FOLLOW US: facebook twitter

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι ξενοδόχοι για τον τουρισμό

Ημερομηνία: 25-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112497″ img_size=”full”][vc_column_text]-Αναμένουν διευκρινίσεις για τα υγειονομικά μέτρα και ένα… θαύμα για την οικονομική ρευστότητα

Την προετοιμασία για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων ξεκίνησαν ήδη οι ξενοδόχοι της Ηλείας, προκειμένου να είναι το συντομότερο δυνατόν έτοιμοι για να υποδεχτούν τουρίστες μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί και θα τεθούν σε ισχύ με ΚΥΑ των υπουργών Υγείας και Τουρισμού, ύστερα από συσκέψεις με επιδημιολόγους του ΕΟΔΥ, θα εφαρμοστεί σχέδιο δράσης για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος, προβλέπεται η εκπαίδευση του προσωπικού και η συνεργασία με γιατρό, συστάσεις για θερμομέτρηση του προσωπικού κάθε πρωί στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης και άλλα μέτρα. Οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων αφορούν όλα τα καταλύματα, ενώ κάθε τουριστικό κατάλυμα πρέπει να καταρτίσει το δικό του πρωτόκολλο με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Τουρισμού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι με μια πρώτη ματιά τα υγειονομικά μέτρα είναι σε ρεαλιστικό πλαίσιο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105800″ img_size=”full”][vc_column_text]«Εμείς είχαμε τονίσει εξαρχής ότι είναι σημαντικό να μη μετατραπούν τα ξενοδοχεία σε νοσοκομεία. Το πλαίσιο είναι αρκετά ρεαλιστικό, ωστόσο επειδή υπάρχουν κάποιες ασάφειες, περιμένουμε ορισμένες διευκρινίσεις. Κάθε ξενοδοχείο πρέπει να καταρτίσει το δικό του υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα αναρτά στην ιστοσελίδα του και θα το παρέχει σε έντυπο –σε ελληνικά και αγγλικά- στους επισκέπτες, ώστε να δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας. Αυτήν την εβδομάδα θα κάνουμε όσα χρειάζεται για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος, επισήμανε στην «Πρωινή» ότι το τοπίο είναι ακόμα θολό, καθώς χρειάζονται διευκρινίσεις για το τι ακριβώς ισχύει στα ξενοδοχεία με λιγότερες από 50 κλίνες.

«Είναι λίγο θολή ακόμα η κατάσταση για τα ξενοδοχεία με 50 κλίνες και κάτω, όσον αφορά το σχέδιο δράσης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Περιμένουμε εντός των ημερών να αποσαφηνιστούν γιατί ορισμένα ζητήματα είναι λίγο δύσκολο –αν όχι ακατόρθωτο- να τηρηθούν», τόνισε.

Μεγάλες οι οικονομικές δυσκολίες

Κι αν για τα υγειονομικά μέτρα η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, οι οικονομικές παράμετροι στον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο κ. Ζαχαρόπουλος εκφράζει την απογοήτευσή του από τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις και παραμένει συγκρατημένος για τους επόμενους μήνες.

«Ο ΦΠΑ δεν μειώθηκε, ο φόρος διαμονής επίσης. Επικρατεί δυσαρέσκεια στον τουριστικό κλάδο. Έχουμε πάρει μόνο τα 800 ευρώ αρχικά και την επιστρεπτέα προκαταβολή, όσοι πληρούσαν τα κριτήρια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για να λύσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας, μας στρέφουν αναγκαστικά στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος όμως είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Ειδικά στην Ηλεία, που έχουμε το πρόβλημα των πυροδανείων, είναι πολύ δύσκολο να χορηγηθεί δάνειο σε επιχειρηματία», επισήμανε και πρόσθεσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ εξέφρασε εκ νέου την ανάγκη να συνδράμουν στην τουριστική προβολή ο δήμος και η περιφέρεια.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105798″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο κ. Μαυρόπουλος υπογράμμισε τις δυσκολίες των περισσότερων μικρών και μεσαίων ξενοδόχων, εκφράζοντας ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους.

«Τα μέχρι τώρα οικονομικά μέτρα δεν βοήθησαν στον βαθμό που έπρεπε. Εάν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ίσως καλύψουμε ένα μέρος, εάν όχι, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Είναι όσοι σε αναμονή. Ο εξωτερικός τουρισμός προέρχεται από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες εμπράκτως δεν έχουν εμφανίσει ζήτηση. Γεγονός είναι μόνο οι ακυρώσεις τον Ιούνιο, ο οποίος θα χαθεί. Δεν έχουμε καποιες ενδείξεις ότι θα αυξηθεί αργότερα η ζήτηση. Πέρα από τα 800 ευρώ, δεν πήραμε κάποια άλλη ενίσχυση. Όσοι δεν έκαναν επενδύσεις-ανακαινίσεις και κράτησαν χρήματα, πιθανόν να αντέξουν. Όσοι έκαναν ανοίγματα για να βελτιώσουν τα ξενοδοχεία τους, ίσως βρεθουν σε οριακή κατάσταση αν δεν δουλέψουν τους επόμενους μήνες και αν δεν ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις τους στις τράπεζες», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia