Ψηφιακή «κουλτούρα» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!
Του Θεόδωρου Βασιλόπουλου,
Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός με την ευρύτερη έννοια είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε πολίτες και για το μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη δραστηριότητα τόσο σε στρατηγικά σχέδια (το πιο σημαντικό είναι η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού https://digitalstrategy.gov.gr/), όσο και στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών (το https://www.gov.gr/ είναι η νέα διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους με 1.709 υπηρεσίες), αλλά και σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις δημόσιων φορέων, όπως Υπουργείων (Δικαιοσύνης, Υγείας, Ναυτιλίας κ.α.), και Δήμων (με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός) και σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων (ενδεικτικά: Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεωρεί τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μία οριζόντια ευκαιρία ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας νέων τεχνολογικών υποδομών και ψηφιακών υπηρεσιών σε διάφορους τομείς, αναφέροντας ενδεικτικά την εξοικονόμηση ενέργειας, την έξυπνη κινητικότητα, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την ευφυή γεωργία, κ.α. έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η στρατηγική μας για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος βασίζεται σε συγκεκριμένες θεμελιώδεις αρχές, όπως ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών της ΠΔΕ μέσω της πύλης https://www.gov.gr/regions/periphereia-dutikes-elladas (σήμερα παρέχονται 19 υπηρεσίες), η ενίσχυση στο μέγιστο βαθμό της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών, η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού της ΠΔΕ, η διάθεση ανοικτών δεδομένων σε κάθε ενδιαφερόμενο, η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών της ΠΔΕ στην μέγιστη κλίμακα, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, η ανάπτυξη νέων ψηφιακών χαρτών και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών για συγκεκριμένους θεματικούς άξονες και η αξιοποίηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το υπολογιστικό νέφος, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data), κ.α.
Για την επίτευξη ενός αποτελεσματικού και παραγωγικού Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην ΠΔΕ, δεν αρκούν μόνο τα χρηματοδοτικά εργαλεία από οποιαδήποτε πηγή, π.χ. ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, κ.α. Απαιτείται εξωστρέφεια και συνεργασίες.
Και ειδικότερα, παρακολουθούμε τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού της Περιφέρειας μας που υλοποιούνται σε κάθε επίπεδο (Δήμοι, Πανεπιστήμια, φορείς, επιχειρήσεις κ.α.) και αναπτύσσουμε συνεργασίες με τα 3 Πανεπιστήμια μας (Πατρών, Πελοποννήσου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο), με τα 3 Ερευνητικά Ινστιτούτα μας (Τεχνολογίας Υπολογιστών, Βιομηχανικών Συστημάτων, Επιστημών Χημικής Μηχανικής), το Επιστημονικό Πάρκο, και άλλους φορείς. Επιπλέον θεωρούμε ότι το ψηφιακό οικοσύστημα της περιοχής μας είναι από τα πιο αξιόλογα και καινοτόμα και εκπροσωπείται από εταιρείες νέων τεχνολογιών με διεθνή προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν.
Η ΠΔΕ θέτει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως οριζόντια δράση προτεραιότητας, διαθέτει ψηφιακή «κουλτούρα» και έχει τόσο την βούληση και όσο και την ικανότητα για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών και ποιοτικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με στόχο να αναδείξει την Περιφέρεια μας σε μία τεχνολογικά σύγχρονη, καινοτόμο, έξυπνη, βιώσιμη και πράσινη Περιφέρεια με διεθνή αναγνωρισιμότητα και προβολή.