FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση-σωσίβιο για εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά

Ημερομηνία: 03-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67707″ img_size=”full”][vc_column_text]Ρύθµιση-σωσίβιο για εργαζόµενουςσε βαρέακαι ανθυγιεινά επαγγέλµατα µε µεγάλες περιόδους ανεργίας που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη περιέχει το νοµοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Από τη ρύθµισηαναµένεται να ευνοηθούν χιλιάδες ασφαλισµένοι που έχουν εγκλωβιστεί λόγω της ανεργίας στον προθάλαµο της σύνταξης και δεν µπορούν να αποχωρήσουν, καθώς επλήγησαν ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, όπως, για παράδειγµα, οι οικοδόµοι.

Οπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, ΕφηΑχτσιόγλου, µε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, µέσω της συγκεκριµένηςνοµοθετικής διάταξης επεκτείνεται το χρονικό διάστηµα εντός του οποίου ο εργαζόµενοςοφείλει να έχει συγκεντρώσει έναν συγκεκριµένοαριθµόενσήµων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, προκειµένου να µπορέσει να συνταξιοδοτηθεί. «Σήµερα απαιτείται ο εργαζόµενος να έχει 1.000 ένσηµα στα βαρέα και ανθυγιεινά τα τελευταία 13 χρόνια της εργασίας του. Με τη διάταξη που θα νοµοθετήσουµε, επεκτείνουµε αυτό το διάστηµα στα 17 χρόνια» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, µε τη ρύθµιση που έρχεται για τα βαρέα, επιµηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστηµα στο οποίο πρέπει να έχουν συµπληρωθεί οι 1.000 εκ των 3.600 απαιτούµενωνηµερών εργασίας σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα (ΒΑΕ) από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ηµερών ή 15 ετών, για παλαιούς ασφαλισµένους (µέχρι 31/12/1992) προκειµένου οι εργαζόµενοι που απασχολούνται σε αυτά τα επαγγέλµατα να δικαιούνται σύνταξη, µέχρι τη συµπλήρωση του κατά περίπτωση οριζόµενου ορίου ηλικίας ή µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Σηµειωτέον ότι για τους άνδρες τα όρια ηλικίας στα βαρέα έχουν αυξηθεί κατά δύο έτη από το 2013 και εξής και συγκεκριµένα απαιτείται η συµπλήρωση του 62ου έτους, ενώ για τις γυναίκες το αντίστοιχο όριο ηλικίας διαµορφώνεται στα 55 για όσες κατοχύρωσαν µε χρόνο ασφάλισης εντός του 2010, στα 56 για όσες συµπληρώνουν τον συντάξιµο χρόνο το 2011, στα 57 το 2012 και στα 62 από 1/1/2013 και εφεξής. Με την ίδια διάταξη παρέχεται η δυνατότητα συγκέντρωσης των απαιτούµενων προϋποθέσεων εκ µέρους των ασφαλισµένων (1.000 ένσηµα στα ΒΑΕ) σε ακόµη µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα και συγκεκριµένα µέχρι και τον χρόνο τής εκ µέρους του υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot