FOLLOW US: facebook twitter

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση η ΠΕ Ηλείας για την πανώλη

Ημερομηνία: 30-07-2024 | Συντάκτης:

Αρνητικά τα τρία δείγματα από κτηνοτροφικές μονάδες της Ηλείας, μεγάλη σύσκεψη αύριο στο Συνεδριακό με πρωτοβουλία Κοροβέση

Σε πλήρη εγρήγορση και αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και ιδιαίτερα το Τμήμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κτηνοτροφιών και την αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην περιοχή.

Χθες ελήφθησαν δείγματα από τρεις κτηνοτροφικές μονάδες του νομού και με άμεση εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, εστάλησαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, τα οποία ευτυχώς βγήκαν αρνητικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της λήψης περιοριστών και προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της νόσου, ο κ. Κοροβέσης σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας, την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Ιουλίου, συγκαλεί ανοικτή και ευρεία σύσκεψη στις 11 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την προστασία της ηλειακής κτηνοτροφίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας τόνισε σχετικά: «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ηλειακής κτηνοτροφίας και παραμένουμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα από τα δείγματα που λάβαμε και εστάλησαν στην Αθήνα και σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες καθώς την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος.  Η νόσος δεν μεταδίδεται ούτε σε άλλους ανθρώπους, ούτε σε άλλες κατηγορίες ζώων αλλά ούτε σε παράγωγα όπως το γάλα και το τυρί.

Μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Θεσσαλία, κινηθήκαμε άμεσα, προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες και γι’ αυτό τον λόγο, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη. Εκτός από την σωστή ενημέρωση, είναι πολύ σημαντικό, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών».

Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση την διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα.

Στην περιοχή του Μεσινού έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και των δύο Περιφερειών.

Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία  και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων με στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση και προέλευση του ιού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot