FOLLOW US: facebook twitter

Σάρωσε… το δίδυμο

Ημερομηνία: 10-06-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

-Δεύτερο κόμμα στην Ηλεία το ΠΑΣΟΚ με 23,17%, στο -2,84% από τη ΝΔ και στο +7,55% από τον ΣΥΡΙΖΑ

-Στο 60% η αποχή πανελλαδικά

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στην Ηλεία, καθώς το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τεράστια άνοδο στην κάλπη των φετινών εκλογών, προσπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και φτάνοντας μια… ανάσα από τη Νέα Δημοκρατία.

Με ενσωματωμένο το 78,21% των ψήφων (280 από 358 εκλογικά τμήματα) η Νέα Δημοκρατία παίρνει 25,97% (30,9% το 2019) και 10.739 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ 23,21% (11,75% το 2019) και 9.596 ψήφους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 15,61% (6.453 ψήφοι) έναντι 27,96% το 2019.

Ανοδική τροχιά σημείωσαν επίσης η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 9,31% και το ΚΚΕ με 7,54%. ενώ η Πλεύση Ελευθερίας πήρε 3,06%. Χαμηλό ποσοστό κατέγραψε η Νέα Αριστερά με 1,7%.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις των ευρωεκλογών μετά από 15 χρόνια και συγκεκριμένα από την πρωτιά στην κάλπη του 2009.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η αποχή ήταν πολύ μεγάλη, καθώς ψήφισε μόλις το 36,63% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας, Δημήτρης Βάλαρης, η τοπική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην αποτελεσματική αντιπολίτευση, με αιχμή του δόρατος τον Μιχάλη Κατρίνη, στη σωστή δουλειά που έγινε από τις οργανώσεις και στη ώθηση που έδωσε η υποψηφιότητα της Μαρινίκης Θεοδώρου.

«Το ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία είναι πλέον καθαρά δεύτερο και πολύ κοντά στη ΝΔ. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη, καθώς η αντιπολιτευτική του στρατηγική ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα στον νομό εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, όπως οι σχολές, οι αποζημιώσεις πυροπλήκτων και η εγκατάλειψη της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου. Επιπλέον, η νομαρχιακή και οι τοπικές οργανώσεις συνέβαλαν στην καλή οργανωτική δουλειά, ενώ η υποψηφιότητα της Μαρινίκης Θεοδώρου έδωσε την έξτρα ώθηση στην προεκλογική περίοδο για το επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο αναπλ. γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Φάμελος, η επιτυχία είναι αποτέλεσμα συνδυασμού στρατηγικών επιλογών και αποτελεσματικής κινητοποίησης.

«Καταρχάς βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πήγε πολύ ψηλά και σε άλλους νομούς. Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, θεωρώ ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρουσία του βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη, η υποψηφιότητα της Μαρινίκης Θεοδώρου, που είναι από την Ηλεία, και η συνεισφορά των μελών της νομαρχιακής οργάνωσης, διότι κάναμε πολλές δράσεις και είχαμε ενεργή παρουσία στην κοινωνία. Είναι πολύ θετικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι είμαστε στη δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε.

Νικήτρια η… αποχή!

Σε πανελλαδικό επίπεδο, κυρίαρχο χαρακτηριστικό ήταν η αποχή, καθώς το 60% των ψηφόφορων δεν προσήλθε στις κάλπες. Eπίσης, οι απώλειες για τη ΝΔ σε συνδυασμό με την άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της, αλλά και γενικότερα η ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου είναι τα βασικά μηνύματα της κάλπης των ευρωεκλογών, όπως αποτυπώνονται στην εκτίμηση αποτελέσματος που εξέδωσε η Singular Logic λίγο πριν τις 9 το βράδυ. 

Κάτω από τον πήχυ κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις των τελευταίων εθνικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του δεν φαίνεται να κατορθώνει να κεφαλαιοποιήσει τις απώλειες του κόμματος της αξιωματικής αντίπολίτευσης, κινούμενο ανοδικά μεν, αλλά κοντά στα εδάφη των εκλογών του περσινού Ιούνιου. 

Τα επτά κόμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, ενώ στο όριο του 3% κινείται η Φωνή Λογικής

Αντίθετα, εκτός μένουν το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά.

Αναλυτικά:

Νέα Δημοκρατία: 27,9%

ΣΥΡΙΖΑ: 14,8%

ΠΑΣΟΚ: 12,9%

Ελληνική Λύση: 9,6%

ΚΚΕ: 9,4%

Νίκη: 4,4%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%

Φωνή Λογικής: 3%

ΜέΡΑ 25: 2,4%

Νέα Αριστερά: 2,4%

Πατριώτες: 1,4%

Δημοκράτες: 1,4%

Κόσμος: 1%

Αλλο: 5%

Συμμετοχή: 40,5%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot