FOLLOW US: facebook twitter

Σε διαρκή επαγρύπνηση για τις δασικές πυρκαγιές

Ημερομηνία: 19-07-2024 | Συντάκτης:

«Εκστρατεία» για τον καθαρισμό εκτάσεων  και αντιπυρικές ζώνες, από το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Σάκης Μπαλιούκος: «Καλούμε τους δημότες να καθαρίσουν άμεσα τις ιδιοκτησίες τους»- Στην  επιβολή προστίμων έχει προχωρήσει ο Δήμος

«Επί ποδός» βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, για τη λήψη αναγκαίων προληπτικών μέτρων με σκοπό  την αποφυγή  πιθανών δασικών πυρκαγιών, οι κίνδυνοι για τις οποίες αυξάνονται σημαντικά κατά το προσεχές χρονικό  διάστημα.

Καθημερινά από πολύ νωρίς το πρωί συνεργεία του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων προχωρούν και στις τρεις Δ.Ε. Σκιλλούντος, Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας, στον  πλήρη καθαρισμό  δημοτικών και άλλων εκτάσεων  που παρουσιάζουν  πλούσια βλάστηση και εγκυμονούν μεγάλο  κίνδυνο,  για  την πρόκληση πυρκαγιών.

Τα συνεργεία που αποτελούνται  από εποχιακό και μόνιμο προσωπικό του Δήμου, επιτηρεί  ανά τακτά διαστήματα προσωπικά ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος δίνει στους εργαζόμενους τις απαραίτητες οδηγίες για το σωστό και πλήρη καθαρισμό ακαθάριστων  οικοπέδων και άλλων εκτάσεων.

Ήδη τόσο στην έδρα του Δήμου την Κρέστενα, όσο και στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες (Μακρίσια, Καλλίκωμο, περιοχές Ανδρίτσαινας και  Καλλιθέας κλπ.), έχουν γίνει λεπτομερείς καθαρισμοί από συνεργεία του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ακόμα και σε σημεία που είναι στη δικαιοδοσία άλλων φορέων και οργανισμών (λ.χ. πλησίον από Ιερές Μονές)…

Το γεγονός αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τους  δημότες αλλά και τους διερχόμενους από τα σημεία των καθαρισμών, οι οποίοι δίνουν τα «εύσημα» στην προσπάθεια του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου κ. Σ. Μπαλιούκου.

Οι ιδιοκτήτες

Ωστόσο οι εν λόγω καθαρισμοί εκ μέρους του Δήμου δεν επαρκούν για την πρόληψη   και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εφόσον οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες  δεν  προχωρούν στον καθαρισμό των περιουσιών τους.

«Οι καθαρισμοί προχωρούν κανονικά, υπάρχουν βέβαια ελλείμματα αλλά είναι τελείως διαφορετική εικόνα από τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος έχει  ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό. Καλούμε τους δημότες να καθαρίσουν άμεσα τις ιδιοκτησίες τους , κυρίως εντός και πέριξ των οικισμών, γιατί όποια προσπάθεια και να καταβάλουμε εμείς θα τιναχτεί στον αέρα, εάν δεν ανταποκριθούν οι κάτοχοι των περιουσιών» ανέφερε ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, ο κ. Μπαλιούκος επεσήμανε πως «ο Δήμος έχει επιβάλλει πρόστιμα διότι διαπιστώναμε ότι οι κύριοι λοιδορούσαν την προσπάθεια  που κάναμε και παρότι ήταν σε επικίνδυνα σημεία οι ιδιοκτησίες τους,  δεν ελάμβαναν κανένα μέτρο. Έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα και είναι στη διαδικασία της βεβαίωσης, δηλ. σύνταξη καταλόγου για να περάσουν στο ταμείο».

Οι αντιπυρικές ζώνες

Εξάλλου σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, περιμετρικά οικισμών  που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών, στα πλαίσια του ποσού των 500.000 ευρώ που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί  οι επαφές με τους αναδόχους των έργων, έχουν επισημανθεί οι χώροι που θα γίνουν οι παρεμβάσεις και το όλο σημαντικό έργο βρίσκεται  στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, κάτι  που είναι θέμα λίγων ημερών.

«Πέρα από τους καθαρισμούς σε οικόπεδα και δασικές εκτάσεις, ο Δήμος μας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τον εντοπισμό τυχόν  παράνομων ενεργειών, που αποσκοπούν στην πρόκληση πυρκαγιών στα δάση μας» δήλωσε ο κ. Μπαλιούκος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot