FOLLOW US: facebook twitter

Σε αχαρτογράφητα νερά ξανά η χώρα

Ημερομηνία: 13-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Υγεία

Σε «αχαρτογράφητα νερά» επιστρέφει η χώρα λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα». Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε επανεξέταση των μέτρων προστασίας που είχαν ληφθεί, ενώ δημιουργεί προβληματισμό για τις πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό και ευρύτερα στην οικονομία, καθώς ένα τέταρτο κύμα είναι πιθανόν να βρίσκεται προ των πυλών.

Τον κυβερνητικό προβληματισμό επιτείνουν η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών αλλά και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία το 40% όσων δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να δοθεί μάχη καθώς, με τα υφιστάμενα δεδομένα, το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό η χώρα να βρίσκεται κάτω από τον πήχη του τείχους ανοσίας που απαιτείται για να πορευθεί με ασφάλεια εν μέσω της αλλαγής του καιρού και της επιστροφής των πολιτών στους κλειστούς χώρους.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, η κυβερνηση έχει αποφασίσει η προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων να γίνει κυριολεκτικά «πόρτα πόρτα». Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα επιστρατεύθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση και, από την τρέχουσα, επιδιώκεται η άμεση εμπλοκή της Εκκλησίας.

Επί του παρόντος, πάντως, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε ριζικές αναπροσαρμογές στον σχεδιασμό της, με τα μέτρα που θα ληφθούν στην παρούσα φάση να αφορούν κατά κύριο λόγο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, ενώ μένει να αποφασιστεί εάν θα δρομολογηθεί άμεσα ή αργότερα ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Όπως λέγεται, ενώ σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλά, στους νοσηλευτές εμφανίζονται σχετικά μειωμένα. Όμως, με δεδομένο ότι ως μοχλοί πίεσης προς τους «αρνητές» θα χρησιμοποιηθούν η μετάθεση σε θέσεις «δεύτερης γραμμής» και η διαθεσιμότητα –με αντίστοιχες μισθολογικές επιπτώσεις–, αποτελεί ερώτημα εάν είναι σωστό η όλη διαδικασία να δρομολογηθεί τώρα, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το σύστημα υγείας να αρχίσει να υφίσταται πίεση.

Κερδίζει πόντους το σενάριο για κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους

Το έτερο μέτωπο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι τι θα κάνει με τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Ο σχεδιασμός προέβλεπε από τις 15 του μηνός οι κλειστοί χώροι να επαναλειτουργήσουν με τον διαχωρισμό σε «αμιγείς», αποκλειστικά για εμβολιασμένους, και «μεικτούς», με μικρότερη πληρότητα. Όμως, το άλμα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στα κρούσματα οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.

Το αρχικό πλάνο ήταν να δημιουργηθούν δύο «ταχύτητες» στην εστίαση με τους καταστηματάρχες να πρέπει να αποφασίσουν αν θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους στα μαγαζιά τους (σ.σ. στους κλειστούς χώρους που ανοίγουν από 15 Ιουλίου). Η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» και η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες οδηγεί την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις και δεν αποκλείεται να αναθεωρήσει το πλάνο της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε να υπάρξουν νέες ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης  είπε χαρακτηριστικά».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιτρέπει μόνο εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, θέλοντας να προλάβει καταστάσεις.

Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ανέφερε  ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καλλιεργώντας το έδαφος για πιθανό «πάγο» στο μέτρο των δύο ταχυτήτων.

Το ρευστό τοπίο που έχει προκαλέσει η νέα έξαρση του κορωνοϊού προκαλεί προβληματισμό και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στον τουρισμό όσο και συνολικότερα στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως το τουριστικό προϊόν θα είναι μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος