FOLLOW US: facebook twitter

«Ραβασάκι» από δικηγόρο μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ!

Ημερομηνία: 12-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
Στο στόχαστρο της Επιχείρησης ακόμα και οι οφειλέτες των 300 ευρώ
-Η «Πρωινή» δημοσιεύει την αποκαλυπτική επιστολή που λαμβάνουν οι πολίτες

Τα… χούγια των τραπεζών φαίνεται ότι ζήλεψε η ΔΕΗ, καθώς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας ξεκίνησε τις σφοδρές πιέσεις στους καταναλωτές για αποπληρωμή των οφειλών, μέσα από συνεργασία με μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν πολίτες της Ηλείας, οι φάκελοι που παρελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες, εκτός από τους λογαριασμούς, περιέχουν και μια γραπτή επιστολή πληρεξούσιου δικηγόρου, με την οποία ενημερώνονται οι πελάτες τη ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η συνεργασια με τα δικηγορικά γραφεία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί ακόμα και σε πελάτες με οφειλές των 300 ευρώ, δείχνοντας ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε για τα καλά το κυνήγι των μικροοφειλετών, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, ιδιαίτερα στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας ως προς τις δυνατότητες εξόφλησης του λογαριασμού σας. (…) η ΔΕΗ ανέθεσε στην εταιρεία μας την ενημέρωσή σας για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που απορρέουν από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης, σε εφαρμογή της Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχετε συνάψει με τη ΔΕΗ, για τις δυνατότητες που σας παρέχονται με τη διευθέτηση της, για τους εναλλακτικούς τρόπους ηλεκτρονικής πληρωμής που παρέχει η ΔΕΗ (…) Σε περίπτωση που έχετε τακτοποιήσει ή διακανονίσει την οφειλή σας παρακαλούμε αγνοήστε την παρούσα επιστολή» είναι μερικά από όσα αναφέρει με ομολογουμένως ευγενικό ύφος η επιστολή που υπογράφει δικηγόρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία της ΔΕΗ με δικηγορικό γραφείο είναι ουσιαστικά προαναγγελία της φημολογούμενης συμφωνίας της Επιχείρησης με πολυεθνική επενδυτική για την πώληση πακέτου ανεξόφλητων λογαριασμών μέχρι και 60 ημερών, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έναντι αντιτιτίμου 200 με 250 εκατ. ευρώ.

«Θα απειληθούν με κατασχέσεις τα λαϊκά νοικοκυριά»

Ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ηλείας της Ένωσης Διοικητικού & Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ, Νίκος Λοχοβίτης, αναφέρθηκε με πρόσφατες δηλώσεις του στην «Πρωινή» στις συνέπειες της τιτλοποίησης των λογαριασμών, κάνοντας λόγο για καίριο «χτύπημα» στα λαϊκά νοικοκυριά.

«Οδηγούμαστε σε βίαιη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαϊκού νοικοκυριού, διότι η ανάθεση της είσπραξης των οφειλών από έναν οικονομικό κολοσσό όπως η JPMORGAN,  θα γίνει με αδίστακτους τρόπους. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υπαρκτούς εκβιασμούς. Οι πολίτες θα πιεστούν ώστε να ξεπουλήσουν ό,τι περιουσία έχουν για να πληρώσουν είτε θα υποστούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι κατασχέσεις. Θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στα περιουσιακά στοιχεία των λαϊκών οικογενειών», τόνισε αρχικά ο κ. Λοχοβίτης και πρόσθεσε πως η πλειονότητα των οφειλετών έχουν χρέη μικρότερα από 3.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή μένουν ανέγγιχτες εταιρείες με οφειλές που φτάνουν τα 35 εκατ. ευρώ χωρίς να κάνει κάτι η ΔΕΗ για να εισπράξει.

«Οι ισχυρισμοί περί κακοπληρωτών πολιτών είναι μύθος, διότι οι περισσότεροι ανήκουν στην κατηγορία των μη δυνάμενων να πληρώσουν ακόμα και τα χρήματα που απαιτεί ένας διακανονισμός. Ακόμα και αυτοί που μέχρι τώρα είχαν κάνει ρύθμιση, με αυτήν την κατάσταση δεν θα μπορούν πλέον να ορθοποδήσουν. Για παράδειγμα, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος σήμερα έχει ετήσιο εισόδημα 1200 ευρώ, αφού οι μεγαλοξενοδόχοι θα μείνουν κλειστοί προτιμώντας την κρατική επιχορήγηση. Πώς να πληρώσει μετά τη ΔΕΗ; Η άμεση συνέπεια για αυτούς είναι μπροστά στον κίνδυνο της κατάσχεσης να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν για να πληρώσουν», εξήγησε ο κ. Λοχοβίτης στην «Πρωινή» και προανήγγειλε κι άλλες ανάλογες ενέργειες.

«Εδώ πάει να γίνει κάτι ανάλογο με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο σκοπός είναι καθαρός, ξάστερος και δηλωμένος. Στο δ΄τρίμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΗ, αρχικά με το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Το θέμα είναι πως και η προηγούμενη και η τωρινή διοίκηση δεν διαφοροποιούνται στην κεντρική ιδέα. Και οι δύο είναι ταγμένοι στην ιδιωτικοποίηση. Ο δρόμος είναι διαχειριστικό θέμα και δεν αφορά τη λαϊκή κατανάλωση και τα λαϊκά νοικοκυριά. Τον Σεπτέμβριο θα πωληθεί νέο πακέτο απλήρωτων λογαριασμών, κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιέσεις και τι απειλές κατασχέσεων που θα δεχθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος