FOLLOW US: facebook twitter

Σε απόγνωση οι πορτοκαλοπαραγωγοί από την τεράστια η ζημιά στο πορτοκάλι

Ημερομηνία: 07-01-2021 | Συντάκτης:
Σε μια λιμνοθάλασσα λάσπης κολυμπάνε οι πορτοκαλεώνες στο δήμο Κρεστένων-Επείγει η αυτοψία από τον ΕΛΓΑ

Μεγάλες ζημιές στα εσπεριδοειδή στην περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, άφησε πίσω της η μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε την Δευτέρα το νομό μας, καθώς από τις ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν εκατοντάδες στρέμματα κυρίως με πορτοκαλιές, σε Μακρίσια, Κρέστενα και Καλυβάκια ως το φράγμα του Αλφειού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Από την  βροχή που έπεφτε ασταμάτητα,  στην περιοχή των Μακρισίων, υπερχείλισε το σημείο στο οποίο ενώνεται ο Σελινούντας με αποστραγγιστικό αυλάκι, με συνέπεια το νερό να «σκεπάσει» αγροτικές εκτάσεις κυρίως με πορτοκαλιές, αλλά και αμπέλια και ελιές, ενώ ξεχείλισαν χείμαρροι, στα Καλυβάκια και στο Κάτω Σαμικό, με αποτέλεσμα το νερό να μπει μέσα στις καλλιέργειες. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί που δεν είχαν προλάβει να συλλέξουν τα πορτοκάλια τους βρίσκονται πλέον σε απόγνωση,  αφου καταστράφηκε ολοσχερώς μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής. Χιλιάδες πορτοκάλια από τον δυνατό αέρα έπεσαν στο έδαφος και “κολυμπάνε” ακόμα μέσα στα λασπόνερα. Όπως δήλωσε από την πρώτη στιγμή ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρίτσαινας- Κρεστένων , Παναγιώτης Γριβάκης, η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα σε αγροτικές εκτάσεις,  κυρίως στους πορτοκαλεώνες και οι ζημιές αν και είναι  ήδη εμφανείς, θα καταγραφούν μόλις υποχωρήσει  εντελώς το κύμα της κακοκαιρίας και σταματήσουν οι βροχοπτώσεις.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, πλήθος, ουρανός, φρούτο, υπαίθριες δραστηριότητες, φαγητό και φύση

Ωστόσο, εκτεταμένες ζημιές έχουμε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και προϊόντα και σε άλλες περιοχές πέραν του δήμου Κρεστένων όπως την Σαλμώνη, την Κουτσοχέρα, στην ευρύτερη ζώνη της Πηνείας καθώς και στον Ηλειακό κάμπο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, λουλούδι, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και φαγητό

Παραγωγοί και καλλιεργητές, είδαν για μια ακόμα τις περιουσίες τους να πνίγονται στα λασπόνερα και περιμένουν πλέον μετά τις αιτήσεις που θα κληθούν να υποβάλουν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, για να ξεκινήσει ο Γολγοθάς της διαδικασίας των αποζημιώσεων. Και αυτό το νέο πλήγμα, έρχεται  να προστεθεί στην ευρύτερη  καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία στον πρωτογενή τομέα στην Ηλεία. Γι αυτό και χωρίς χρονοτριβή θα πρέπει να ξεκινήσουν αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ για την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος