FOLLOW US: facebook twitter

Σε… αναμμένα κάρβουνα για τη συνδεδεμένη

Ημερομηνία: 01-12-2023 | Συντάκτης:

-Την υπογραφή Αυγενάκη για την παράταση στη σταφίδα ανέμεναν χθες οι Ηλείοι σταφιδοπαραγωγοί

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι σταφιδοκαλλιεργητές της Ηλείας, αφού ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε υπογραφεί απόφαση για την παράταση της προθεσμίας που αφορά τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις για την παράταση, ωστόσο οι παραγωγοί δήλωσαν ότι αν δεν βγει επίσημη ανακοίνωση εγκαίρως, η ενίσχυση θα χαθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η παράταση για την παράδοση της ξηρής κορινθιακής σταφίδας έπειτα από σχετική επικοινωνία με τον αρμόδιο υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη.

Ο κ. Βασιλόπουλος επισήμανε πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατείνεται από το υπουργείο η σχετική προθεσμία παράδοσης της σταφίδας ως τα τέλη Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 οπότε και λήγει η σχετική περίοδος, οι παραγωγοί δεν προλαβαίνουν να διαπραγματευτούν το προϊόν τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, τόνισε ότι αν δεν χορηγηθεί παράταση, η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών θα χάσουν την ενίσχυση, αφού ελάχιστοι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη ποσότητα, δεδομένου ότι λόγω περονόσπορου έχει μειωθεί φέτος αρκετά. Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστεί και η μείωση της ποσότητας που προβλέπεται για την πληρωμή της συνδεδεμένης, διότι φέτος είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν 150 κιλά ανά στρέμμα.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε ότι η φετινή παραγωγή στη σταφίδα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και επισήμανε την αναγκαιότητα της παράτασης της προθεσμίας για τη συνδεδεμένη, με ταυτόχρονη μείωση της ποσότητας που προβλέπεται.

«Η παραγωγή φέτος έχει μειωθεί κατά 50% λόγω περονόσπορου, άσχετα αν ο ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει εξαιτίας του απαρχαιωμένου κανονισμού. Θέλω να πιστεύω πως θα μας δώσουν παράταση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, διότι λίγοι παραγωγοί έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν και να πουλήσουν το προϊόν. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πουλήσει. Μην ξεχνάτε ότι προερχόμαστε από δύο χρόνια που ήταν απούλητη η σταφίδα και δεν είχαμε καθόλου εισόδημα. Αν χάσουμε και τη συνδεδεμένη ενίσχυση, δεν ξέρουμε πώς θα βγει η χρονιά. Η τιμή είναι στο 1,40 φέτος, στο ύψος του κόστους παραγωγής. Εμείς διεκδικούμε καλύτερη τιμή για τη σταφίδα», τόνισε και προανήγγειλε σύσκεψη σήμερα στην Αμαλιάδα, την Κυριακή στο Πελόπιο και αγροτική κινητοποίηση στις 7 Δεκεμβρίου, όπου θα τεθούν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

«Θα αντιδράσουμε δυναμικά για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα στα αμπέλια και στη σταφίδα, καθώς και στην ελιά εξαιτίας της ακαρπίας. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη λόγω του πληθωρισμού, ενώ ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να λειτουργεί με έναν κανονισμό απαρχαιωμένο, που δεν μας καλύπτει πλέον με βάση τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot