FOLLOW US: facebook twitter

“Ροζ” περίπατος για τη ζωή μας…

Ημερομηνία: 21-10-2024 | Συντάκτης:

Αν μπορούσα να αλλάξω
κάτι στον εαυτό μου
θα τον έκανα
να με αγαπάει περισσότερο

Αλκυόνη Παπαδάκη

Γράφει η Ελένη Παπδοπούλου

Ναι, υπάρχουν τρόποι να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας, τρόποι να τον προστατέψουμε, να ζήσουμε υγιείς για μας και τους αγαπημένους μας.  Ο Οκτώβριος είναι παγκόσμιος μήνας, αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Σαν στόχο έχει να ενημερώσει και να ενθαρρύνει όλες εμάς τις γυναίκες να προχωρήσουμε σε προληπτικό έλεγχο, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε  τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης που συχνά οδηγεί προοδευτικά ακόμα και στο θάνατο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθειας σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας πλέον τον καρκίνο του πνεύμονα. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα με περίπου 9.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου γυναικών ηλικίας 40-49 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση όμως, μπορεί να σώσει μεγάλο ποσοστό γυναικών από μια χειρότερη εξέλιξη της νόσου. Χάρη στις καινοτόμες ιατρικές εξελίξεις, οι διαθέσιμες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές από ποτέ, ιδίως στα πρώιμα στάδια.

Χιλιάδες  γυναίκες χθες στην Πάτρα όχι μόνο από την Αχαία αλλά και σύλλογοι γυναικών της Ηλείας, συμμετείχαν στον γνωστό πλέον “ροζ’ περίπατο, το Pink the City!. Ένα ποτάμι γυναικών περπάτησε συμβολικά πλάι στη μητέρα, την αδελφή, τη φίλη, την κάθε γυναίκα που δίνει ή έδωσε τη μάχη της για τη ζωή. Ο περίπατος ζωής και ελπίδας  που διοργανώνει για 12η χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού – «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας ( σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπό την Αιγίδα του Δήμου Πατρέων) έβαψε ξανά την πόλη της Πάτρας ροζ, στέλνοντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. “Η Πρόληψη δεν σταματά ποτέ”! Από τη νέα γενιά μέχρι και την τρίτη ηλικία καμία γυναίκα δεν πρέπει να παραμελεί τον προληπτικό της έλεγχο.

Μπορεί λοιπόν ο  καρκίνος του μαστού να είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες του δυτικού κόσμου, ωστόσο η  θνητότητα από τη νόσο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι από το 1989 έως το 2015 η θνητότητα έχει μειωθεί κατά 40%!  Το γεγονός αποδίδεται σε μερικούς βασικούς παράγοντες όπως στην ευαισθητοποίηση των γυναικών,  στη διάγνωση της νόσου σε πρωιμότερο στάδιο (έγκαιρη διάγνωση) στην καλύτερη γνώση της βιολογίας του καρκίνου του μαστού, στις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισής του, σε αρχικά στάδια και στη  φαρμακευτική πρόοδο για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η ευαισθητοποίηση των γυναικών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια κυρίως από τα Μ.Μ.Ε., τους συλλόγους γυναικών, την πολιτεία, τους φορείς, τους γιατρούς. Τα κρούσματα του καρκίνου μαστού είναι σποραδικά. Υπάρχει όμως σε ποσοστό 5% γενετικοί καρκίνοι μαστού που φέρουν μεταλλάξεις ογκογονιδίων BRCA1 και ΒRCA2. Ο καρκίνος μαστού πλέον διαγιγνώσκεται σε πολύ αρχικά στάδια και νεότερες  ηλικίες, γεγονός που καθιστά την νόσο ιάσιμη. Η εξέλιξη των διαγνωστικών μεθόδων είναι συνεχής. Η επιστημονική κατάρτιση και η πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών, τα διαγνωστικά μέσα (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστών ABUS και μαγνητική μαστογραφία) έχει οδηγήσει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την αντιμετώπισή της σχεδόν στο 100%.

Η  γνώση είναι δύναμη και η πρόληψη στάση ζωής και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σημαντικό αυτό μήνυμα κοντεύει να γίνει μέλημα και βίωμά μας. Και στην Ηλεία αυτήν την εβδομάδα έχουμε ανάλογους μικρούς “ροζ’ περίπατους και εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στην Κρέστενα και στο Τραγανό και ίσως ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις με τους συλλόγους γυναικών, το νοσοκομείο και τους δήμους να συνεργάζονται προς αυτήν τη κατεύθυνση, ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και  κινητοποιούν τις γυναίκες. Γιατί τη μάχη αυτή πρέπει να την κερδίσουμε όλες!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot