FOLLOW US: facebook twitter

Σε νέα εποχή περνά το Λιμάνι Κατακόλου: Υπεγράφη χθες η προγραμματική σύμβαση Αναβάθμισης της χερσαίας ζώνης μεταξύ ΠΔΕ και ΔΛΤΠ

Ημερομηνία: 01-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74583″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε νέα εποχή, περνά πλέον το Λιμάνι Κατακόλου μετά την χθεσινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, για το έργο Αναβάθμισης της χερσαίας ζώνης του λιμένα που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ένα οραματικό έργο που θα μετατρέψει το Κατάκολο σε ένα σύγχρονο Μεσογειακό Λιμάνι κρουαζιέρας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λεωνίδας Βαρουξής υπέγραψαν χθες την προγραμματική σύμβαση παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και των αντιπεριφερειαρχών Π. Μπράμου, Κ. Μητρόπουλου και Δ. Κωσταριά αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, μιλώντας για τις τεράστιες αλλαγές που θα υλοποιηθούν και που θα αναβαθμίσουν συνολικά την εικόνα του επίνειου, και εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συνεργάτες τους που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

«Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό, την κρουαζιέρα, την οικονομία, το εισόδημα και συνολικά την παραγωγική ανασυγκρότηση της Π.Ε. Ηλείας όπου μαζί με την αξιοποίηση όλων των έργων υποδομής των ΟΧΕ θα περάσουμε σε μια νέα παραγωγική βάση» δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας υπενθυμίζοντας ότι το 2011 όταν ανέλαβαν νέα Περιφερειακή Αρχή βρήκαν μακέτες που σήμερα, με το σωστό πολιτικό προγραμματισμό, τη σωστή πολιτική διεκδίκηση πόρων, το σχεδιασμό για την υλοποίηση έργων, είναι στην ευχάριστη θέση να πουν ότι θα παραδώσουν ένα σύγχρονο Μεσογειακό λιμάνι κρουαζιέρας που δε θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλα λιμάνια. «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε στο πρώτο βήμα να γίνει αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, εντάξαμε το δρόμο Λαστείκα -Κατάκολο που βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης, εντάξαμε σήμερα την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης και ταυτόχρονα με την προγραμματική σύμβαση αναλαμβάνουμε την ευθύνη ως Περιφέρεια πέρα από τη χρηματοδότηση, να κατασκευάσουμε τεχνικά το έργο».

Καταλήγοντας, ο κ. Κατσιφάρας, μίλησε για την άριστη συνεργασία με την Π.Ε. Ηλείας και το ΔΛΤΠ και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και τους συνεργάτες του ονομαστικά. «Το λιμάνι Κατακόλου σε συνδυασμό με την Αρχαία Ολυμπία αλλά και τη δύναμη της πρωτεύουσας, μας δίνουν νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα παραγωγικά δεδομένα. Είμαστε υπέρ των μεγάλων αλλαγών, τομών… Στο τέλος θα είναι δικαιωμένοι οι πολίτες της Ηλείας όταν θα δουν γρήγορα το οραματικό αυτό έργο, ένα γραφικό λιμάνι, που θα γίνει κόσμημα στη Μεσόγειο».

«Εμβληματικό έργο»

Αισθήματα ανακούφισης και ικανοποίησης, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, πως τον διακατέχουν. «Ανακούφιση γιατί πίσω από την προγραμματική σύμβαση κρύβεται ένα πολύ σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον διετίας, με προβλήματα και αγώνα εκ του συστάδην. Ικανοποιημένος νιώθω διότι αυτή η υπογραφή είναι η αρχή της τελικής ευθείας, με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, τη δημοπράτηση και την έναρξη των εργασιών την άνοιξη του 2019.

Είναι ένα έργο-βιτρίνα για την ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχ. Ολυμπία, μέσα από την οποία στοχεύουμε να αναπτύξουμε τον πολιτισμό και τον τουρισμό στην Ηλεία. Ο τουρίστας δεν θα βλέπει ποια τη μαύρη αλάνα, αλλά μια εικόνα που δεν θα μας ντροπιάζει και θα μας κάνει υπερήφανους. Η ανάπλαση ξεκίνησε μετά το έργο των λιμενικών υποδομών και θα συνεχιστεί με την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη, την αναβάθμιση του τουριστικού τρένου, έργο εξίσου εμβληματικό, και την ανάπλαση της οδού Κατακόλου σε σύγχρονο οδικό δίκτυο, όπως και τα λοιπά έργα που έχουμε για τον Πύργο και την Ολυμπία. Αισθανόμαστε υπερήφανοι, διότι ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και είμαστε στην αρχή του τέλους για να υλοποιούμε το πολιτικό πρόταγμα της περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Γεωργιόπουλος και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος.

«Από στόχευση γίνεται πράξη»

Στην πολύχρονη προσπάθεια της Διοίκησης του ΔΛΤΠ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Λεωνίδας Βαρουξής, τονίζοντας πως αισθάνεται ευτυχής και τυχερός με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. «Βρήκαμε μελέτες στο 10-20% και ήταν πολύ δύσκολο χωρίς Τεχνική Υπηρεσία να τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι η προγραμματική αυτή σύμβαση ήταν ο μοναδικός τρόπος, το έργο αυτό από στόχευση να γίνει πράξη. Αξιοποιώντας προγράμματα και τις ΟΧΕ μπορούμε να αναπτύξουμε το λιμάνι με στόχο να ανοίξουμε τις πύλες στις ναυτιλιακές εταιρείες, να τις ικανοποιήσουμε και να τις γοητεύσουμε και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη τους προς εμάς» είπε και ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσους προσέφεραν την πολύτιμη βοήθεια τους καταλήγοντας πως είναι ένα έργο που δικαιούται το λιμάνι, η τοπική κοινωνία, η κοινότητα Κατακόλου, ο Δήμος Πύργου και όλη η Ηλεία. «Το στοίχημα πλέον πρέπει να είναι, να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο 2019».

Τι προβλέπει το έργο

Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου που

προβλέπει δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και παρεμβάσεις σε υφιστάμενες. Στη χερσαία ζώνη του λιμένα θα κατασκευαστούν νέα κτίρια, τα οποία είναι:

α) Κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με συνολική επιφάνεια 1310,07τμ.

β) Κτίριο Schengen με χρήση γραφείων ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών. Θα αποτελείται από το ισόγειο και τον  α΄ όροφο, με συνολική επιφάνεια 774,25τμ.

γ) Κτίριο εκθέσεων –πολιτισμού. Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες  σταφίδας που θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και θα συμπληρωθούν με  την  προσθήκη ενός όμοιου κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου θα είναι 785,99τμ.

δ) Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περιγράφονται στην επικαιροποίηση του Γενικού Π.Σ. Λιμένα Κατακόλου. Περιλαμβάνει βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό.

Με την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα που σήμερα βλέπουν οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων και θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης του 2014. Επιπροσθέτως η ανάπλασης της χερσαίας ζώνης θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή των προτύπων ασφάλειας διεθνών λιμένων με το ISPS Code, ώστε να ικανοποιηθούν και οι απαιτήσεις των ναυτιλιακών εταιριών που αυτή την ώρα περιορίζουν τις αφίξεις τους στο Κατάκολο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot