Σε καραντίνα οι πλειστηριασμοί
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8601″ img_size=”full”][vc_column_text]Λύση στο παρά ένα για την προστασία της κύριας κατοικίας αναζητεί η κυβέρνηση ενόψει της 6ης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει (με τηλεδιάσκεψη) στις 23 Απριλίου, αλλά με πιο χαλαρούς όρους λόγω των ακραίων καταστάσεων που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στην οικονομία της ευρωζώνης και την ελληνική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου, απειλώντας με μπλόκο την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Οι προειδοποιήσεις των δανειστών προοιωνίζονται μια δύσκολη διαπραγμάτευση, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τελικά οι θεσμοί θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα δεχτούν ολιγόμηνη παράταση στην προστασία.
Μετά το ναυάγιο των πρώτων τηλεδιασκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια, που εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετα σε οποιαδήποτε οριζόντια παράταση του καθεστώτος προστασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με μια νέα πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
Αδυναμία
Το βασικό επιχείρημα που θα προβάλει η κυβέρνηση είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν δεχτεί από τον κορονοϊό συντριπτικό πλήγμα στα εισοδήματα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις και ότι δεν μπορεί σε αυτήν τη φάση να μιλάμε για διατήρηση της «κουλτούρας πληρωμών».
Ακόμη ένα επιχείρημα θα είναι και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών για παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας για μερικούς μήνες, προκειμένου να μπει φρένο σε μια νέα γενιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και να μην κινδυνεύσουν άδικα με πλειστηριασμούς όσοι πραγματικά υποφέρουν.
Ολα πάντως είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να προδικάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για ένα θέμα που όχι μόνο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της 6ης αξιολόγησης, αλλά λόγω των ανατροπών από την πανδημία πιθανότατα θα τη μονοπωλήσει ως βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσοχή των δανειστών πέραν της πρώτης κατοικίας εστιάζεται και στις κινήσεις των τραπεζών στο μέτωπο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και του σχεδίου δράσης τους μετά τη χαλάρωση των όρων από τις εποπτικές αρχές. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εφαρμογή του «Ηρακλή» για τη μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων.
Την ίδια ώρα οι θεσμοί εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για τις επιπτώσεις της κρίσης στον προϋπολογισμό και κυρίως στη διαχειρισιμότητα του χρέους και ζητούν αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και των δαπανών και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ως προς τη στήριξη της οικονομίας που θα επηρεάσουν το ύψος του λογαριασμού.
Πάντως, εκτός ατζέντας της νέας αξιολόγησης τίθενται πλέον η ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]