Έλληνες: Ρεκόρ δυσπιστίας και απαισιοδοξίας στην Ε.Ε.
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94430″ img_size=”full”][vc_column_text]Το πρώτο ευρωβαρόμετρο μετά τις ευρωεκλογές δεν επιβεβαιώνει την ατμόσφαιρα ευφορίας που καλλιεργείται εγχωρίως: Το 93% θεωρεί κακή την κατάσταση της οικονομίας και μόλις το 23% βλέπει βελτίωση στο επόμενο 12μηνο ● Την ίδια ώρα, 6 στους 10 Ευρωπαίους αισιοδοξούν για το μέλλον της Ε.Ε. ● Για τους Έλληνες τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (49%), η οικονομία (45%) και η αύξηση του κόστους ζωής (28%).
Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα χωνέψει την ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» και γενικά τη στάση των εταίρων τα καταστροφικά χρόνια των μνημονίων. Απόδειξη τα αποτελέσματα του εαρινού ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές στο διάστημα μεταξύ 7 Ιουνίου και 1η Ιουλίου.
Σε όλη την Ευρώπη των 28 μόνο οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ε.Ε. και μόνο αυτοί βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον της.
Επίσης τα ελληνικά ποσοστά στις αρνητικές απαντήσεις που έχουν σχέση π.χ. με την εικόνα της Ε.Ε. ή την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ευρώπη των 28 είναι από τα πιο υψηλά.
Φυσικά η απαισιοδοξία που κυριαρχεί στους Έλληνες πολίτες τόσο όσον αφορά το παρόν όσο και το μέλλον είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι λογικό επακόλουθο της μνημονιακής περιόδου και της μεταχείρισης της χώρας από τους εταίρους. Αλλά βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με την εικόνα ευφορίας που προβλήθηκε από εγχώριες έρευνες και ΜΜΕ μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές (και πολύ περισσότερο μετά τις εθνικές εκλογές), ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας και των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της.
Έτσι, ενώ σε 20 κράτη-μέλη μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., στην Ελλάδα το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 32%, ενώ το 66% έχει αντίθετη άποψη. Μόνο στην Ελλάδα η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξη (51%). Ακόμα σε 20 κράτη-μέλη η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η ψήφος τους μετράει στη λειτουργία της Ε.Ε. (Σουηδία 86%, Δανία 81%, Ολλανδία 76%). Αντίθετα, σε 8 κράτη-μέλη οι πολίτες έχουν διαφορετική γνώμη, με πρώτους τους Έλληνες (68%).
Κακή κατάσταση
Ως προς τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ε.Ε., το 60% των Ελλήνων (υψηλότερο ποσοστό) εκφράζει τη δυσπιστία του. Μεγάλη απαισιοδοξία διαπιστώνεται και στις απαντήσεις των Ελλήνων όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα τους. Το 85% θεωρεί κακή την κατάσταση στην Ελλάδα (καλή το 15%).
Ακόμη χειρότερη η εκτίμηση των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 93% τη θεωρεί κακή και μόλις το 7% έχει θετική άποψη. Κακή (68%) θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.
Η κατάσταση στην απασχόληση χαρακτηρίζεται κακή για το 93% των Ελλήνων, ενώ μόνο το 7% (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.!) έχει αντίθετη άποψη. Στην Ευρώπη των 28 το 42% θεωρεί καλή την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα του.
Τι προβλέπουν οι Έλληνες για τους επόμενους 12 μήνες για την Ελλάδα; Το 24% προβλέπει βελτίωση, το 26% περαιτέρω επιδείνωση και το 49% εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει η κατάσταση. Πρόκειται για τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις στην ευρωζώνη. Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας το επόμενο 12μηνο, το 23% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 27% ακόμα χειρότερα.
Ανεργία και ακρίβεια
Ποια είναι για τους Έλληνες τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα; Η ανεργία (49%), η οικονομία (45%) και η αύξηση του κόστους ζωής (28%). Και ποια τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ε.Ε.; Η μετανάστευση (37%) και η οικονομική κατάσταση (32%).
Πάντως το 70% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ευρώ, έναντι 27% κατά.
Κατά τα άλλα, το 88% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, αλλά το 53% εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, το 61% την Αστυνομία, το 25% τη Δημόσια Διοίκηση και το 25% το Κοινοβούλιο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]