Σε απόγνωση ο καλλιτεχνικός κλάδος στο σύνολό του, ενώ κυβέρνηση και υπουργείο Πολιτισμού σφυρίζουν αδιάφορα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”109806″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ανεπάρκεια των μέτρων για την υποστήριξη των καλλιτεχνών και όσων εργάζονται στον χώρο του θεάματος – ακροάματος, ακόμα και της καθυστερημένης παρέμβασης της κυβέρνησης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδας. Την ίδια ώρα, ακάλυπτοι μένουν χιλιάδες εργαζόμενοι που ασχολούνται με τον σύγχρονο πολιτισμό. Την ίδια ώρα, τη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι του σύγχρονου πολιτισμού καταγράφει σε ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠ.ΠΟ., κατηγορώντας την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για εγκληματική αμέλεια και ημίμετρα.
Με το «σταγονόμετρο» και για ορισμένες μόνο κατηγορίες καλλιτεχνών ήταν τελικά η στήριξη που «ανακοινώθηκε» μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και επιβεβαίωσε κατόπιν με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς παραμένουν εκτός κρατικής ενίσχυσης χιλιάδες εργαζόμενοι στον ευρύτερο κλάδο.
Όπως τονίζει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδας σε ανακοίνωσή του, από μια πρώτη ανάγνωση των ανακοινώσεων του υπουργείου, προκύπτει πως αναγνωρίζονται μεν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά εξαιρούμαστε από την επιδότηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και θα επιδοτηθούμε μόνον για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, δεν επεκτείνεται η περίοδος που έχει οριστεί, δηλαδή 1-20 Μαρτίου στην οποία ελάχιστοι έχουν εργαστεί, μιας και με αφετηρία την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Αποκριάς όλες οι εκδηλώσεις τον μήνα Μάρτιο ακυρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι εργάζονται με εργόσημο οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές και φορολογούνται, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για τους ανέργους και τους πλανόδιους μουσικούς.
«Το τελικό συμπέρασμά μας είναι ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ΔΕΝ καλύπτουν σε καμμία περίπτωση το σύνολο των αιτημάτων μας.
Αντιλαμβανόμαστε μεν την δυσχέρεια στο να αντιμετωπιστούν οι επιμέρους ιδιομορφίες όλων των κλάδων» υπογραμμίζουν στην ίδια ανακοίνωση, τονίζοντας πως:
α) Θεωρούμε ότι η επιλεκτική αντιμετώπιση του κλάδου μας αντιβαίνει στην συνταγματική αρχή της ισότητας και ισονομίας των πολιτών της χώρας.
β) Ρωτάμε την κυβέρνηση γιατί δεν συζητά μαζί μας.
γ) Ζητούμε άμεση θεσμική επικοινωνία και διαβούλευση για την συνολική λύση του προβλήματος.
δ) Υπενθυμίζουμε ότι την πρωτοβουλία μας στηρίζει και προσυπογράφει το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας (τις οποίες και επισυνάπτουμε στον παρακάτω σύνδεσμο)* και δεν νομιμοποιείται η διοίκηση την αγνοεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ανεπάρκεια των ανακοινώσεων που έκανε καθυστερημένα η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, αποκαλύπτει και το ψήφισμα του Σωματείου Εργαζόμενων στο Θέαμα – Ακρόαμα:
Εμείς οι μουσικοί, ηθοποιοί, τεχνικοί και εργαζόμενοι στο Θέαμα- Ακρόαμα που υπογράφουμε αυτό το κείμενο διεκδικούμε να στηριχθεί αποφασιστικά το εισόδημα όλων των εργαζόμενων και των ανέργων του κλάδου.
Εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εδώ και χρόνια προσπαθούμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με πολλές στερήσεις να επιβιώσουμε από την Τέχνη μας.
Ο κλάδος μας μαστίζεται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση, ενώ οργιάζει η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων για τους εργοδότες οδήγησε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που μας εξαναγκάζει να δουλεύουμε χωρίς τα υποτυπώδη δικαιώματα και με την αγωνία της επιβίωσης να εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Η πανδημία ήρθε να διογκώσει όλα τα προβλήματά μας στο έπακρο. Κάθε δραστηριότητα στους τομείς που απασχολούμαστε (κέντρα διασκέδασης, συναυλίες, θέατρα, εκπαίδευση) διακόπηκε και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε πια καμία πηγή εισοδήματος. Για τη συντριπτική πλειονότητα οι δουλειές σταμάτησαν -όπως συνήθως- τον Φλεβάρη, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κίνδυνος της επιδημίας στη χώρα μας, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι δραστηριότητες του Μάρτη και του Απρίλη. Ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου δεν
δικαιούται ούτε το επίδομα των 800 ευρώ. Απ’ ό,τι φαίνεται, αν όλα πάν καλά, κάποιοι λίγοι από μας θα μπορέσουν να δουλέψουν μετά τον Ιούλη και οι περισσότεροι από τον Οκτώβρη.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ Σ’ΑΥΤΟ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Να σταματήσει η Κυβερνητική κοροϊδία που από τη μια δίνει δις στους επιχειρηματίες και από την άλλη απαξιεί ακόμη και να απαντήσει στα Σωματεία μας που ζητάνε την εξασφάλιση τροφής και στέγης για τους εργαζόμενους του κλάδου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1) Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση
2) Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων ,μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
3) Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
4) Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
5) Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες εργασιακές
σχέσεις. Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας για να αντιμετωπισθεί η επιδημία
6) ‘Άμεση χορήγηση δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Εδώ και τώρα χορήγηση των μέσων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό ,που δίνει ηρωική μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος.
7) Καμία περιστολή των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την επιδημία
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ
Καλλιτέχνες σε απόγνωση: το ΥΠΠΟΑ να αφήσει τις επικοινωνιακές φανφάρες και να δώσει λύσεις!
Την ίδια ώρα, τη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι του σύγχρονου πολιτισμού καταγράφει σε ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠ.ΠΟ., κατηγορώντας την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για εγκληματική αμέλεια και ημίμετρα.
«Συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, γυρίσματα έχουν σταματήσει, θέατρα και μουσικές σκηνές έχουν κλείσει δεν γνωρίζει κανείς αν θα ξανανοίξουν το φθινόπωρο, αφού αναμένεται δεύτερη φάση της πανδημίας! Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει κάθε ελπίδα βιοπορισμού. Η δραματική κατάσταση για χιλιάδες μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς, χορευτές, κινηματογραφιστές, φωτογράφους, σκηνογράφους και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό δεν αφορά μόνο τους επόμενους μήνες της καραντίνας, αφορά και τη σεζόν 2020-2021…» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, με τα βέλη να στρέφονται στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως τονίζουν, από την αρχή αυτής της κρίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν κατάλαβε ούτε το μέγεθος, ούτε την έκταση του προβλήματος. Από το ξεκίνημα της πανδημίας δεν έκανε ούτε μία κίνηση για τους ανθρώπους του πολιτισμού, ενώ υπενθυμίζουν την ανεπάρκεια των πολιτικών που προωθήθηκαν και για την πρόσφατη υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία που παραθέτει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, τόσο για όσα έγιναν μέχρι στιγμής, όσο -κυρίως- για όσα δεν έχουν προβλεφθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι του Πολιτισμού:
Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φροντίζει, ούτε αυτή τη στιγμή, να αναπροσαρμόσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ούτε να βρει νέα κονδύλια (όπως το ΕΠΑΝΕΚ), για να δώσει αποζημιώσεις τους ανθρώπους του πολιτισμού, ενώ αυτό υπάρχει ως δυνατότητα από την ίδια την ΕΕ (δείτε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο εδώ). Αντιθέτως, επιμένει να προβάλλει «εγκαίνια» και να σχεδιάζει μελλοντικά έργα ΕΣΠΑ που πιθανόν ποτέ δεν θα υλοποιηθούν (καθώς όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα αναπροσαρμοστούν, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει πάρει χαμπάρι!), στοχεύοντας σε μια τουριστική περίοδο που ποτέ δεν θα έρθει (κάπως έτσι έτσι φτάσαμε στις γελοιότητες της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εν μέσω καραντίνας, για Ολυμπιακούς Αγώνες που τελικά δεν θα γίνουν!)
–Το Υπουργείο Πολιτισμού, με περισσό θράσος, εξήγγειλε μια δέσμη«μέτρων» 15 εκ. ευρώ, από τα οποία ούτε 1 ευρώ δεν φτάνει απευθείας στους καλλιτέχνες! Αυτά τα 15 εκ. ευρώ κατευθύνονται στα (αγαπητά της) ιδιωτικά Ιδρύματα (από τα οποία περιμένει να της το ανταποδώσουν με… θετική δημοσιότητα). Μέσα στην κρίση αυτή, η Υπουργός Πολιτισμού ενδιαφέρεται μόνο για όσα –θεωρεί ότι- θα της διασφαλίσουν την υπουργική της καρέκλα!
Με περισσό θράσος διαφημίζει 15 εκ. ευρώ για όλο το 2020 για ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού, που το ίδιο το ΥΠΠΟΑ υπολογίζει ότι είναι 100.000 άνθρωποι. Με μια απλή διαίρεση, αυτό βγάζει 150 ευρώ για κάθε άνθρωπο του πολιτισμού για όλο το 2020! Τι άλλο να πούμε;
Με περισσό θράσος αναφέρει ως «έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας» έργα που έχουν σχεδιαστεί και τεθεί σε εφαρμογή πολύ καιρό πριν ξεσπάσει η κρίση που βιώνουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση με το Εικαστικό Επιμελητήριο και το ΤΑΠΑ, που έχει ξεκινήσει από το 2017! Κανονικότατο δούλεμα δηλαδή.
Με περισσό θράσος αναφέρει ως «έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας» τις πάγιες υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΑ, όπως η χρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ! Και προχωράει και σε χονδροειδή ψέματα, λέγοντας (σε άλλο Δελτίο Τύπου) ότι «επισπεύδεται η εκταμίευση και της δεύτερης δόσης», ενώ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΕΙ ούτε καν η πρώτη δόση του 2020!
Με περισσό θράσος ανακοινώνει ως «έκτακτες δράσεις» για τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού τις Ψηφιακές Δράσεις και άλλες προσκλήσεις που ετοιμάζει, οι οποίες κατευθύνονται απευθείας σε Ιδρύματα ή Μουσεία ή Ιδιώτες (όπως η Art Athina). Τα ποσά θα φτάσουν σε ελάχιστους καλλιτέχνες, δια μέσου των «μεσαζόντων» Ιδρυμάτων ή ιδιωτών, και θα είναι ελάχιστα.
Με περισσό θράσος ανακοινώνει ως «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού» την επιδότηση κινηματογραφικών ταινιών, που είναι ούτως ή άλλως έργο του ΥΠΠΟΑ. Και βέβαια προϋποθέτει να τελειώσει η καραντίνα, να γυριστούν πρώτα οι ταινίες (ως τότε οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε… παντεσπάνι;) και μετά να πάρουν τα χρήματα, μέχρι το τέλος του 2020! Το ίδιο ισχύει και για τη χρηματοδότηση παραστάσεων χορού, θεάτρου και λοιπών επιχορηγούμενων δράσεων, που μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται μέσα στην καραντίνα.
Η λίστα της ντροπής είναι ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ!
Όλες αυτές οι επιδοτήσεις που ανακοινώνει το ΥΠΠΟΑ ως «πανάκεια», έχουν ως προϋπόθεση ότι θα παραχθούν και θα παρουσιαστούν έργα πολιτισμού (ανταποδοτικότητα γαρ…). ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ! Είναι αδιανόητο. Εδώ δεν ξέρουμε καν πότε θα τελειώσει η καραντίνα, δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί με το δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν, χρειάζονται αποζημίωση και όχι επιδοτήσεις για παραγωγές που κινδυνεύουν να μην γίνουν ποτέ!
Το πρόβλημα είναι πλέον πιεστικό: Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει εδώ και τώρα να ασχοληθεί με το πώς όλοι οι εργαζόμενοι του σύγχρονου πολιτισμού, με όποια σχέση εργασίας κι αν δούλευαν, θα πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, με αλλαγή των προϋποθέσεων και με ειδικά προγράμματα που θα αφορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους κι όχι Ιδρύματα και επιχειρηματίες.
ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ!
Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο ΥΠΠΟΑ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πολιτική ηγεσία δεν ενδιαφέρθηκε εξαρχής για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Ήμασταν το τελευταίο Υπουργείο που πήρε μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων του. Καταφέραμε να το επιβάλλουμε. Τώρα χρειάζεται να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς και αυτές τους ανθρώπους του πολιτισμού που δοκιμάζονται πολύ περισσότερο από μας! Να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί τους.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ να υιοθετήσουν και να παλέψουν τα αιτήματα των καλλιτεχνών
ΚΑΛΟΥΜΕ την Ομοσπονδία να πάψει να βγάζει ανακοινώσεις «λιβανίσματος» της Υπουργού και να κατανοήσει ότι υποτίθεται πως εκπροσωπεί εργαζόμενους στον πολιτισμό με δικαιώματα και διεκδικήσεις κι όχι τσιράκια της κυβέρνησης!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση
Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου θεάματος ακροάματος.
Πηγή: thepressproject.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]