FOLLOW US: facebook twitter

Πύρινος εφιάλτης στην Πηνεία!: Μεγάλη πυρκαγιά απείλησε την κατοικημένη ζώνη, προκαλώντας την εκκένωση της ΤΚ Δάφνης

Ημερομηνία: 10-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
fotia
Φωτογραφίες π. Ιωάννης Κούγιας, Ilidakampos.gr και ileiakairos.ge
-Κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, παρών στο μέτωπο ο περ/ρχηςΔυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης
-Άμεση κάθοδος κλιμακίου της ΔΑΕΕ για τη διερεύνηση της αιτίας της φωτιάς και του ενδεχόμενου εμπρησμού

Με τον πύρινο εφιάλτη ήρθαν για μία ακόμα φορά αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Ηλείας, καθώς η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Πηνεία του δήμου Ήλιδας, κοντά στο φράγμα του Πηνειού, απείλησε την κατοικημένη ζώνη με αποτέλεσμα να εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους η Τοπική Κοινότητα Δάφνης για να αποτραπεί ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Κολοκυθά και λόγω των καιρικών συνθηκών επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Όπως επισήμανε ο προγνώστης καιρού με ειδίκευση στη διαχείριση Καταστροφών, Θοδωρής Κονδύλης, η ταχεία εξάπλωση ήταν αναμενόμενη καθώς έπνεαν άνεμοι Βορειοανατολικοί ισχυροί 6 μποφόρ, η υγρασία  ήταν 25% & 35οC και καιγόταν συμπαγής χαμηλή βλάστηση.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας και στο σημείο κινητοποιήθηκαν επίγεια και εναέρια μέσα. Η φωτιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπο τουλάχιστον 15 χλμ με κατεύθυνση από Κολοκυθά προς Δάφνη, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση. Συνολικά επιχειρούσαν ως αργά χθες το βράδυ 23 οχήματα με 66 πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, τρία πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις έγιναν από δύο Canadair, δυο PZLκαι το ελικόπτερο Έρικσον.  Επικεφαλής της επιχείρησης τέθηκε ο Συντονιστής Νοτίου Ελλάδας, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος με τον Περιφερειακό ΔιοικητήΔυτ. Ελλάδος, Αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη και τον διοικητή ΠΥ Ηλείας, Βασίλη Σολδάτο.

Στο μέτωπο Φαρμάκης –Γιαννόπουλος- Λυμπέρης

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκαν άμεσα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχηςΑγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ενώ λίγο αργότερα αφίχθη και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος δήλωσε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για την εκκένωση του χωριού και ότι έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι κάτοικοι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή.

«Πραγματικά δίνουν όλη τους την ενέργεια και την προσπάθεια με μεγάλη αυταπάρνηση, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που συνδράμουν. Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι εναέρια μέσα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με την Γενική Γραμματεία, γίνεται πραγματικός αγώνας. Νομίζω ότι από μόνη της η εικόνα δείχνει το πόσο επικίνδυνη είναι» επισήμανε.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, τόνισε: «Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ επικίνδυνη, όπως βλέπετε έχει φτάσει σε απόσταση 100 με 150 μέτρων από τα σπίτια του χωριού, και δεν είναι ένα ή δύο σπίτια, είναι σε όλο το μήκος, όπως είναι ο λόφος ο οποίος είναι δεντρόφυτος από ελιές και πεύκα και δημιουργεί κίνδυνο. Ελπίζω από την αντιπυρική ζώνη που γίνεται και με όλα τα επίγεια μέσα να καταφέρουμε τουλάχιστον να μην καεί κανένα σπίτι. Στο χωριό έχει δοθεί εντολή εκκένωσης αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι όσο θα πετάνε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν τη φωτιά και συγχρόνως να έχουμε μία αντιπυρική ζώνη για τα σπίτια του χωριού».

Hλεία: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο χωριό Δάφνη (φώτο)

Ο Θοδωρής Κονδύλης σημείωσε πως οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες στην περιοχή, διότι πνέουν ΒΑ θερμοί και ξηροί καταβάτες. «Τις επόμενες ώρες και κατά την διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν λίγο στα 3 με 4 μποφόρ, δεν θα παύσουν όμως, και με πιο βόρεια συνιστώσα έως το πρωί της Πέμπτης και θα ενισχυθούν εκ νέου το μεσημέρι, στρεφόμενοι σε βορειοδυτικούς, έως ισχυρούς 6 μποφόρ», ανέφερε στο ileiakairos.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ήδη βρίσκεται στην Ηλεία κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για να διερευνήσει τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, καθότι εικάζεται ότι πρόκειται για εκούσιο εμπρησμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος