A. Νικολακόπουλος: Σχέδιο λήψης μέτρων & προστασίας από πλημμύρες στην Ηλεία
Έφερε το θέμα σε δύο υπουργούς με ερώτησή του ο Ανδρέας Νικολακόπουλος
-Να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξής του στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Νομού
Εκπόνηση Σχεδίου λήψης μέτρων και προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα στην Ηλεία, θέτει με ερώτησή του στους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο βουλευτής του νομού Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Με αφορμή και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για την περιοχή της Θεσσαλίας, ο κ. Νικολακόπουλος μέσω της ερώτησής του στους αρμόδιους Υπουργούς, προβάλει την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός αντίστοιχου σχεδίου και για το νομό Ηλείας, που έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Νικολακόπουλος, οι ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας, με απώλειες και σε ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών, υπαγορεύουν την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου δράσης της πολιτείας και της υιοθέτησης νέου μοντέλου μέτρων πρόληψης και προστασίας.
Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα
Πρόσφατα, η συμβουλευτική εταιρεία Ολλανδών εμπειρογνωμόνων κατέθεσε το πρώτο από τα τρία ‘παραδοτέα’ πόρισμα με προτάσεις στην κυβέρνηση, που αποτυπώνει τα βασικά ευρήματα της ομάδας και σκιαγραφεί τη στρατηγική η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάταξη του Θεσσαλικού Κάμπου.
«Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα, στα έργα πρόληψης, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διακυβέρνησης και στον τρόπο διαχείρισης κρίσεων, με οργανωμένο, σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο. Το νέο σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών για τη Θεσσαλία θα παρέχει κατευθύνσεις για την ανάπτυξη υποδομών προστασίας αλλά και μέτρα για τη διαχείριση κρίσεων, με αναθεώρηση όλων των αντιπλημμυρικών υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις για την διαχείριση των υδάτων, με τη σύσταση αύξησης των πλημμυρικών ζωνών των ποταμών» αναφέρει ο κ. Νικολακόπουλος και συνεχίζει:
«Ο Νομός Ηλείας έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με πλημμυρικά φαινόμενα, σαφώς μικρότερης έκτασης και έντασης σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη στη Θεσσαλία, τα οποία έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Ο κίνδυνος εκδήλωσης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον είναι ορατός, καθώς το νομό διέρχονται αρκετά ποτάμια και χείμαρροι και τα καιρικά φαινόμενα αρκετές φορές είναι ακραία, συνεπώς απαιτείται και στην περίπτωση της Ηλείας η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου πρόληψης και προστασίας».
Η Ερώτηση
Με βάσει τα ανωτέρω, ο κ. Νικολακόπουλος ερωτά τους δύο Υπουργούς:
- Κρίνετε αναγκαίο να εκπονηθεί ένα αντίστοιχο σχέδιο, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας, λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας αλλά και διαχείρισης των υδάτων με εφαρμογή στο Νομό Ηλείας;
- Εξετάζετε το ενδεχόμενο ένα τέτοιο σχέδιο να ενταχθεί, πιο εξειδικευμένο, στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Νομού που έχει εκπονηθεί με τη συμβολή της ΔιαΝΕΟΣΙΣ;