FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο εξολόθρευση της… επιχειρηματικής «μαρίδας»

Ημερομηνία: 16-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Η κυβέρνηση βιάζεται να φορολογήσει στα τέλη του έτους και αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2023 τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η οργή των ελεύθερων επαγγελματιών ξεχειλίζει στο OpenGov στα σχόλια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δίνοντας μόνο μια μικρή γεύση του θυμού και της αίσθησης αδικίας που κατακλύζει αυτούς και αυτές που επιβιώνουν εξασφαλίζοντας ένα πενιχρό εισόδημα σαν «αφεντικά του εαυτού τους» ή εξασφαλίζοντας εισόδημα παραπλήσιο των εργαζομένων τους σε ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες αντέχουν στο όριο.

Η «μαρίδα» των ελευθερο-επαγγελματιών, που προορίζεται για αφανισμό εξεγείρεται, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω. Οχι μόνο αυτό, αλλά οι φοροεπιβαρύνσεις αυτές έρχονται στο τέλος του έτους και έχουν αναδρομική ισχύ καλύπτοντας και τον «χαμένο» προεκλογικό χρόνο, όταν κυρίαρχες ήταν οι υποσχέσεις περί συνέχισης των φοροαπαλλαγών. Τελικά φοροαπαλλαγές υπήρξαν, αλλά για τα… μερίσματα, τα οποία στον τραπεζικό χώρο η κυβέρνηση εκχώρησε στους ιδιώτες επενδυτές με την εσπευσμένη πώληση των μεριδίων της στις τράπεζες.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει αποδιαρθρώσει τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν κάνει τίποτε για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής (π.χ. στα καύσιμα όπου τα έσοδα από τον σχετικό φόρο μένουν στάσιμα ή και μειώνονται ελαφρά σε μια περίοδο υπεραπόδοσης των βασικών κατηγοριών φοροεσόδων), ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες βιάζεται να φορολογήσει στα τέλη του έτους και αναδρομικά. Παρά την πίεση που ασκούν οι ενώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, δικηγορικοί σύλλογοι κ.λπ., η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Ετσι στις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται όλα όσα είχαν αρχικά εξαγγελθεί:

Οι τελικές διατάξεις

Επιβάλλεται ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μέχρι και 50.000 ευρώ που συντίθεται από το άθροισμα:

α) Για ποσό μέχρι 30.000 ευρώ από:

■ Το ετήσιο ποσό από τον μικτό κατώτατο μισθό που ισχύει στο τέλος του αντίστοιχου φορολογικού έτους (10.920 ευρώ).

■ Προσαύξηση 10% για τα τρία έτη μετά τη δεύτερη τριετία από τη δήλωση έναρξης δραστηριότητας.

■ Επιπλέον προσαύξηση 10% επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία χρόνια που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον 10% επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη.

β) Εναλλακτικά:

■ Του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση.

■ Με προσαύξηση έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 ευρώ), που ισούται με το δέκα τοις εκατό (10%) του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί.

■ Με ποσοστό του ποσού της περ. α), το οποίο ανέρχεται σε:

i) 35% του ποσού της περ. α) για υπόχρεους των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

ii) 70% του ποσού της περ. α) για υπόχρεους των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 150% του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του ΚΑΔ στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

iii) 100% του ποσού της περ. α) για υπόχρεους της παρ. 1, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του ΚΑΔ στον οποίο πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia