FOLLOW US: facebook twitter

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας

Ημερομηνία: 06-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Με τον Covid – 19 να έχει δείξει πάλι άγρια τα δόντια του το πανάρχαιο ιερό του Διός έμοιαζε καθησυχαστικό και θεραπευτικό για τους τυχερούς που παρακολούθησαν το σούρουπο της Τρίτης 4 Αυγούστου 2020 τη μουσική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή  ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ενεργοποιήσει τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της χώρας, συμμετέχει στον νέο θεσμό « Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό της στίγμα, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης καταξιωμένος για την καλλιτεχνική προσφορά του, χαρισματικός και σεμνός ερμηνευτής βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και  επικύρωσε με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, πλήθος, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Εκεί, στον «κάλλιστο της Ελλάδας τόπο» όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προς τιμήν του Διός, στην κοιλάδα που σχηματίζουν δυο ποτάμιοι θεοί ο Αλφειός και ο Κλαδέος στα ριζά του Κρόνιου λόφου, στην ιερή  Άλτη με τις διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, τα μεγάλα σκιερά πλατάνια, τις πανύψηλες λεύκες και τις  σταχτοπράσινες αγριελιές, το κοινό έζησε μια εμπειρία σπάνια και ανεπανάληπτη.

Ο φονικός ιός μπορεί να  αποτρέπει  φίλους και γνωστούς να αγκαλιαστούν ή να έρθουν κοντά για να απολαύσουν όλα αυτά που λίγο παλαιότερα τους ένωναν όμως δεν τους απαγορεύει να ενώσουν τις φωνές τους, να τραγουδήσουν και να χειροκροτήσουν τους ποιητές και τους συνθέτες τους.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμήνευσε με δωρικότητα και λυρισμό  εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά έργα του.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Ακούστηκαν έργα όπως «Μαρίνα», «Δρόμοι παλιοί», «Αν θυμηθείς το όνειρό μου», Άσμα ασμάτων», «Μαγιοπούλα», «Όμορφη πόλη» κ.α  που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» αποτυπώματά τους τόσο στη διεθνή μουσική δημιουργία όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Μαζί του, στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία δεκαετία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος