FOLLOW US: facebook twitter

Ψήφος εμπιστοσύνης, ψήφος ανοχής, ψήφος δυσπιστίας: Ποιες οι διαφορές και ποιες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες

Ημερομηνία: 10-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος δηλώσει μετά τη συνάντηση που θα έχουν ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιδοθεί σε κοινοβουλευτική αριθμητική, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει 151 ψήφους σε μια τέτοια ψηφοφορία. Τα πράγματα όμως είναι κάπως πιο περίπλοκα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του συνταγματικού, καθώς έχει προβλέψει και τη δυνατότητα της λεγόμενης ψήφου ανοχής. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ψήφος εμπιστοσύνης και ψήφος ανοχής

Η ψήφος για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι πάντα ονομαστική. Δεν όμως απαιτούνται απαραίτητα 151 ψήφοι. Για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να είναι μικρότερη η πλειοψηφία από τους 120 βουλευτές.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις λοιπόν τυχόν απουσία κάποιου βουλευτή από την ψηφοφορία στη Βουλή ως ψήφος ανοχής στην εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία μπορεί έτσι να συνεχίσει κανονικά τη θητεία της αρκεί να έχει λάβει στην ψηφοφορία περισσότερες από 120 ψήφους.

Ψήφος δυσπιστίας

Τελείως διαφορετικά είναι τα νούμερα για την ψήφο Δυσπιστίας. Για να κατατεθεί κατ άρχήν πρόταση δυσπιστίας πρέπει υποχρεωτικά να είναι υπογεγραμμένη από τουλάχιστον το 1/6 των βουλευτών. Δηλαδή χρειάζονται 50 βουλευτές. Με το που θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, η Βουλή διακόπτει αμέσως τις εργασίες της και η συζήτηση επί της πρότασης ξεκινάει μέσα σε δύο ημέρες. Η πρόταση δυσπιστίας όμως δεν μπορεί να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία. Για να εγκριθεί η πρόταση θα πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή υποχρεωτικά 151 ψήφους.

Σημαντική λεπτομέρεια. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πρίν περάσει 6μηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται απο την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia