FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε ο προσεισμικός έλεγχος στα Σχολεία Πύργου

Ημερομηνία: 27-09-2024 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την άνοιξη του 2025 θα παραδοθούν τα πρώτα αποτελέσματα του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στα σχολεία του δήμου Πύργου, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες οι ομάδες μηχανικών μέσα από το πρόγραμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που έχει ανατεθεί από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Όπως τόνισε στην Πρωινή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα για την κατάστασή τους.

«Έχει ξεκινήσει ο προσεισμικός έλεγχος και έχουν βγει οι ομάδες που κάνουν το πρώτη αυτοψία και θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα τον 3ο-4Ο μήνα του 2025. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο μακροσκοπικός έλεγχος. Από εκεί και πέρα για τα κτίρια που θα διαπιστωθεί ότι έχουν πρόβλημα θα γίνει ο δεύτερος και ο τρίτος προκειμένου να αποφανθούν ποια κτίρια είναι κατάλληλα για χρήση. Για μένα θεωρώ ότι όλα -τουλάχιστον από στατική επάρκεια- είναι κατάλληλα. Βέβαια χρειάζονται ενισχύσεις και βελτιώσεις, αλλά όλα αυτά θα μας τα πουν οι ειδικοί που κάνουν τον προσεισμικό έλεγχο», εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος αφήνοντας αιχμές για την κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή Πύργου.

«Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, βάσει του νόμου που ίσχυε, έπρεπε να είχε δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα του ΤΕΕ όλα τα Δημοτικά Κτίρια, σχολεία και όλα τα άλλα, έτσι ώστε να είμαστε δυνητικοί δικαιούχοι για τον προσεισμικό έλεγχο, ο οποίος βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν μπορεί να γίνει από τη Δημοτική Αρχή. Δεν μας παραδόθηκε καμία βεβαίωση τεχνικής επάρκειας. Πώς εμείς θα μπορούσαμε να την κάνουμε στους εννέα μήνες, τη στιγμή τη στιγμή που εσείς τέσσερα χρόνια δεν την είχατε κάνει. Εμείς μέχρι τον τρίτο μήνα του 2025 θα έχουμε μια πρώτη εικόνα αφού θα μας δώσουν τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου», τόνισε.

Ακολουθεί η ενεργειακή αναβάθμιση

Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί τα στοιχεία που απαιτούνται για να καταρτιστεί η μελέτη του Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, ώστε να δηλώσουν όλα τα ακίνητα σε μία πλατφόρμα και να ενταχθούν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης

«Αυτό το έργο προχωράει, το οποίο έπρεπε να το είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή, και σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα στα όρια που μας δίνει η νομοθεσία θα το ολοκληρώσουμε», σημειώνοντας ότι στην ενεργειακή αναβάθμιση θα ενταχθούν μόνον τα σχολικά κτίρια που έχουν τακτοποιηθεί με τον νόμο 4495/2017.

«Για να κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση στα σχολικά κτίρια, θα έπρεπε μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 να είχαν τακτοποιηθεί τα κτίρια που δεν είχαν άδειες, διότι ο νόμος 4495/2017 λέει ότι η κατηγορία των ακινήτων δίχως άδεια, δεν μπορούν να ενταχθούν στο νόμο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό, το οποίο ως αντιπολίτευση την προηγούμενη τετραετία το επισήμαινα σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκα, και τώρα τιμωρούμαστε γιατί δεν μπορούμε να εντάξουμε τα κτίρια σε προγράμματα αναβάθμισης, ακόμα και στην ΟΧΕ», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot