FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών

Ημερομηνία: 08-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48929″ img_size=”full”][vc_column_text]Την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών για τη σύνδεση παιδιών με υποψήφιους γονείς ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα: «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία» η υφυπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου πλαισίου αναδοχής και υιοθεσίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές, την εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα παιδικής προστασίας, την έναρξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων σε όλη την επικράτεια και την εκπαίδευση των Κοινωνικών Λειτουργών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) που θα συμβάλλουν στην κοινωνική έρευνα και επεξεργασία των αιτήσεων, το υπουργείο πέρασε σήμερα στην έναρξη των διαδικασιών σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς.

«Να μάθουν όλοι για την αναδοχή· μια πράξη γενναιοδωρίας και αλτρουισμού»

Η υιοθεσία, με τις επίπονα μακροχρόνιες διαδικασίες που τη συνοδεύουν, έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πολλαπλά χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Την άνοιξη του 2018, η τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής τη Θεανώ Φωτίου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας -και βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα- προχώρησε σε μια νομοθετική τομή, η οποία έγινε αποδεκτή από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, δημιουργώντας ένα νέο, πιο φιλικό και ασφαλές περιβάλλον για τους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν αγάπη και φροντίδα μέσω της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Με τον νόμο θεσπίζεται μια ενιαία, διαφανής, ψηφιακή διαδικασία κατά την οποία παιδιά που δεν ζουν με τη βιολογική τους οικογένεια, μόνιμα ή προσωρινά, και υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα με σκοπό να ταιριάξουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους και να βρεθεί μια οικογένεια για κάθε παιδί.

Ολοι οι υποψήφιοι γονείς κάνουν ηλεκτρονική αίτηση, είτε στα 12 Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας των Περιφερειών (ΚΚΠΠ) και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειών είτε από τον υπολογιστή τους. Αποκτούν έναν μοναδικό αριθμό που τους ακολουθεί σε όλη την πορεία της αίτησής τους και τους επιτρέπει να ενημερώνονται για το στάδιο όπου βρίσκεται.

Ολα τα παιδιά σε μαιευτήρια και νοσοκομεία, δημόσια ή ιδιωτικά, αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο, όπου καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους. Παράλληλα δημιουργείται το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών, σύμφωνα με το οποίο το παιδί θα κατευθυνθεί σε αναδοχή ή υιοθεσία. Ετσι, για πρώτη φορά το κράτος θα γνωρίζει πόσα παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, και πόσοι υποψήφιοι γονείς υπάρχουν πανελλαδικά. Μέχρι τώρα τα στοιχεία ήταν ελλιπή και δεν υπήρχε κεντρικό σημείο αναφοράς.

Η μεγάλη καινοτομία του συστήματος είναι ότι, με βάση τα χαρακτηριστικά των παιδιών, το σύστημα αναζητεί και προτείνει τα πιθανά κατάλληλα ζευγάρια (ή μεμονωμένα άτομα), με σειρά προτεραιότητας. Τότε συνεργάζονται ο κοινωνικός λειτουργός που παρακολουθεί το παιδί με τον κοινωνικό λειτουργό που έκανε την έκθεση καταλληλότητας του υποψήφιου γονιού για να προχωρήσει η διαδικασία του «ταιριάσματος». Οταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, η αναδοχή ή υιοθεσία έχει συντελεστεί. Το παιδί έχει βρει σπίτι και εκκρεμεί μόνο για την υιοθεσία η απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot