FOLLOW US: facebook twitter

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ηλεία

Ημερομηνία: 11-07-2024 | Συντάκτης:

Άγγιξε τους 42ο C σε Πύργο, Αμαλιάδα, Ζαχάρω

-Αφόρητη ζέστη- με άγνωστη λήξη-  και σήμερα στο Νομό

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου


Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού- Red Code» βρίσκεται από χθες η Ηλεία, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εκδήλωσης πυρκαγιών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων. Μάλιστα έχει εκδοθεί και προειδοποίηση από το βιομετεωρολογικό σύστημα HEAT ALARM ότι η επικινδυνότητα θερμικής επιβάρυνσης είναι σε ακραίο επίπεδο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η θερμοκρασία χθες ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί ο υδράργυρος και σήμερα…

Άνω των 40Ο C

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στην Ηλεία και σήμερα Πέμπτη, με τον υδράργυρο να χτυπά 40αρια και σε αρκετές περιοχές να τα ξεπερνά. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας, ενισχυμένοι θα είναι και οι άνεμοι που θα πνέουν με ταχύτητα εντάσεως 5 μποφόρ εκτοξεύοντας για ακόμα μια ημέρα τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς στην κατηγορία κινδύνου πολύ υψηλή.

Η θερμοκρασία προχθές ξεπέρασε τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά του Νομού και συγκεκριμένα σε Πηνεία και Ώλενα ενώ χθες η στροφή των Βορειοδυτικών σε Βόρειο-βορειοανατολικούς καταβατικούς ανέμους (στα 5 μποφόρ) ανέβασαν ακόμα περισσότερο την θερμοκρασία στους 41 με 42 βαθμούς στις πιο δυτικές πεδινές περιοχές του νομού όπως η Αμαλιάδα, ο Πύργος και η Ζαχάρω.

Οι συνθήκες καύσωνα, με μικρές αυξομειώσεις στη θερμοκρασία μεταξύ 37-41C θα συνεχιστούν καθώς για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για ουσιαστική αποκλιμάκωση. Παράλληλα, θα ανέβουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες στον αστικό ιστό της πόλης του Πύργου, σε επίπεδα των 25C δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ήδη ανυπόφορη κατάσταση.

«Κόκκινος συναγερμός»

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Νομός Ηλείας θα είναι και σήμερα σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας και κινητοποίησης (Red Code).

Για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και δασικά οικοσυστήματα πάρκα και άλση απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε ημέρες υψηλού κινδύνου και από ώρα 00:00 πμ ως 06:00 πμ.  Η Πολιτική Προστασία συστήνει στην Αστυνομική Δ/νση Ηλείας δια των Τμημάτων Τροχαίας να λάβει μέτρα τάξης όσον αφορά την στάθμευση στον παραλιακό οικισμό του Αγ. Ηλία του Δήμου Πύργου & και στον οικισμό Αρκούδι του Δήμου Πηνειού, καθόσον γειτνιάζουν με πευκόφυτη δασική έκταση και δεν υπάρχει δεύτερη όδευση διαφυγής. Να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει ικανό πλάτος δρόμου για πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου αν απαιτηθεί.

Επιπλέον, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων:

  1. Στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα.
  2. Στο Δάσος της Στροφυλιάς – Κουνουπελίου, στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως, από Δάσος Κατάκολου έως Δάσος Σκαφιδιάς, στο Δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας, στο Δάσος Θινών, στο Δάσος Επιταλίου – Αλφειούσας – Φράγμα Αλφειού, στο Δάσος Ράχες – Ανεμοχώρι – Καλλίκωμο, στο Δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι), στο Δάσος Πλουτοχωρίου, στο Δάσος Κρεστένων – Δάσος Σεφερλή – Κ.Σαμικού – Κρουνοί, στο Δάσος Καλυβάκια – Μπάμπες – Σκιλλουντία – Γρύλος, στο Δάσος Νέδα – Φιγαλεία, στο Δάσος Θολό, στο Δάσος Μιράκα – Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας, στο Δάσος Τ/Κ Κάστρου – Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL), στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου.

Σημειώνεται ότι των απαγορεύσεων, εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot