«Υπάρχει “πάρε-δώσε” Πάτρας-Κυβέρνησης»: «Πυρά κατά ριπάς» από Γαβρόγλου προς Μπούρα για τα ΑΕΙ της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131828″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Γελοίο το επιχείρημα της απόστασης, τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας , καταλογίζοντας «ύποπτη» και φιλοκυβερνητική ρητορική στον πρύτανη του Παν/μίου Πατρών
[/vc_column_text][vc_column_text]Σφοδρή επίθεση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε χθες ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στους δημοσιογράφους της Ηλείας προτού ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους αιρετούς του νομού.
Απαντώντας σε ερώτηση της Πρωινής για το ποιος ευθύνεται για τα επικείμενα «λουκέτα» στα ΑΕΙ της Ηλείας και για το αν παίζεται το… γνωστό παιχνίδι του καλού και του κακού αστυνόμου, ο κ. Γαβρόγλου ήταν ιδιαίτερα καυστικός και καταλόγισε εμμέσως σκοπιμότητα και «ύποπτη» ρητορική στον νεοεκλεγέντα πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρ. Μπούρα, ως προς την αντιμετώπιση της Ηλείας.
«Εδώ είναι και οι δύο κακοί αστυνόμοι! Υπάρχει ένα πάρε-δώσε που έχει σχέση με αυτά που θα κάνει η κυβέρνηση, καθώς θέλει να φέρει τα νέα συμβούλια ιδρυμάτων, έναν θεσμό που τίναξε στον αέρα τα Πανεπιστήμια και που εμείς καταργήσαμε. Βλέπω ότι ορισμένοι πρυτάνεις δυστυχώς κλείνουν το μάτι στην κυβέρνηση, όχι όλοι προς τιμήν τους. Δεν μπορεί όμως ο συγκεκριμένος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, από την πρώτη στιγμή που ήρθε, να θεωρεί ότι το χειρότερο πράγμα που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι η δική μας μεταρρύθμιση. Γιατί δεν το κάνουν και τα άλλα ιδρύματα; Γιατί δεν το είπαν τα Γιάννενα, το Ιόνιο, το Παν/μιο Θεσσαλίας, το Παν/μιο Μακεδονίας ή το Παν/μιο Αθηνών; Άρα εδώ υπάρχει ένα θέμα πολιτικό», τόνισε και στη συνέχεια χαρακτήρισε γελοίο το επιχείρημα της απόστασης του Πύργου και της Αμαλιάδας από την Πάτρα ως αιτία κατάργησης ή μεταφοράς των τμημάτων.
«Η επιβίωση και η ανάπτυξη ενός τμήματος εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις που παίρνεις και εξαρτάται και από το Πανεπιστήμιο Πατρών τι αποφάσεις παίρνει για τα τμήματά του. Αν έχεις ένα τμήμα στο οποίο δεν δίνεις προσωπικό και δεν κάνεις κινήσεις ενίσχυσης, μετά αδυνατίζουν τα διάφορα τμήματα και αρχίζεις να λες ότι δεν είναι βιώσιμα, και ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είναι γελοίο το επιχείρημα για το πόσα χιλιόμετρα απέχει από την Πάτρα όταν έχουμε πανεπιστημιακά τμήματα σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ή όταν το Παν/μιο Αθηνών έχει τμήμα στην Εύβοια», ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών ενισχύθηκε περισσότερο από άλλα ιδρύματα.
«Δώσαμε αναλογικά πολλές περισσότερες θέσεις καθηγητών στην Πάτρα παρά τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Από τις 1.650 θέσεις σε όλη την Ελλάδα, το Παν/μιο Πατρών έλαβα περισσότερες από όσες θα δικαιούνταν με τον παλιό αλγόριθμο. Μάλιστα το υπουργείο έκανε αυτήν την κατανομή ειδικά για την ενίσχυση των νέων τμημάτων. Όμως εμείς τις θέσεις τις κατανέμουμε στο ίδρυμα συνολικά. Γιατί το Πανεπιστήμιο δεν έκανε αυτήν την επιλογή στην κατανομή των θέσεων; Αυτό πρέπει δημόσια να απαντηθεί», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”131827″ img_size=”full”][vc_column_text]Το αρχικό πλάνο και τι μέλλει γενέσθαι
Ο κ.Γαβρόγλου αποκάλυψε πως η αρχική πρότασή του το 2018 ήταν η ίδρυση Σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία, με δύο τμήματα στον Πύργο συν ένα νέο τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης στην Αμαλιάδα, ωστόσο αυτό δεν προχώρησε καθότι η Αμαλιάδα επιθυμούσε την παραμονή τμήματος σχετικού με το ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων που προϋπήρχε.
Όσον αφορά τη Σχολή ΤΕΦΑΑ, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της λειτουργίας του έγινε για τη μεθεπόμενη χρονιά, ώστε το πλάνο να είναι ρεαλιστικό. «Από θέση ευθύνης είπαμε να μην αρχίσει αμέσως, γιατί δεν ήταν έτοιμα τα τμήματα και θέλαμε να έρθουν πρώτα οι καθηγητές και να ετοιμάσουν το πρόγραμμα, όπως κάναμε και με τη Νομική Αθηνών. Είχαμε λοιπόν έναν ακαδημαϊκό προγραμματισμό που σεβόταν τις τοπικές συνθήκες», ανέφερε.
Για το άμεσο μέλλον προανήγγειλε θεσμικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού πρώτα καταθέσει η κυβέρνηση και επίσημα τον σχεδιασμό της, και δεσμεύτηκε για αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας στην Ηλεία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας.
«Δεν θέλω να προεξοφλώ το τι θα κάνει η κυβέρνηση, επειδή όμως ακούγονται διάφορα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Σίγουρα όμως αν αντιμετωπίσουμε τέτοια κατάσταση, η Ηλεία πρέπει να ξαναμπεί στον χάρτη. Με τέτοια πολιτιστική και τουριστική δραστηριότητα, αγροτική παραγωγή και τέτοια Ιστορία, δεν μπορεί να μην έχει τα καλά της ανώτατης εκπαίδευσης. Για να μη λαϊκίζω, να δούμε την επόμενη μέρα. Δεν προεξοφλώ καταστάσεις αλλά θα προτείνουμε κάτι ρεαλιστικό που να ταιριάζει στην περιοχή», ανέφερε.
Ακολούθησε συζήτηση του κ. Γαβρόγλου με τους αιρετούς της Ηλείας, την οποία συντόνισε ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Φλεβοτόμος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]