S.O.S. φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης
Τα εξάγουν οι φαρμακαποθήκες σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου οι τιμές είναι υψηλότερες αφήνοντας τους Έλληνες ασθενείς χωρίς θεραπεία
– Ζητούν απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για ένα χρόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Σε τραγική κατάσταση έχουν φτάσει οι ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης από τα φαρμακεία και της Ηλείας με αποτέλεσμα ασθενείς να μένουν χωρίς την αναγκαία για αυτούς θεραπεία διαταράσσοντας την υγεία τους!
Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο όμως το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί και είναι πλέον μη διαχειρίσιμο. Οι φαρμακοποιοί καθημερινά επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν τα σκευάσματα που τους ζητούν οι ασθενείς, φάρμακα αναντικατάστατα και μοναδικά όπως αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, ακόμα και παυσίπονα και στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πάνω από 200 φάρμακα για σχεδόν όλο το φάσμα των παθήσεων είναι σε μόνιμη έλλειψη. Εάν σε αυτά προστεθούν και όσα διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες προς τα φαρμακεία, τότε ο κατάλογος με τις ελλείψεις μεγαλώνει.
“Έχουμε πλέον εξαντλήσει όλες τις πατέντες που μπορέσαμε να σκαρφιστούμε και δυστυχώς μένουν άνθρωποι χωρίς θεραπεία! Φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη, ινσουλίνες, νευρολογικά- ψυχιατρικά σκευάσματα, αναπνευστικά και καρδιολογικά βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη” τόνισε στην “Πρωινή” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς. “Αλλάζουν αναγκαστικά τη θεραπεία τους ή τη σταματούν επιβαρύνοντας την κατάσταση της υγείας τους. Μια ένεση για παράδειγμα για τον καρκίνο του προστάτη την κάνουν πάντα με καθυστέρηση ενώ κάποιοι με επιληψία κινδυνεύουν με κρίσεις λόγω των ελλείψεων των αντίστοιχων σκευασμάτων. Άλλοι ζητούν από το γιατρό τους αλλαγή θεραπείας ή κάποιοι άλλοι απλά τη διακόπτουν περιμένοντας να βρεθεί το φάρμακο τους. Όλα αυτά όμως θα τα βρουν μπροστά τους οι ασθενείς και απλά εμείς δε θα το μάθουμε…Όλο αυτό πλέον δε μπορούμε ούτε ψυχολογικά να το διαχειριστούμε” είπε και εξηγώντας τους λόγους των ελλείψεων, τόνισε πως κατά 10% είναι αντικειμενικοί (έλλειψη πρώτων υλών, μεταφορές, κορονοϊός και πόλεμος) και κατά 90% λόγω των παράλληλων εξαγωγών των φαρμακαποθηκών της Ελλάδας προς το εξωτερικό για να κερδίσουν μεγαλύτερες τιμές. “Η λύση είναι απλή και υπάρχει, και μάλιστα την είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Υγείας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο από την ανάληψη των καθηκόντων του, δυστυχώς όμως δε την έχει υλοποιήσει. Είναι η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για ένα χρόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας κάτι που είχε εφαρμοστεί πριν δυο χρόνια για αρκετά φάρμακα και πρέπει να επαναληφθεί γιατί το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και η απαγόρευση να ισχύει για ένα χρόνο και όχι για λίγους μήνες όπως είναι σήμερα, προκειμένου να μην αποθεματοποιούνται φάρμακα με σκοπό να εξαχθούν αμέσως μόλις λήξει η απαγόρευση».
Κερδοφόρες εξαγωγές
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, είμαστε η χώρα της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρος για τις φαρμακαποθήκες. Είναι ενδεικτικό ότι το κέρδος των φαρμακαποθηκών για τα σκευάσματα που διακινούν, το οποίο στην Ελλάδα ορίζεται στο 4,67%, μπορεί να πολλαπλασιαστεί όταν τα σκευάσματα πωληθούν στο εξωτερικό. Έτσι, σύμφωνα με καταλόγους που κυκλοφορούν μεταξύ των ενδιαφερομένων, με βάση την τιμή διάθεσης των σκευασμάτων στο εξωτερικό, για ένα πολύ κοινό κολλύριο το κέρδος φτάνει στο 189%, για ένα σκεύασμα για το άσθμα στο 106,7%, για ένα σκεύασμα για την ημικρανία στο 80% και για ένα μυοχαλαρωτικό το κέρδος εκτινάσσεται στο 277%.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ επικαιροποίησε τον κατάλογο των φαρμάκων για τα οποία έχουν απαγορευτεί προσωρινά οι παράλληλες εξαγωγές και ο οποίος περιλαμβάνει 79 σκευάσματα. Ο κατάλογος αυτός δεν συμπίπτει με τη λίστα των ελλείψεων που έχουν οι φαρμακοποιοί…