FOLLOW US: facebook twitter

Σε ΦΕΚ πως θα πάρουν οι Νέοι Αγρότες το πριμ 30.000 έως 42.500 ευρώ

Ημερομηνία: 24-10-2024 | Συντάκτης:

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης  το θεσμικό πλαίσιο για το 2024

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027.

Τον ερχόµενο  ∆εκέµβριο αναμένεται να ανοίξει η σχετική πρόσκληση. Πάντως σε αυτή την πρόσκληση το ενδιαφέρον αναμένεται για πρώτη φορά να είναι μειωμένο με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρξαν στα µελετητικά γραφεία για φάκελο µέσα στο καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) με την οποία αιτείται βασική ενίσχυση, συνδεδεμένη ή μη, το έτος 2024.

Για τους σκοπούς της παρέμβασης Π3-75.1, «Γεωργός νεαρής ηλικίας», νοείται:

Το φυσικό πρόσωπο το οποίο κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης δεν έχει υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας του και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης:

1. Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

2. Εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως υπεύθυνος αυτής, δηλαδή θεωρείται αρχηγός εκμετάλλευσης.

3. Διαθέτει ως ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα, και επαγγελματικά προσόντα

4. Διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα.

Το ποσό στήριξης διαμορφώνεται ως εξής:

Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.

β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 ευρώ έως 42.500 ευρώ.

Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα πληρωμής αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot