καθώς διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και εκδηλώνονται οι περισσότερες από τις δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας.

Όπως υπογράμμισε, βρισκόμαστε ήδη τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας δασικής μεταρρύθμισης ενώ στόχος της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του συνόλου των δασικών οικοσυστημάτων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αρχή της αειφορίας και των πολλαπλών λειτουργιών χρήσεων και υπηρεσιών, που αυτά τα δασικά οικοσυστήματα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, εξυπηρετούν.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό επίτευγμα ότι η Ελλάδα έφτασε στο 90% της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών με όλες τις ιδιαιτερότητες που υπήρχαν κατά τόπους ενώ, εστιάζοντας στην ευαλωτότητα των δασών, μίλησε για τον παράγοντα της κλιματικής κρίσης που τα επηρεάζει και αναφέρθηκε στην συνεργασία της Ελλάδας με τα άλλα μεσογειακά και παραμεσογειακά κράτη για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών.

Παράλληλα, όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής, από 11 Ιουνίου 2024, χορηγείται αυξημένο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δασικούς υπαλλήλους που εργάζονται στην προστασία των δασών της χώρας. Το επίδομα αφορά τόσο εργαζόμενους της Κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας όσο και αυτούς των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών, που είναι αρμόδιοι για την προστασία, τη διαχείριση και την ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Για τις κατεξοχήν κρίσιμες ειδικότητες των δασικών υπαλλήλων, το επίδομα θα ανέρχεται σε 150 ευρώ, από 105 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή αυξάνεται κατά 43% περίπου. Το εν λόγω επίδομα εντάσσεται στο πλέγμα των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πλήρη αναβάθμιση του δασικού τομέα, με κυριάρχο άξονα την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Σταθόπουλος, υπογράμμισε ότι μόνο μέσα στο δίμηνο Απριλίου και Μαΐου εκδηλώθηκαν πάνω από 500 αγροτικές και δασικές πυρκαγιές, γεγονός που σε συνδυασμό με τον σχεδόν άνυδρο χειμώνα, έχει σημάνει αυξημένη επαγρύπνηση στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήδη, από τις αρχές Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι σχετικές δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο,  για την εκτέλεση νέων και ολοκλήρωση άλλων έργων που έχουν ξεκινήσει από το 2022.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα πρόληψης και καθαρισμού των δασών, είναι σε εξέλιξη από τα τέλη του 2021 και θα είναι μέχρι τα τέλη του 2025 με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Πρόληψης και Καθαρισμού Δασών στη χώρα, το «ΑntiNero»,  και θα απορροφήσει ποσό έως και μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στο κομμάτι των διαχειριστικών μελετών, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί οχτώ μελέτες που αφορούν σε πρώτη προτεραιότητα τα δάση της Αττικής, της Βοιωτίας, της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Ευρυτανίας και αμέσως μετά για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα  για την προσεχή διετία.  

Ταυτόχρονα, εξελίσσεται το πρώτο πιλοτικό σχέδιο για μεικτές αντιπυρικής ζώνες, ένα πιο προστατευτικό σύστημα για το δάσος που έχει δημοπρατηθεί και πιλοτικά εφαρμόζεται στην Ηλεία ενώ σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για 18 ακόμα μικτές αντιπυρική ζώνες στο σύνολο της χώρας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα απόληψης της βιομάζας, ένα συνεργατικό σχήμα, που θα συμμετέχει σε αυτού του είδους τις διαδικασίες, ύστερα από αποφάσεις προκήρυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι σε εφαρμογή σε δάση της Θεσσαλίας ενώ, πέρα από την προστασία του δάσους, θα προκύπτει και κοινωνικό μέρισμα για τους πληθυσμούς των περιοχών, όπου κατοικούν γύρω ή πολύ κοντά στα δάση, καθώς τουλάχιστον το 2% του ποσού που θα προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, θα επιστρέφεται στους δήμους των περιοχών που γειτνιάζουν με τα δάση. Παράλληλα, ο κ. Σταθόπουλος, τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά το 2002, προσλαμβάνονται 67 νέοι δασοπυροσβέστες, ένα πρώτο βήμα για την σταδιακή, πλήρη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας για τις νέες μελέτες, τόνισε ότι θα καλύπτουν 14 εκατομμύρια στρέμματα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα 43 δασικών υπηρεσιών, που θα τύχουν ολοκληρωμένης διαχείρισης, εξασφαλίζοντας την  διατήρησή τους στο διηνεκές.

Η Τμηματάρχης στο Τμήμα Διαχείρισης Δημόσιων Δασικών και Λιβαδικών Οικοσυστημάτων αναφέρθηκε στο νέο σύστημα απογραφής δασών, που έχει ενσωματώσει όλες τις υποχρεώσεις της χώρας μας, εθνικές, διεθνείς και ευρωπαϊκές και κυρίως απέναντι στη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την εθνική στρατηγική για τα δάση. Το σύστημα αυτό προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και από αυτό θα προκύψουν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά για την κατάσταση των δασών, ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως τη διαχείρισή τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot