FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Πύργου: Νέες ενέργειες για πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων & αντιπλημμυρικά έργα

Ημερομηνία: 01-02-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”101501″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ενέργειες που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα, που άλλωστε ως γνωστόν έχουν πλήξει σημαντικά τον Δήμο Πύργου σε διάφορες περιοχές και της πόλης και των κοινοτήτων τα προηγούμενα χρόνια, ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο ανάμεσα στο Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο και εκπροσώπους του Β’ ΤΟΕΒ.
Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος: «Είχαμε χρήσιμη συνάντηση με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα από τον Β’ ΤΟΕΒ Πύργου με παρόντες τον κ. Αρβανιτάκη και τον κ. Παπασωτηρίου. Συζητήσαμε για την εντατικοποίηση συνεργασίας Δήμου και ΤΟΕΒ γύρω από την αντιπλημμυρική προστασία. Η περιοχή μας, υπενθυμίζεται, είναι με βάση και το Εθνικό σχέδιο “Δάρδανος” αντιμετώπισης πλημμυρικών κινδύνων, τρίτοι σε σειρά επικινδυνότητας στη χώρα. Και αυτό είναι λογικό γιατί είμαστε σε υψομετρικό επίπεδο στην επιφάνεια της θάλασσας. Χρειάζονται λοιπόν πολύ περισσότερα έργα.
Για φέτος να πούμε, ότι η σωστή συντήρηση αυλάκων απορροής επιφανειακών ομβρίων υδάτων, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς, έχει ένα καλό αποτέλεσμα, αφού ενώ έχουμε ποσότητα βροχής πάνω από 100 χιλιοστά στην περιοχή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είχαμε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, που σημαίνει ότι τα δίκτυα τράβηξαν το νερό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να επαναπαυτούμε. Σίγουρα χρειάζονται πολλά έργα ακόμα σε αυτό τον τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Πύργου προτείνει να λάβει χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και νομίζω θα εγκριθεί για να εκπονηθούν πλέον σοβαρές κι ακριβείς μελέτες, οι οποίες θα λύνουν γενικότερα το πρόβλημα στην πόλη και την γύρω περιοχή. Διότι αν δεν γίνουν γενναία έργα, θα έχουμε πάντα πλημμύρες.
Βέβαια όλα αυτά τα έργα θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν, ακόμα και προ δεκαετιών κάποια από αυτά. Θα έπρεπε λόγω και της θέσης της πόλης να υπήρχε από παλιότερα σωστή αντιπλημμυρική προστασία. Αντ’ αυτού, φτιάχτηκε π.χ. η οδός Ερυθρού Σταυρού σε αντιπλημμυρικό έργου ύψους 1.700.000 ευρώ και θα το επαναλαμβάνω, με διαπραγμάτευση νόμιμα, με έκπτωση 5% που είναι εντός θέματος όταν γίνεται αυτή η διαδικασία, με εργολάβο από την Αθήνα, όλα νόμιμα και αποδεκτά. Αυτό που δεν είναι όμως αποδεκτό είναι ότι το έργο δεν λειτουργεί! Και σήμερα μας κατηγορούν κάποιοι που ακολουθήσαμε τις ίδιες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Το έργο όμως αυτό που αυτοί έφτιαξαν είναι άχρηστο και …έπνιξε το Νοσοκομείο!
Την ίδια εποχή δόθηκε και έργο 600.000 ευρώ με την ίδια διαδικασία στη Βαρβάσαινα, εκεί στο σημείο που πλημμυρίζει συνέχεια, κι ούτε κι αυτό είχε αντίκρισμα… Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα!
Αυτά, για να καταλάβουμε γιατί δεν έχουμε ούτε επαρκή ούτε καλά αντιπλημμυρικά, συν του ότι δεν συντηρούνταν καθόλου τα έργα. Όλα τα δίκτυα ήταν κατεστραμμένα και φραγμένα από σκουπίδια!».

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot