FOLLOW US: facebook twitter

Σχολεία 2024: Το επίκαιρο μυθιστόρημα που μπαίνει στις τάξεις για την αφύπνιση των μαθητών

Ημερομηνία: 02-09-2024 | Συντάκτης:

Η μεγάλη αλλαγή στην διδασκαλία της Λογοτεχνίας στα σχολεία

Της Κωνσταντίνας Ντουντούμη

Η σχολική χρονιά 2024-25 ξεκινά σε λίγες μέρες με το Υπουργείο Παιδείας να προχωρά σε μια σημαντική προσθήκη στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τάξεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δίνοντας έμφαση στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων.

Η προαναγγελία Πιερρακάκη ότι η Λογοτεχνία θα μπει ουσιαστικά στις τάξεις και οι μαθητές θα ανακαλύψουν την χαρά της φιλαναγνωσίας παίρνει σάρκα και οστά από φέτος καθώς όπως ανακοινώθηκε εφεξής θα έχουμε ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί αποσπασματικών κειμένων. Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ λυκείου, θα διανεμηθούν από ένα έως τρία βιβλία (ανάλογα την τάξη), πάνω στα οποία οι μαθητές θα κάνουν εργασίες και συγκεκριμένες δραστηριότητες. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews η νέα διδασκαλία της Λογοτεχνίας προγραμματίζεται χρονικά από τον Ιανουάριο του 2025. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα όπου ο μαθητής «βλέπει» όχι πλέον αποσπασματικά αλλά ολοκληρωμένα τα οφέλη από την ανάγνωση/μελέτη ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Ετσι, θα ενισχύσουμε μια ακόμα ικανότητα και μάλιστα για 13 συνεχή χρόνια. Να μπορεί ένας μαθητής ή μαθήτρια να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, να τα συζητεί με τους φίλους του, με ειδικούς, με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, με έναν άλλο κόσμο που πιθανώς να έχει παραμερίσει» αναφέρουν πηγές του Υπουργείου για την προσθήκη αυτού του μαθήματος.

«Μήπως μας παρακολουθούν, μας ελέγχουν και μας χειραγωγούν;»

Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει ο Υπουργός οι μαθητές Λυκείου θα διδαχθούν τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ και το «1984» του Τζoρτζ Όργουελ. Και τα δύο λογοτεχνικά βιβλία είναι εξαιρετικά όμως αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω στο «1984». Το δυστοπικό μυθιστόρημα που ο Όργουελ συνέγραψε το 1948 (αντιστρέφοντας τα δύο τελευταία ψηφία στον τίτλο του βιβλίου) καταδεικνύεται σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το έτος είναι το 1984, και σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο έχει επιβληθεί το ολοκληρωτικό καθεστώς της Ωκεανίας, το οποίο επιδίδεται, μέσα από ηλεκτρονικές οθόνες και την Αστυνομία Σκέψης, στη συνεχή ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών. Στην κορυφή της εξουσίας, ο πανίσχυρος, άφαντος αλλά πανταχού παρών, εντέλει, Μεγάλος Αδελφός. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ο Ουίνστον Σμιθ, ένα φαινομενικά πειθήνιο μέλος του Κόμματος, ονειρεύεται την ανατροπή του καθεστώτος. Η γνωριμία του με τη νεότερή του Τζούλια πυροδοτεί ένα ανεξέλεγκτο ερωτικό πάθος. Καθώς ο έρωτας λογίζεται εδώ πράξη αντίστασης, οι δύο εραστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους. Είναι εκπληκτικό πώς το ζοφερό όραμα του 1984 έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο: από τα χρόνια των απολυταρχικών κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης έως τις στρατοκρατικές δικτατορίες σε χώρες της Δύσης και του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, και κυρίως σήμερα, στην εποχή του θρησκευτικού φανατισμού, της παγκοσμιοποίησης και του Διαδικτύου, με τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί ψευδών ειδήσεων και των μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από κυβερνήσεις αλλά και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.


Αναδημοσίευση από dnews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot