FOLLOW US: facebook twitter

«Πυρά κατά ριπάς» προς τον ΓΟΕΒ από τους ΤΟΕΒ του Αλφειού

Ημερομηνία: 01-07-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Καταλόγισαν στη διοίκηση του Οργανισμού έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και αθέτηση συμφωνιών ως προς τις ρυθμίσεις στο πότισμα

-Έκτακτη σύσκεψη χθες υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο, στο Μικρό Συνεδριακό

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Πυρ ομαδόν» κατά του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού άνοιξαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης χθες το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο οι πρόεδροι και λοιποί εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της ζώνης του Αλφειού, καταλογίζοντας στη διοίκησή τους αδιαφορία και έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και συνεννόησης για την ομαλή πορεία της αρδευτικής περιόδου.

Η ανακοίνωση που εστάλη χθες το πρωί για την εκ περιτροπής λειτουργία των αντλιοστασίων από τον ΓΟΕΒ αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των αντιδράσεων εκ μέρους των ΤΟΕΒ, αφού σύμφωναμε πληροφορίες της Πρωινής, ορισμένοι πρόεδροι φέρονται να ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση και ορισμένοι πρόεδροι ότι απλώς ενημερώθηκαν κι όχι ότι συναποφάσισαν την εκ περιτροπής λειτουργία, εξαπολύοντας μύδρους κατά του ΓΟΕΒ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των προέδρων ΤΟΕΒ, «οι άνθρωποι μας βλέπουν σαν εχθρούς» και τόνισε πως δεν υφίσταται η παραμικρή ενημέρωση από τον ΓΟΕΒ για όσα αποφασίζει, προσάπτοντάς του επίσης συνειδητή αποποίηση ευθυνών για δικές του αρμοδιότητες.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που τέθηκε από την πλευρά των προέδρων είναι πως δεν τηρούνται οι συμφωνημένες ρυθμίσεις για την άρδευση, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται ολόκληρος ο προγραμματισμός των παραγωγών στη ζώνη του Αλφειού, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ομαλή ανάπτυξη των καλλιεργειών τους.

«Δεν υπάρχει αξιοπιστία. Άλλες ρυθμίσεις κάνουμε και την άλλη μέρα άλλες ρυθμίσεις βλέπουμε να εφαρμόζονται. Δεν λειτουργεί το σύστημα, κάποιοι πειράζουν αυτά που συμφωνούμε την προηγούμενη ημέρα. Δεν γίνεται να πάμε έτσι, υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που τέθηκε στη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το πρόβλημα βλάβης στο αντλιοστάσιο του Στρεφίου, για το οποίο τονίστηκε πως ο ΓΟΕΒ είχε την αρμοδιότητα αλλά για αρκετό χρονικό διάστημα δεν την αναλάμβανε, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Επίσης, με αφορμή βλάβη στο φράγμα του Αλφειού, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ καταλόγισαν έλλειψη ενημέρωσης από τον ΓΟΕΒ και τυπική γραφειοκρατική αντίληψη για τη διευθέτησή του.

«Υπάρχει ασυνεννοησία και μη ομαλή συνεργασία. “Πειραγμένες” ρυθμίσεις και αδιαφορία. Ζητήσαμε βοήθεια από τον ΓΟΕΒ με υδρονομέα και είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε λεφτά για τις συντηρήσεις. Προφανώς και οι ΤΟΕΒ έχουν ευθύνη γιατί μπορούσαμε να είμαστε πάντα συνεπείς, αλλά εδώ δεν υπάρχει καμία βοήθεια και συνεργασία. Αυτό πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίστηκε.

«Υπάρχει χάσμα αγεφύρωτο, έχω ζητήσει την παραίτησή του»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, άκουσε με προσοχή για αρκετή ώρα όσα ειπώθηκαν από τους προέδρους των ΤΟΕΒ και εμμέσως πλην σαφώς συνηγόρησε στις απόψεις τους, κάνοντας λόγο για ριζικά διαφορετική θεώρηση που έχει ο ίδιος ως αντιπεριφερειάρχης με τη διοίκηση του ΓΟΕΒ.

«Υπάρχει χάσμα. Ως προς τη φιλοσοφία και τη θεώρηση που έχουμε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Παρά τις αμέτρητες συσκέψεις που έχω συγκαλέσει για να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα και να κυλήσει ομαλά και με πνεύμα συνεργασίας η αρδευτική περίοδος, σε μια συγκυρία δύσκολη για τη χώρα, όπου είναι αναγκαία η αγροτική παραγωγή για τη διατροφική επάρκεια των πολιτών», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει και τα βάζει με την Περιφέρεια, τονίζοντας ότι αδικούνται όλες οι προσπάθειες της περιφέρειας για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.

«Έχουμε δρομολογήσει την ένταξη μεγάλων έργων για τους ΤΟΕΒ και είμαστε παρόντες για να δώσουμε λύση κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στο δίκτυο. Δεν είναι δίκαιο να επωμίζεται η Περιφέρεια λάθη και αβλεψίες από χειρισμούς άλλων, για τις οποίες μάλιστα δεν υπάρχει συχνά αναλυτική και έγκαιρη ενημέρωση», φέρεται να τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές της άνοιξης έχει ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης του ΓΟΕΒ και ότι έλαβε προφορική δέσμευση για την υποβολή της.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ενημερώσει την Αποκεντρωμένη για την υπάρχουσα κατάσταση με αποστολή όλων των σχετικών εγγράφων και έχει δρομολογήσει τις αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες με βάση όσα προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για την αντικατάσταση της διοίκησης του ΓΟΕΒ.

Από την πλευρά τους οι πρόεδροι και οι λοιποί εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει από την πλευρά τους η παραμικρή μομφή προς την Περιφέρεια και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα έργα που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια με στόχο την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας. Ωστόσο, ζήτησαν εκ νέου από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και να διευθετήσει τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την αρδευτική περίοδο.

Η ανακοίνωση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Αντώνης Γιαχαλής, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι «Λόγω εργασιών στο αντλιοστάσιο Β2- Στρεφίου δόθηκε εντολή από την Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Π.Ε Ηλείας, η οποία επέβλεπε τις εργασίες, να διακοπεί η παροχέτευση νερού στην κεντρική αρδευτική διώρυγα Αλφειού. Το νερό διακόπηκε από τις 24-06-2022 ημέρα Παρασκευή μεσημέρι μέχρι τις 26-06-2022 ημέρα Κυριακή απόγευμα όπου χορηγήθηκε εκ νέου νερό στην διώρυγα. Τη Δευτέρα 27-06-2022η ημερήσια διοχέτευση ύδατος από τον Υ/Η Σταθμό του Λάδωνα δεν ήταν επαρκής ώστε να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης ταυτοχρόνως όλων των στρεμμάτων. Ως εκ τούτου κατόπιν συνεννόησης με τους ΤΟΕΒ τα αντλιοστάσια τεθήκαν σε εκ περιτροπής λειτουργία και ταυτόχρονα ζητήσαμε από τον Υ/Η Σταθμό του Λάδωνα να αυξηθεί η παροχέτευση στην κοίτη Αλφειού για μερικές ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο αρδευτικό δίκτυο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι φέτος τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, όπως πληροφορηθήκαμε σχετικά από τον αρμόδιο φορέα, κι ακόμη το καλοκαίρι είναι μπροστά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot