FOLLOW US: facebook twitter

Ψηφιακή περιήγηση στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας για ΑμεΑ

Ημερομηνία: 19-10-2023 | Συντάκτης:

-Πολιτιστική χορηγία προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Τη φωτογράφηση,  κινηματογράφηση (λήψη 3D 360) αρχαιολογικού υλικού εκθεμάτων σε όλες τις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίαση του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα ενέκρινε το αίτημα της PostScriptum που εξειδικευεται σε τέτοια θέματα για χορήγηση άδειας φωτογράφησης -κινηματογράφησης, εντός του μηνός Οκτωβρίου 2023, και χρήσης υλικού αρχαιολογικού περιεχομένου προκειμένου να υλοποιηθεί η παραγωγή ψηφιακής εικονικής περιήγησης για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για ΑμεΑ.

Το αίτημα κινηματογράφησης έγινε δεκτό στο πλαίσιο της αποδοχής πρότασης πολιτιστικής χορηγίας σε είδος της ΕΠΕ PostScriptum προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Η ψηφιακή εικονική περιήγηση θα παρουσιάζει επιλεγμένα εκθέματα, λεζάντες αυτών και κείμενα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα από όλες τις αίθουσες του εκθεσιακού χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας (αίθουσες 1-12) με στόχο να δοθεί ένα πανόραμα της ιστορίας του Ιερού της Ολυμπίας.

Βεβαίως η έγκριση από το ΚΑΣ δόθηκε με αυστηρούς όρους οι οποίοι αναλύονται στην απόφαση και θα πρέπει να τηρηθούν επακριβώς και έτσι όπως περιγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ  «Περί Προσβάσεως και Χρήσης Μνημείων, Αρχαιολογικών Χώρων και Ιστορικών Τόπων».

 Ειδικότερα, για τις ακριβείς ημερομηνίες της φωτογράφησης – κινηματογράφησης, τη ροή εργασιών στις αίθουσες τους εκθεσιακού χώρου θα προηγηθεί η έγκαιρη συνεννόηση με τον Αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Χώρου και Μουσείων Ολυμπίας. Οι όποιες εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την έγκριση και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας καθώς θεωρείται δική της παραγωγή. Παράλληλα, για τις ανάγκες της φωτογράφησης δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε σκηνική παρέμβαση, καμία εγκατάσταση εξοπλισμού, επέμβαση ή κατασκευή που μπορεί να προκαλέσει φθορές στα μνημεία και δεν θα χρησιμοποιηθεί κανένας άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός ή τεχνητά μέσα αναπαραγωγής ήχου πλην αυτών που αναφέρονται στην τεχνική έκθεση και δεν θα επιτραπεί η χρήση συσκευών με δυνατότητα απευθείας μετάδοσης δεδομένων στο διαδίκτυο. 

Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί άνοιγμα των προθηκών κατά τις ημέρες φωτογράφησης- κινηματογράφησης. Ακόμα, οι εικόνες αρχαιολογικού περιεχομένου στην ψηφιακή περιήγηση θα πρέπει να απεικονίζουν την υπάρχουσα κατάσταση του μουσείου και των εκθεμάτων και να μην παρουσιάζονται με τρόπο που να αλλοιώνει το περιεχόμενό τους (σύνθεση, επικάλυψη, παράλληλη προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων ή λογότυπων κ.λ.π..

 Τα κείμενα (λεζάντες, εισαγωγικά, διευκρινιστικά κείμενα) που θα χρησιμοποιηθούν στην εικονική περιήγηση θα συνταχθούν και θα δοθούν στην εταιρία κινηματογράφησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας η οποία διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα επ΄ αυτών. Τέλος το αντίγραφο του οπτικοακουστικού υλικού, θα παραδοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Ο δανεισμός, η πώληση και η διάθεση σε τρίτους του συνόλου ή μέρους του υλικού απαγορεύονται. Η ανάρτηση του υλικού στην ιστοσελίδα του Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τυχόν προτάσεις και προδιαγραφές της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της ΔΔΕΑΜ του ΥΠ.ΠΟ, ενώ όλο το τελικό προϊόν της ψηφιακής εφαρμογής θα είναι προσβάσιμο για το σκοπό της δημιουργίας του αλλά δεν μπορεί να τροποποιηθεί και να κοινοποιηθεί από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς τις κατά νόμον αδειοδοτήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος