Με νέες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο απειλεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ακόμα και με μονομερή και αυθαίρετη χάραξη ΑΟΖ, εάν όπως λέει το ζητήσουν οι Τούρκοι ψαράδες.
Θέλοντας να θολώσει περαιτέρω τα νερά στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι ούτε λίγο-ούτε πολύ θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Τουρκίας. «Στη Μαύρη Θάλασσα, κηρύξαμε την υφαλοκρηπίδα την ίδια στιγμή και ως ΑΟΖ. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στη Μεσόγειο. Εάν η αλιεία γίνει ένας σημαντικός τομέας για μας στη Μεσόγειο και αν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα, αυτό θα συμβεί. Οταν συμβεί, κανένας ψαράς από άλλες χώρες εκτός από τους δικούς μας δεν θα μπορεί να εισέλθει εκεί που βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα μας. Ομως αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο, εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, δεν έχει ανακηρυχθεί ΑΟΖ. Αλλά μπορεί να γίνει, δεν υπάρχει εμπόδιο».
Παράλληλα η Αγκυρα επανέφερε το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» στο βόρειο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο νοτιοδυτικό μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, θέτοντας ουσιαστικά σε αποκλεισμό το ερευνητικό Nautical Geo στο λιμάνι της Λάρνακας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προχωρήσει σε διπλωματικές καταγγελίες των τουρκικών ενεργειών στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ το θέμα θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του Ν. Δένδια, στις συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, μεταξύ αυτών και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το Σάββατο τηλεφωνικά τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρ. Μενέντεζ, ο οποίος μάλιστα με δήλωσή του τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και κάλεσε να πράξουν το ίδιο και οι χώρες της Ε.Ε.
Η όλη κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μόνο σε διαδικασία προσέγγισης μέσω διαλόγου δεν παραπέμπει και όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», «όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα».
Εντούτοις σημείωσε ότι «ακόμα και υπό αυτές τις περιστάσεις υπάρχει ανάγκη ενός διαύλου επικοινωνίας, αν μη τι άλλο για να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις». Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία έχει ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι αμοιβαία επωφελές και με τη νέα συμφωνία εντάσσονται στον σχεδιασμό άλλες τέσσερις στρατιωτικές τοποθεσίες, η μία στην Αλεξανδρούπολη. Τονίζει επίσης ότι η συμφωνία θα συνοδεύεται από επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, όπως είχε γίνει και με τον προκάτοχό του, Μ. Πομπέο, και θα αποτελεί πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδος, στη βάση του διεθνούς δικαίου.