FOLLOW US: facebook twitter

Σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές της Ηλείας για τον μεσογειακό κυκλώνα!

Ημερομηνία: 18-09-2020 | Συντάκτης:
-Ανακοίνωση Χαρδαλιά: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηλεία,Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη λόγω Ιανού
-Θυελλώδεις άνεμοι και άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην παράκτια ζώνη Κατακόλου
-Οδηγίες από τον ΔΛΤΠ και δήμο Πύργου για τα σκάφη και ψαράδικα στο Κατάκολο  και ει δυνατόν μη διανυκτέρευση των κατοίκων σε παραλιακά σπίτια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ο Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας Ιανός που άρχισε να δείχνει τα ‘δόντια’ της από χθες το μεσημέρι με θυελλώδεις ανέμους στην Δυτική Ελλάδα, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι αρχές. Για τον λόγο αυτόν ο Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου και πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα καιρικού φαινομένου, του μεσογειακού κυκλώνα  που χτυπά τη χώρα από τα δυτικά. Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις παράκτιες περιοχές – στις οποίες μάλιστα συνέστησε να εκκενωθούν σπίτια και καταστήματα, που βρίσκονται κοντά σε ακτή και οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί.

Στην Σπιάντζα χθες το πρωί η θάλασσα έφτασε μέχρι το ναυαγοσωστικό Πύργο και κινδύνεψε να παρασυρθεί η σωστική βάρκα – φωτογραφία Πέτρος Γκίστης

Προβλέψεις μετεωρολόγων, μάλιστα, βασισμένες στα σχετικά μοντέλα, αναφέρουν ότι θα πέσουν, τοπικά, ακόμα και 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα! Το φαινόμενο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα, καθώς φέρνει θυελλώδεις ανέμους έως και 11 μποφόρ, αλλά και πολύ ισχυρές καταιγίδες.  Παράλληλα σε εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκονται η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Ηλείας, οι τοπικές και αυτοδιοικητικές αρχές του νομού, με διαρκείς συσκέψεις και μέτρα πρόληψης, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΚΑΒ, ‘όπως και τα Νοσοκομεία του Νομού. Όλοι οι δήμοι της Ηλείας από την Τετάρτη το βράδυ, συγκάλεσαν εκτάκτως τα Συντονιστικά Οργανα Πολιτικής προστασίας της περιοχής τους, για να συντονίσουν το έργο τους και την δράση τους σε περίπτωση έκτακτων και επικίνδυνων φαινομένων.

Καβούρι-φωτογραφία Γιάννης Βασιλόπουλος

Ανέβηκε επικίνδυνα η θάλασσα σε Σπιάντζα και παραλία Κατακόλου

Ισχυροί άνεμοι πνέουν από χθες το πρωί στην θαλάσσια ακτογραμμή της Ηλείας, προμηνύοντας την έλευση του μεσογειακού κυκλώνα.  Στην παραλία της Σπιάντζας και σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη Κατακόλου, το πρωί της Πέμπτης, η στάθμη της θάλασσας ανεβηκε επικίνδυνα,  η θάλασσα “φούσκωσε” δημιουργώντας έντονο κυματισμό που έφθανε μέχρι και τον ναυαγοσωστικό πύργο στην ακτή!  Η φουσκοθαλασσιά, είχε ως αποτέλεσμα η σωστική βάρκα να κινδυνεύει να παρασυρθεί, με το ναυαγοσώστη να τρέχει να την “σώσει”. Την ίδια ώρα όσοι επιχειρηματίες έχουν ανοιχτές ακόμα τις καντίνες σε Καβούρι και ΣΠιάντζα έσπευσαν να τις μαζέψουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για να μην παρασυρθούν από το νερό και τον αέρα.

Με ανακοινωσή του ο δήμος Πύργου τονίζει ότι «επειδή η στάθμη της θάλασσας έχει «ανέβει» επικίνδυνα, παρακαλούνται οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί Αν είναι δυνατόν να αποφύγουν τη διανυκτέρευση σε παραλιακές κατοικίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου, για την ασφάλεια τους.

ΕΠΙΣΗΣ τέντες, ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα και άλλα αντικείμενα, που μπορούν ν παρασυρθούν από έντονους ανέμους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ !!!»

Τα πρώτα δέντρα άρχισαν χθες το βραδάκι να πέφτουν μέσα στον Πύργο λόγω των ισχυρών ανέμων

Τέλος να σημειώσουμε ότι στην παραλία Κατακόλου από χθες το πρωί, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου με επικεφαλής τον Μαρίνη Αχτύπη, έκαναν εργασίες στην παραλιακή ζώνη.

Τ. Αντωνακόπουλος: «Να φροντίσουν όσοι έχουν σκάφη στο Κατάκολο για την ασφάλειά τους»

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Τάκης Αντωνακόπουλος, έχοντας υπόψην την επικείμενη επιδείνωση του καιρού, καταιγίδες και θυελλώσεις ανέμους στα πελάγη, κάλεσε όσους διαθέτουν σκάφη και καϊκια στο Κατάκολο, να φροντίσουν για την ασφάλειά τους. Ειδικότερα καλεί τους επαγγελματίες αλιείς ,ερασιτέχνες και κατόχους σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται εντός του λιμένα Κατακόλου καθώς και για  τα σκάφη που βρίσκονται στην χερσαία ζώνη του λιμένα να  φροντίσουν άμεσα για την  ασφάλεια των σκαφών τους ως οφείλουν   και να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος