Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη για προσφυγικό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”145384″ img_size=”full”][vc_column_text]
Στη φωτογραφία, Ελληνας στρατιώτης περιπολεί στον φράχτη του Εβρου (φωτ. EPA / DIMITRIS ALEXOUDIS).
[/vc_column_text][vc_column_text]
«Να μη ζήσουμε ξανά το 2015», ανέφερε από το Φόρουμ της Σλοβενίας
[/vc_column_text][vc_column_text]«Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του χθες στο Bled Strategic Forum, που διοργάνωσε η σλοβενική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφερόμενος και στα συμπεράσματα του προχθεσινού έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. με θέμα το Αφγανιστάν, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών». Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε επικρίνει τα συμπεράσματα των υπουργών Εσωτερικών και την απροθυμία των Ευρωπαίων να υποδεχθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο πειθαρχημένο, που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε –ως Ευρώπη και ως ευρωπαϊκοί θεσμοί– ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και σε εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια».
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε προχθές το βράδυ με τον Σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Γιάνσα και χθες το πρωί με τον πρόεδρο της χώρας Μπορούτ Παχόρ. Στις συναντήσεις εξετάστηκαν περιφερειακά ζητήματα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η πορεία της πανδημίας. Οσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και στο μέτρο της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό, καθώς από χθες τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε δομές υγείας στην Ελλάδα.
Στη δική του παρέμβαση στο Φόρουμ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στάθηκε στην επιτυχία της κοινής εμβολιαστικής στρατηγικής της Ε.Ε., αναφερόμενος στο γεγονός ότι το 70% των ενήλικων πολιτών της Ενωσης έχει εμβολιαστεί πλήρως απέναντι στην COVID-19. «Μέσω της κοινής μας προσέγγισης, παρείχαμε ίση πρόσβαση σε όλα τα κράτη-μέλη και σε όλους τους πολίτες μας», είπε. Επισήμανε επίσης ότι η Ε.Ε. (ως Ενωση και ως κράτη-μέλη) είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του μηχανισμού COVAX για την προμήθεια εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ότι τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν 160 εκατομμύρια δόσεις στις πιο φτωχές χώρες έως το τέλος του 2021.
Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, ο κ. Μισέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. «πρέπει να αγωνιστεί για μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη δυνατότητα δράσης στον κόσμο». Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε επίσης ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι «αδιανόητο χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια» (η προοπτική ένταξης των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για τη σλοβενική προεδρία).
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]