FOLLOW US: facebook twitter

Σε κατάσταση συναγερμού και… ασφυξίας παραμένει η Ηλεία

Ημερομηνία: 24-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Ηλεία, Νέα, Περιβάλλον

– Επαγρύπνηση και επιφυλακή με περιπολίες σε όλους τους Δήμους- Έκτακτες συνεδριάσεις Σ.Ο.Π.Π. και Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων- Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

– Ακραίος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ηλεία, με το δεύτερο κύμα καύσωνα να επελαύνει και να δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, με τον κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς να βρίσκεται και σήμερα στο ανώτερο επίπεδο 5. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακο αλλά και για τις επόμενες ημέρες, ο κρατικός τοπικός μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, τα τοπικά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Ηλείας που συνεδρίασαν έχουν θέσει όλες τις δυνάμεις πυροπροστασίας σε επαγρύπνηση και επιφυλακή ενώ και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας που συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων αρχών και εκπροσώπων των Δήμων, έθεσαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας επιμέρους μέτρα προστασίας σε όλο το Νομό. Με απόφαση της Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας έχει απαγορευτεί και η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Π.Π.

Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιαννόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, τονίστηκε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται ήδη – από τις προηγούμενες ημέρες – σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ στην Ηλεία θα βρίσκονται προληπτικά η Ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ», ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και Πεζοπόρο Τμήμα σε αναμονή στην Π.Υ Λεχαινών για άμεση επέμβαση, αλλά και η ομάδα των Μαλτέζων πυροσβεστών στο Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Πυροσβεστών.

Τόσο από τον κ. Γιαννόπουλο όσο και από τον κ. Σολδάτο τονίστηκε η ανάγκη, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, οι ομάδες Πυρασφάλειας και οι κατά τόπους Εθελοντικές Ομάδες να παραμείνουν σε επιφυλακή, για την αντιμετώπιση πιθανού κινδύνου πυρκαγιάς. Οδηγία την οποία – όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των δήμων – έχουν ήδη δώσει μετά τις συνεδριάσεις των Σ.Τ.Ο που προηγήθηκαν, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται μηχανήματα έργου και υδροφόρες, για άμεση επέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί.

Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν αυξημένες περιπολίες σε 24ωρη βάση – με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα – τόσο από το Π.Σ., την ΣΕΤΤΗΛ, την 117 Π.Μ., τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων και τα Δασαρχεία, όσο και από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα περιφρουρήσει και την εφαρμογή της οδηγίας περί απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση και μιας σειράς άλλων ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι εμπλεκόμενες Αρχές και Υπηρεσίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο «Ξενοκράτης», ενώ τονίστηκε η ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και σύσταση των πολιτών να αποφεύγουν εργασίες καθώς και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο. Ενδεικτικά, απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, η χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διοικητής των Π.Υ. Ηλείας Βασίλης Σολδάτος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ηλείας Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Παρασκευάς Κατσιλίδης, ο Υπολιμενάρχης Κατακόλου Απόστολος Γκατζιός, ο Εκπρόσωπος της ΠΕΔ Γιάννης Αργυρόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας Μαρίνος Αχτύπης και Βασίλης Αρβανίτης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας Κων/νος Μπαλκάμος, η Κική Διονυσοπούλου από το Τμ. Πολ. Προστασίας του Δ.Πύργου και ο Διονύσης Μπούτσικας από τον Δήμο Ήλιδας, η Διευθύντρια Τεχν. Έργων Π.Ε. Ηλείας Νάνσυ Παναγιωτοπούλου, και η αναπλ. Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ηλείας Αλεξάνδρα Στασινούλια, η Διευθύντρια Δασών Ν. Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα, ο Δασάρχης Πύργου Παν. Λάττας και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από το Δασαρχείο Ολυμπίας, η Διοικήτρια Ν.Μ Αμαλιάδας Μαρία Μπαχού καθώς και Αξιωματικοί του Π.Σ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε κατάσταση συναγερμού, στην κατηγορία 5, έχουν τεθεί οι Π.Ε. Ηλείας αλλά και Αχαΐας σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, και κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορία 4 και 5) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές τις νυκτερινές ώρες και συγκεκριμένα από 21.00 μέχρι 06.00, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπενθυμίζει ότι στη Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ισχύει η απαγόρευση στις εξής περιοχές:

– Στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα.

– Στο Δάσος της Στροφυλιάς – Κουνουπελίου, στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως, από Δάσος Κατάκολου έως Δάσος Σκαφιδιάς, στο Δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας, στο Δάσος Θινών, στο Δάσος Επιταλίου – Αλφειούσας – Φράγμα Αλφειού, στο Δάσος Ράχες – Ανεμοχώρι – Καλλίκωμο, στο Δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι), στο Δάσος Πλουτοχωρίου, στο Δάσος Κρεστένων – Δάσος Σεφερλή – Κ.Σαμικού – Κρουνοί, στο Δάσος Καλυβάκια – Μπάμπες – Σκιλλουντία – Γρύλος, στο Δάσος Νέδα – Φιγαλεία, στο Δάσος Θολό, στο Δάσος Μιράκα – Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας, στο Δάσος Τ/Κ Κάστρου – Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL), στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου.

Σημειώνεται ότι των απαγορεύσεων, εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους.

Σε επαγρύπνηση οι πολίτες

Αυξημένη προσοχή συνιστάται στους πολίτες. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους οι οποίοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειες πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Περιπολίες και επαγρύπνηση σε όλους τους Δήμους

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκονται τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας όλων των Δήμων της Ηλείας, πραγματοποιώντας περιπολίες σε αγροτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Στο Δήμο Πύργου, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (οχήματα Πολιτικής Προστασίας, Δημοτική Αστυνομία, κ.τ.λ.) περιπολούν όλο το 24ωρο στα χωριά όλων των δημοτικών ενοτήτων ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα – τόσο από το Π.Σ., την ΣΕΤΤΗΛ, την 117 Π.Μ., όσο και από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα περιφρουρήσει και την εφαρμογή της οδηγίας περί απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Για τον καλύτερο σχεδιασμό, πραγματοποιήθηκε και ευρεία σύσκεψη με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων όπου και έγινε καταγραφή και δήλωση, όλων των κλειστών χώρων συγκέντρωσης πολιτών αλλά και των οδών διαφυγής, όπως ορίζει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Αντωνακόπουλος μεταξύ άλλων, στο προσεχές διάστημα και κυρίως κατά το μήνα Αύγουστο με τα μελτέμια, η ήδη αυξημένη προσοχή όλων πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. “Ο Δήμος Πύργου και η Πολιτική Προστασία, με τις όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που ανυπέρβλητα υπήρξαν, έχουν αναθέσει εργολαβίες που ήδη εκτελούνται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, για καθαρισμό αγροτικών και δασικών δρόμων και οικοπέδων. Ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες ανάλογων καθαρισμών στις τοπικές κοινότητες, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό. Επιπλέον προχωρούν οι διαδικασίες βελτίωσης των δεξαμενών και των κρουνών”. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ζητήθηκε η συνδρομή και βοήθεια όλων των προέδρων ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες το επόμενο διάστημα. Να συγκροτηθούν ομάδες πυρασφάλειας και εθελοντών, και να καταγραφούν τα τρακτέρ και τα μηχανήματα που μπορούν να διαθέσουν οι κάτοικοι σε περίπτωση ανάγκης.

Έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στο δήμο Ήλιδας. Ο αντιδήμαρχος ΠΠ Βαγγέλης Χριστοφόρου ο οποίος βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας Κώστα Χριπάτσιο, προχώρησε στην επικαιροποίηση επί της ουσίας όλων των ενεργειών στις οποίες πρέπει να προβούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, ενημέρωσε εκ νέου τους προέδρους των Τοπιών Κοινοτήτων καθώς και των εργολάβων μηχανημάτων προκειμένου να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς να υπάρξει άμεση αντίδραση. Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Ομάδα των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Σε πλήρη ετοιμότητα

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, έχουν τεθεί και τα μηχανήματα έργου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, και την Πυροσβεστική υπηρεσία σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Οδοποιίας Νίκο Σίνο ενώ σε αντίστοιχη επαγρύπνηση βρίσκεται και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πηνειού με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Καραμπίνη να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Αρβανίτης, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως οι μηχανοκίνητες εργασίες με χρήση καταστροφέα, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.. Στα πλαίσια της κατάστασης ετοιμότητας, ο κ. Αρβανίτης επικοινώνησε με όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων αλλά και με κάθε εμπλεκόμενο φορέα που συμμετέχουν στο Σ.Τ.Ο. ενώ τέθηκε σε επιφυλακή το μόνιμο προσωπικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, η εθελοντική ομάδα «ΔΙΑΣ» και ενεργοποιήθηκε το μητρώο συνεργασίας του Δήμου με χειριστές μηχανημάτων έργου και παροχής νερού.

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται και ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων με τον Δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο να ζητά απ’ όλους, υπηρεσίες και πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. “Ο Δήμος μας, όπως και όλοι μας είναι σε επιφυλακή με περίπολα και πυροφυλάκια. Καλούμε τις ομάδες Πυρασφάλειας των Κοινοτήτων, τους Προέδρους μας και όλους σας σε επαγρύπνηση, να μηδενίσουμε την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος