FOLLOW US: facebook twitter

Ψήφισμα προς το Υπ. Παιδείας από το Σύλλογο Διδασκόντων Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού: Διαφωνούν στην κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής

Ημερομηνία: 22-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30259″ img_size=”full”][vc_column_text]Ψήφισμα διαμαρτυρίας, προς το Υπουργείο Παιδείας που κοινοποιείται μεταξύ άλλων στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, τους Βουλευτές, το Δήμο Πηνειού και την ΕΛΜΕ Ηλείας, απέστειλε ο Σύλλογο Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, εκφράζοντας την αντίθεση τους, στην κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής αλλά και σε μια σειρά άλλων ρυθμίσεων που προβλέπονται στο σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών… και άλλες διατάξεις».

Επί των προωθούμενων ρυθμίσεων όσο και επί του σχετικού αποσπάσματος της Αιτιολογικής Έκθεσης που συνοδεύει τον Νόμο, επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

1. Η επιχειρηματολογία στην Αιτιολογική Έκθεση, ότι η ανάγκη άρσης “διοικητικών βαρών και στρεβλώσεων, με τις οποίες εξασφαλίζεται ο εξορθολογισμός φορέων με συναφές αντικείμενο…” συνδέεται ως αιτιατό και ικανοποιείται με την κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων, αγνοώντας και παραβλέποντας την κρίσιμη συμβολή αυτού του θεσμού, εδώ και 30 χρόνια μέχρι και σήμερα, στο θεσμό των Μουσικών Σχολείων.

2. Το Μουσικό Σχολείο είναι τύπος σχολείου υψηλής ζήτησης και ευρείας αποδοχής σε κάθε τοπική κοινωνία που το φιλοξενεί, που επιδεικνύει διαχρονικά δυναμική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική παρουσία, ένα σχολείο έντονα εξωστρεφές και δραστήριο από τη φύση του, που με τρόπο ιδανικό αναδεικνύει τον τοπικό πολιτισμό κάθε περιοχής της χώρας μας, ένα σχολείο που δίνει υγιείς και δημιουργικές διεξόδους στους μαθητές του.

3. Ωστόσο στον πυρήνα όλων των παραπάνω δρούσε πάντα το μόνιμο συλλογικό όργανο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας που, για όσους από εμάς το γνωρίζουμε και ιστορικά, ήταν αυτή που διαμόρφωσε το περιεχόμενο και διατύπωσε τις κατάλληλες εισηγήσεις προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση αυτού του τολμηρού, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, εγχειρήματος στη χώρα μας.

4. Είναι επομένως απορίας άξιο το ότι προωθείται η κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής επειδή υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματικότερη παραγωγή έργου από μία υφιστάμενη δομή – το ΙΕΠ – που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

5. Το σύνολο των αρμοδιοτήτων ασκείται διαχρονικά από τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, τα οποία προέρχονται από τη ζώσα καθημερινότητα των σχολείων, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία σ’ αυτά είτε από τη θέση του Διευθυντή/Υποδιευθυντή, είτε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου και του καθηγητή.

6. Τέλος, όσο αφορά στην Αιτιολογική Έκθεση, με ποιό τρόπο αποδεικνύεται η “ανάγκη προσδιορισμού του σκοπού των μουσικών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθορισμού του περιεχομένου της εκπαίδευσης στα σχολεία αυτά και οργάνωσης γενικά του τρόπου λειτουργίας τους…”; Υπάρχει επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση για όλες τις πτυχές λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων που επηρεάζονται από τις προτεινόμενες διατάξεις; Συγκεκριμένα, επισημαίνονται οι εξής δυσμενείς τροποποιήσεις-καταργήσεις που εισάγονται με τις προτεινόμενες διατάξεις:

7. Παύει να υπάρχει στο σκοπό των Μουσικών Σχολείων «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής..». Παύει να προσδιορίζεται ρητά ότι τα Μουσικά Σχολεία περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Λύκειο.

8. Από το αναλυτικό πρόγραμμα Μουσικών Σχολείων έχουν καταργηθεί τα μαθήματα Αισθητικής Παιδείας και δεν ορίζεται ότι τα μαθήματα μουσικής παιδείας διέπονται από αναλυτικό πρόγραμμα.

9. Καταργούνται τα μαθήματα μουσικής παιδείας προαιρετικής παρακολούθησης για μαθητές δημοτικών σχολείων, για την ανίχνευση των κλίσεων και ενδιαφερόντων τους στη μουσική.

10. Στη διάταξη για την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, ενώ διατηρείται η διδασκαλία στον τομέα της Αισθητικής Παιδείας, τα μαθήματα αυτού του τομέα απαλείφονται στην παρ. 2 για τα όλα τα υπόλοιπα Μουσικά Σχολεία. Έτσι, καταστρατηγείται η ισοτιμία και ο ενιαίος χαρακτήρας του θεσμού.

11. Απαλείφεται η οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης «τεχνικού εξοπλισμού των Μουσικών Σχολείων σε συμβατικά ευρωπαϊκά και ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα και τεχνικά μέσα, συγκρότησης των εργαστηρίων σύγχρονης τεχνολογίας και εκπόνησης σχεδίων ειδικών προγραμμάτων στους τομείς μουσικής», καθώς και στην υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει αυτόν τον εξοπλισμό.

Επειδή οι προωθούμενες διατάξεις αλλάζουν ριζικά την εκπαιδευτική και διοικητική φυσιογνωμία των Μουσικών Σχολείων και κατά την αντίληψή μας, υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο το θεσμό,

οι υπογράφοντες εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού

ΖΗΤΑΜΕ

–  την απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 40 του προαναφερθέντος νόμου,

– οι οποιεσδήποτε αλλαγές να προκύπτουν έπειτα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κι όχι εν κρυπτώ κι αιφνιδιαστικά,

–  την άρτια τεκμηρίωση στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου Νόμου, οποιονδήποτε μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο των Μουσικών Σχολείων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia