FOLLOW US: facebook twitter

Πύργος-Αλφειός και στο βάθος… Ολυμπία

-Μπαίνει σε προτεραιότητα η περιμετρική από το υπουργείο Υποδομών

-Αίτημα του δημάρχου Άρη Παναγιωτόπουλου προς την κυβέρνηση για μελέτη επέκτασης 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η κατασκευή σύγχρονης περιμετρικής οδού στον Πύργο μπαίνει σε προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ταχιάος τόσο στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, όσο και στη διάρκεια συζήτησης που έγινε για τις υποδομές στο Olympia Forum στην Αρχαία Ολυμπία.

«Με βάση τον τρόπο που είχε αρθρωθεί (σ.σ. η σύμβαση παραχώρησης), υπάρχει διάθεση για προτεραιοποίηση του τμήματος Πύργος-Κόμβος Αλφειού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ταχιάος, μεταθέτοντας για αργότερα το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, λόγω υψηλού κόστους.

Η κατασκευή του τμήματος Πύργος-Κόμβος Αλφειού έχει συμπεριληφθεί από το 2020 ως προαίρεση στη σύμβαση παραχώρησης με την Ολυμπία Οδό, όταν προσαρτήθηκε η Πατρών-Πύργου.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που είχε εκπονήσει η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, το οδικό τμήμα Πύργος-Αλφειός υπολογιζόταν ότι θα έχει μήκος 13 χλμ, θα ξεκινά από τον βόρειο κόμβο του Βουνάργου, εκεί που θα ολοκληρώνεται η Πατρών-Πύργου, και θα καταλήγει στη γέφυρα του Αλφειού. Ενδιάμεσα, ο δρόμος θα διασχίζει κάθετα τον δρόμο του Βουνάργου, θα συνεχίζει με νέα γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό και θα παρακάμπτει (από βόρεια) τις Τοπικές Κοινότητες του Αγίου Γεωργίου και του Λαμπετίου, όπου προβλέπεται η κατασκευή τούνελ.

Η διαδρομή προβλέπει διέλευση από τις Κολιρέικες Παράγκες και θα καταλήγει στη γέφυρα του Αλφειού, όπου προβλέπεται η κατασκευή Ανατολικού Κόμβου που θα έχει εισόδους-εξόδους προ την Εθνική Οδό Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας και προς την Εθνική Πύργου-Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», πριν από αρκετά χρόνια είχε ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ωστόσο η οικονομική κρίση και η διακοπή των εργασιών το 2011 «πάγωσε» αναπόφευκτα όλες τις διαδικασίες.

Προς νέα χάραξη

Ωστόσο, οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, η εκπονείται νέα μελέτη για την κατασκευή της περιμετρικής οδού του Πύργου από την κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού», με στόχο να ξεκινήσει την κατασκευή της μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της Πατρών-Πύργου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανακατασκευή του οδοστρώματος από τον κόμβο του Πύργου μέχρι τον κόμβο που οδηγεί προς την Αρχαία Ολυμπία, συνολικού μήκους περίπου οκτώ χιλιομέτρων.

Έγκυρες πηγές είχαν επισημάνει σε πρόσφατο ρεπορτάζ στην «Πρωινή ότι δεν μιλάμε για απλή αλλαγή του ασφαλτοτάπητα αλλά για πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος και διαμόρφωση ενός σύγχρονου περιμετρικού δρόμου που θα βελτιώσει αισθητά τον κυκλοφοριακό φόρτο που διοχετεύεται στον Πύργο, και κυρίως τα «βαριά» οχήματα.

Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν πως μάλλον δεν θα αξιοποιηθεί η παλιά μελέτη που είχε εκπονηθεί από τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και την οποία είχε παρουσιάσει πρόσφατα η «Πρωινή», καθώς προβλέπει τούνελ και πολλές απαλλοτριώσεις, έργα που εκτοξεύουν το κόστος κατασκευής.

Και στο βάθος… Ολυμπία

Στο τραπέζι των προτάσεων έχει τεθεί επίσης και η εκπόνηση μελέτης σύνδεσης της Ολυμπίας Οδού με την Αρχαία Ολυμπία. Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο δήμαρχος Άρης Παναγιωτόπουλος, το αίτημα έχει κατατεθεί επίσημα στους αρμόδιους υπουργούς, για να αναβαθμιστεί η οδική πρόσβαση στην πόλη.

«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τη σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με την Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να φτάνουν γρήγορα και με ασφάλεια στην περιοχή. Θεωρώ πως είναι ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο -αν υλοποιηθεί- θα δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία στον αυτοκινητόδρομο, διότι θα μπορεί κάποιος από την Αθήνα να φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία γρήγορα και με ασφάλεια. Έτσι θα εκτοξευτεί η επισκεψιμότητα και όλοι θα ωφεληθούμε», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot