FOLLOW US: facebook twitter

S.O.S ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΗ: Δώστε λύση για τα χρέη των ΟΕΒ

Ημερομηνία: 09-04-2024 | Συντάκτης:

Ζητά οριστική διευθέτηση του θέματος από τον Υπ. Ενέργειας για να μην τιναχτεί στον αέρα η νέα αρδευτική περίοδος

S.O.S  για το χρόνιο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) που σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί την αρδευτική περίοδο και δημιουργεί «θηλιά ασφυξίας» στον αγροτικό κόσμο,  εκπέμπει ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκη. Με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, (η οποία κοινοποιείται επίσης, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου), ζητά να ληφθεί άμεσα εκ μέρους τους  πρωτοβουλία για την οριστική λύση του θέματος.

“Βρισκόμαστε πλέον κοντά στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας- αναφέρει ο Περιφερειάρχης-.  Όπως ήδη γνωρίζετε υπάρχει έντονο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ κυρίως λόγω οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συσσωρευμένα από πολλά έτη χρέη και η έως τώρα αποτυχία ικανοποιητικής/βιώσιμης,για όλα τα μέρη, ρύθμισής τους, καθιστούν το ζήτημα επικίνδυνο αφού υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο μη ηλεκτροδότησης των ΟΕΒ.

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας και το σοβαρό πλήγμα στην εθνική οικονομία, λόγω της σημαντικής εισφοράς του εν λόγω τομέα στην εθνική πρωτογενή παραγωγή. Ταυτόχρονα, η ζημιά αυτή θα αφορά και στην πλειονότητα των μελών των εν λόγω ΟΕΒ που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, γεγονός που καθιστά την εν λόγω κατάσταση για αυτούς εντελώς άδικη, αφού θα υποστούν και προσωπικά, για το εισόδημά τους δηλαδή, το αποτέλεσμα των συσσωρευμένων χρεών των εν λόγω ΟΕΒ.  Ως εκ τούτου φρονώ ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για την οριστική επίλυση του θέματος, το οποίο κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι έξαρση ωστόσο φέτος εγκυμονεί κίνδυνο οριστικού “black out” με καταστροφικά αποτελέσματα.”

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι «Τα συσσωρευμένα από πολλά έτη χρέη και η έως τώρα αποτυχία ικανοποιητικής / βιώσιμης, για όλα τα μέρη, ρύθμισής τους, καθιστούν το ζήτημα επικίνδυνο αφού υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο μη ηλεκτροδότησης των ΟΕΒ. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας και το σοβαρό πλήγμα στην εθνική οικονομία, λόγω της σημαντικής εισφοράς του εν λόγω τομέα στην εθνική πρωτογενή παραγωγή» .

Τέλος ο Περιφερειάρχης, σημειώνει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σταθεί στο πλευρό των ΟΕΒ με κάθε δυνατό τρόπο, εκτελώντας μεταξύ άλλων πολλά και σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της αρδευτικής δυνατότητας των καλλιεργειών, αλλά και καταβάλλοντας προσπάθειες για την μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω ηλεκτρικής παραγωγής από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. «Ωστόσο το πρόβλημα που σας αναφέρω είναι πλέον υφιστάμενο και όχι μελλοντικό και απαιτεί άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την επίτευξη μιας κατά το δυνατόν ομαλής αρδευτικής περιόδου» προσθέτει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει και μία συνάντηση εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για να εντοπιστεί η βέλτιστη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα.”

Τα έργα που εκτελεί ή έχει εκτελέσει η ΠΔΕ για την αναβάθμιση & τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών υποδομών στην Ηλεία

3 έργα με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ)με ένταξη το 2020:

  1. Τίτλος: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΕΒ Β ΠΥΡΓΟΥ»- Προϋπολογισμός: 2.004.489,00€

Το έργο εκτελείται – Η ενταγμένη Πράξη αποσκοπεί στη βελτίωση του υφιστάμενου αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Β΄ Πύργου με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδροληψιών με υδρομετρητή και κεντρικών υδρομετρητών στα Αντλιοστάσια Άρδευσης

  • Τίτλος: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΕΒ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ»- Προϋπολογισμός: 2.034.197,19€

Το έργο εκτελείται: Η ενταγμένη  Πράξη  αποσκοπεί στη βελτίωση του υφιστάμενου αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Μυρτουντίων με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδροληψιών, κεντρικών παροχομέτρων και  τηλεμετρικού συστήματος  παρακολούθησης, καταγραφής  και ελέγχου των παροχών του αρδευτικού

  • Τίτλος: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΕΒ ΣΑΒΑΛΙΩΝ»

Προϋπολογισμός: 2.089.864,98€

Το έργο εκτελείται: Η ενταγμένη Πράξη αποσκοπεί στη βελτίωση του υφιστάμενου αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Σαβαλίων με την εγκατάσταση Ηλεκτρονικών Υδροληψιών, Κεντρικών Παροχόμετρων και Τηλεμετρικού Συστήματος Παρακολούθησης, Καταγραφής και Ελέγχου των Παροχών του Αρδευτικού Δικτύου του ΤΟΕΒ Σαβαλίων.

Επίσης, έχουν υποβληθεί πρόταση για ένταξη στο μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ για το 2024 τα παρακάτω 2 έργα:

1. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΕΒ Α΄ ΠΥΡΓΟΥ
                     2.200.000 €
2. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ                     2.200.000 €

Τέλος, στο ΠΔΕ είχε ενταχθεί το 2022 στη ΣΑΕΠ801 (φυσικές καταστροφές) το παρακάτω έργο, το οποίο εκτελείται:

2022ΕΠ80100024ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΕΒ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 202171.000,00 €

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot