FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτα οι δημοπρατήσεις, μετά το ΕΣΠΑ – Σημαντική καθυστέρηση για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος

Ημερομηνία: 26-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

patra-pyrgos-dromos

-Στην καλύτερη των περιπτώσεων τα έργα θα ξεκινήσουν σε ένα χρόνο

  • Τοποθετήθηκε τεχνικός σύμβουλος για την προετοιμασίες υποβολής χρηματοδότησης του έργου και έγκρισής του από την ΕΕ

Πρώτα οι δημοπρατήσεις, μετά το ΕΣΠΑ. Κάπως έτσι μπορεί να ονομαστεί η προσπάθεια του Υπουργείου Υποδομών να βάλει σε ράγες υλοποίησης τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος που έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Από τα τέλη του 2014 όταν εξαγγέλθηκε η μοναδική εργολαβία του Πάτρα-Πύργος μέχρι σήμερα που έχει ξεκινήσει η σειρά της 8πλής εργολαβίας έχει περάσει ενάμισι χρόνος και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα φτάσουμε σε κάθε περίπτωση στο τέλος του έτους.

Για να προλάβει τον χρόνο, το Υπουργείο φαίνεται πως δίνει προτεραιότητα στην διεξαγωγή των διαγωνισμών, την ανακήρυξη των αναδόχων και την ολοκλήρωση των προσυμβατικών διαδικασιών και μετά στην οριστική ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως αποκαλύπτει το έγκυρο site ypodomes,gr  «Οι δημοπρατήσεις γίνονται χωρίς την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ με την από 12.10.15 του Υπουργού Οικονομίας κου Σταθάκη και ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η δημοπράτηση με την προϋπόθεση ότι η Προϊστάμενη Αρχή δεν θα προχωρήσει σε κοινοποίηση της εγκριτικής απόφασης του αποτελέσματος των δημοπρασιών, πριν την οριστική έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου.

Αυτό γίνεται πιο εμφανές από τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να εγκρίνει την ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΠΕ με 50.000 ευρώ κόστος στη θέση του Τεχνικού Συμβούλου για “τη σύνταξη της μελέτης ανάλυσης κόστους-οφέλους και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών στην προετοιμασία και υποβολή της Αίτησης Χρηματοδότησης του έργου “Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος” στις υπηρεσίες της Ε.Ε. και σε τυχόν ενέργειες που θα απαιτηθούν μετά την υποβολή της προκειμένου να επιτευχθεί η έγκριση της από την ΕΕ” όπως αναφέρει η απόφαση.

Τώρα αναφορικά με την έγκριση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ενάριθμο έργο 210ΣΕ07100044) αναφέρεται πως θα πρέπει άμεσα να συνταχθεί ο Φάκελος Μεγάλου Έργου. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες) χρόνος όμως που δύναται να είναι μεγαλύτερος ενώ συνολικά η υποστήριξη θα είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Τι σημαίνει για τα έργα

Ουσιαστικά αν χρειαστούν 4 μήνες για τον Φάκελο Μεγάλου Έργου και τη σύνταξη της ΑΚΟ, τότε πάμε για να ξεκινήσει η έγκριση από τον Οκτώβριο και μετά.

Μέχρι τότε θα έχουν διεξαχθεί όλες οι δημοπρατήσεις, θα γνωρίζουμε τους αναδόχους αλλά επίσημα δεν θα έχουν λάβει κάτι από το Υπουργείο.

Το πιθανότερο είναι τα έργα να ξεκινήσουν μαζικά σε περίπου 1 έτος από σήμερα, καθώς ακόμα και αν υπάρξει έγκριση πολύ γρήγορα, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστεί χρόνος για την έγκριση των 8 συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθούν από τη Βουλή και να υπογραφούν ξεκινώντας επίσημα την κατασκευαστική περίοδο τους.

Χρονικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα των 42 μηνών που έχουν μέχρι στιγμής οι 3 πρώτες εργολαβίες, τα έργα με μηδενική καθυστέρηση θα παραδοθούν το 2021. Στα θετικά έχουμε την ολοκλήρωση των προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις όμως δεν ξέρουμε τι θα βρει η αρχαιολογική σκαπάνη καθώς μην ξεχνάμε ότι είμαστε πάνω στο δρόμο που συναντά σπουδαία αρχαιολογικά μέρη με κορυφαία την Αρχαία Ολυμπία.»

 Πηγή: Ypodomes.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος