FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι άλλος τρόμος, εδώ και τώρα δρόμος»!: Σε λαϊκό κύμα οργής μετατράπηκε ο αποκλεισμός της ΕΟ Πύργου-Πατρών χθες το πρωί

Ημερομηνία: 15-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Παρόντες οι δήμαρχοι, συγκαλείται αύριο συμβούλιο αιρετών
Της Κικής Κολοβέρου

 

«Όχι άλλο Αίμα στην Πατρών-Πύργου» βροντοφώναξαν χθες οι πολίτες της Ηλείας στη διασταύρωση των Λεχαινών, αποκλείοντας την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών λίγο μετά τις 11 το πρωί, την ώρα που κηδεύονταν οι δύο εκπαιδευτικοί που βρήκαν τραγικό θάνατο την περασμένη Δευτέρα σε τροχαίο δυστύχημα στα Καμίνια.

Κρατώντας πανό και με έκδηλο το συναίσθημα της οργής, δεκάδες πολίτες διατράνωσαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Οδό και για το ότι κανένας δεν γνωρίζει πότε θα κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος.

Ο ολιγόωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού μετατράπηκε σε πολυπληθή λαϊκή διαμαρτυρία, αφού μικροί και μεγάλοι, μαθητές, παιδιά και γονείς, άνθρωποι όλων των ηλικιών έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για τον άδικο χαμό των δύο καθηγητών που καθημερινά έρχονταν από την Πάτρα για να διδάξουν στους μαθητές της Ηλείας.

Παρόντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν και οι δήμαρχοι της Ηλείας, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με τους πολίτες και τόνισαν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερεί άλλο και να πάρει αποφάσεις για την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και την ολοκλήρωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο οποίος εμπνεύστηκε και την πρωτοβουλία, δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες και η πολιτεία να δώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου.

«Είναι καθολικό το αίτημα, πρέπει ο δρόμος να ξεκινήσει… χθες. Έχουμε πληρώσει ως Ηλεία, μεγάλο τίμημα, σε αίμα, σε ανθρώπους, σε τραυματίες και αυτό  το θέμα πρέπει να τελειώσει. Τα ψέματα, οι παλινωδίες, το αν θα γίνει ο δρόμος με μια εργολαβία ή με δεκαπέντε, είναι κάτι το οποίο τους απλούς δημότες δεν μας αφορά. Πρέπει να γίνει επιτάχυνση των εργασιών και πρέπει κάποια στιγμή και το κεντρικό κράτος να μας πει πότε θα ξεκινήσει το έργο -και όχι τι σκοπεύει να κάνει- και να ορίσει και σαφή χρονοδιαγράμματα. Σήμερα κάναμε μια ενέργεια ως δήμος που έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα και μαζί με τους δημάρχους θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε πλέον να μας ακούσουν γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε ως τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο κ. Λέντζας και ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του στη συγκέντρωση προσθέτοντας ότι αύριο όλοι οι δήμαρχοι θα καταρτίσουν χρονοδιάγραμμα δράσεων και ενεργειών.

«Εδώ και τώρα λύση» ζητούν οι δήμαρχοι

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, απαίτησε άμεσα χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση του έργου, ζητώντας τη σύγκληση συμβουλίου αιρετών με στόχο την προκήρυξη γενικής απεργίας σε όλη την Ηλεία.

«Η αύξηση με νέα θύματα της λίστας των νεκρών αυτής εδώ της Εθνικής Οδούαποκαλύπτει ότι ένας είναι ο δρόμος για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Αυτό που γίνεται τώρα, έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ καιρό. Είμαστε από αυτούς που φωνάζουμε και επιμένουμε στη συλλογικότητα ενός αγώνα που γίνεται στο φως.Η παρελκυστική λειτουργία της πολιτείας στο ανεβοκατεβαίνουν επιτροπές στην Αθήνα δεν απέδωσε τίποτα.Είμαστε εκεί που σταματήσαμε πριν 15 χρόνια. Να μας πουν εδώ και τώρα χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση του έργου. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο παρελκυστικής διαχείρισης του χρόνου. Κάθε αναβολή σημαίνει νέα θύματα. Η αναβολή ήταν ο μόνιμος τρόπος της κεντρικής πολιτείας να καθυστερήσει το έργο 10-15 χρόνια. Καλούμε, σε οποιοδήποτε σημείο του νομού, συνάντηση του συμβουλίου αιρετών με όλους τους συλλογικούς φορείς. Έγινε το πρώτο ξεκίνημα στον Πύργο 11 Νοεμβρίου, να πάμε σε γενική απεργία Νομού. Θα μετρήσουμε τους παρόντες και τους απόντες σε αυτό το προσκλητήριο ζωής. Δεν πάει άλλο και πρέπει να έρθουν αυτοί εδώ, όχι εμείς σε αυτούς», επισήμανε.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, αναφέρθηκε στον όρκο τιμής που έχει δώσεις προς τους πολίτες της Ηλείας για την ολοκλήρωση του έργου ως το τέλος αυτής της θητείας.

«Την 1η Σεπτεμβρίου που ορκιστήκαμε όλοι οι δήμαρχοι, είπαμε ότι αυτός είναι όρκος τιμής και λόγος τιμής στους δημότες μας τουλάχιστον μόνο για ένα έργο. Αυτό είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Αυτός ο όρκος ισχύει για όλους μας, εκφράζει όλους τους δημότες Ηλείας και πιστεύω ότι όλοι είμαστε αποφασισμένοι μέχρι τον τελευταίο κάτοικο, το 2023 που λήγει η χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε. να έχει παραδοθεί. Εντός της θητείας μας, λοιπόν,  το μήνυμα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εμείς με οποιονδήποτε τρόπο θα πάρουμε και θα έχουμε το δρόμο. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε παντού και από εκεί και πέρα τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουμε το δρόμο θα το βρούμε όλοι μαζί δήμαρχοι και κάτοικοι της Ηλείας», δήλωσε.

«Δεν περισσεύει χρόνος»

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ.Γεωργιόπουλος, ανέφερε ότι δεν περισσεύει άλλος χρόνος και πως ο αυτοκινητόδρομος πρέπει να κατασκευαστεί το ταχύτερο δυνατόν.

«Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος νομός στη χώρα να πληρώνει τέτοιο τίμημα τόσο μεγάλο σε ανθρώπινες ζωές, να μη διαθέτει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με ό,τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξή του. Το καθολικό αίτημα που εκφράστηκε σήμερα εδώ από την παρουσία αιρετών και δημοτών, στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος να χάσουμε. Το έργο πρέπει να ξεκινήσει, να συνεχίσει με όποιον τρόπο νομίζουν. Δεν θα υποδείξουμε ποιον, εμείς θέλουμε να γίνει το συντομότερο, όχι απλώς μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είναι το 2023 αλλά το δυνατόν συντομότερο. Έτσι και θύματα θα γλιτώσουμε και ο νομός θα βρει τον δρόμο του μέσα σε δύσκολες συνθήκες για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Δε θέλουμε άλλες συσκέψεις στην Αθήνα, θέλουμε άμεσα αποτελέσματα, θέλουμε αν είναι δυνατόν αύριο το πρωί να εξαγγελθεί από κυβέρνηση πότε ξεκινά και τελειώνει το έργο και να έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του», υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ζήτησε την άμεση κατασκευή του δρόμου, κάνοντας λόγο για κακουργηματικές ευθύνες. «Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος είναι μια καρμανιόλα. Είναι γνωστό ότι η ανάγκη να γίνει ένας δρόμος σύγχρονος και ασφαλής είναι αδήριτη. Είναι γνωστό ότι όταν όλοι μας περιμένουμε και άλλα θύματα επειδή δε κατασκευάζεται ο δρόμος τότε κάποιοι θα έχουν ευθύνες και οι ευθύνες τότε από την απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Άμεσα λοιπόν κατασκευή του δρόμου», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Πηνειού, Πάνος Θεοδωρακόπουλος, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Δώσαμε βροντερό παρών, και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αναβολή πρέπει να δώσουμε χρονοδιάγραμμα να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Ένα αντίο με ξεχωριστό τρόπο…: Οι μαθητές του Γυμνασίου Βάρδας αποχαιρέτισαν τους δύο καθηγητές που έσβησαν στην Πατρών- Πύργου

Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο αποχαιρέτησαν τα παιδιά του Γυμνασίου Βάρδας τους δύο καθηγητές, τον Δημήτρη Βασιλακόπουλο και τον Νίκο Ρόδη  που τόσο άδικα έχασαν τη Ζωή τους μετά από θανατηφόρο ατύχημα στην Πατρών- Πύργου.

Οι μαθητές κρατώντας ενός λεπτού σιγή, σχημάτισαν έναν κύκλο και άφησαν τις τσάντες τους στο κέντρο, αποχαιρετώντας με λύπη τους δύο καθηγητές…

 

Ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ Πύργου για τον θάνατο των δύο εκπαιδευτικών

Ομόφωνο Ψήφισμα γα τον άδικο θάνατο των δύο εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν στο ΓΕΛ Λεχαινών, σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Ε.Ο. Πύργου – Πατρών εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Πύργου που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό.

Ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, μετά το θλιβερό άγγελμα του  άδικου θανάτου,  των εκπαιδευτικών ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΟΔΗ που υπηρετούσαν στο ΓΕΛ Λεχαινών, σε θανατηφόρο ατύχημα στο δρόμο καρμανιόλα Πύργος – Πάτρα, αποφάσισε

1. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων

2. Να εκφράσει τη βαθιά αγανάκτησή του για τις βαλτωμένες διαδικασίες της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Πάτρα που έχουν ως συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών

3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και

4. Να αποσταλεί το ψήφισμα στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό **/2020.

Για το σκοπό αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό που υπογράφεται ως ακολούθως:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              ΤΑ ΜΕΛΗ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ακριβές Απόσπασμα

εκ των πρακτικών του Δ.Σ.

Πύργος  ** – ** –  2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος