FOLLOW US: facebook twitter

«Ψίχουλα» για τον τουρισμό

Ημερομηνία: 25-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Παρά την κολοσσιαία σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, αφού θεωρείται η μόνη βαριά βιομηχανία με τις εισπράξεις των 19 δισ. ευρώ που εισφέρει στο ΑΕΠ, η κυβέρνηση προχωρά στη στήριξη του κλάδου δαπανώντας κονδύλια μόλις 1 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Σ’ αυτή μόλις τη δαπάνη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΓΛΚ, αντιστοιχεί η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

Είναι το μικρότερο από τα ποσά του πακέτου των 14,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την ανάταση της οικονομίας, όταν οι φοροελαφρύνσεις για τις τεχνολογικές επιστήμες (δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα) είναι πολλαπλάσιες καθώς φτάνουν τα 35 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό λογαριασμό των μέτρων που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.», τα ειδικά επιδόματα των 800 ευρώ σε επαγγελματίες, μικρομεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εγχώριου επιχειρείν και έχουν βαθιές πληγές από την κρίση, θα κοστίσουν για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 177 εκατ. ευρώ.

Κατώτερες είναι οι απώλειες στα ταμεία από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για ένα πεντάμηνο στα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μεταφοράς, 62 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα ώστε να υπάρξει πραγματική ανακούφιση.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει όλο το βάρος στo πρόγραμμα επιδότησης των αποδοχών, γνωστό ως SURE, ρίχνοντας από την 1η Ιουνίου στην αγορά 820 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να αναχαιτίσει τις στρατιές των ανέργων, προωθώντας όμως ταυτόχρονα τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Βαρύνουσα σημασία έχει και η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο δεύτερος κύκλος της οποίας ενσωματώνει κονδύλια και από τον πρώτο που έμειναν αδιάθετα και θα φτάσουν συνολικά το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ. Τέλος, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα δέσμη μέτρων, με το ύψος των παρεμβάσεων να φτάνει τα 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος