Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Και θα φάμε και θα πιούμε
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι εδώ και η κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνουμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και σε ακατάλληλες ώρες, συνήθως αργά το βράδυ, είναι δεδομένες!
Το πεπτικό μας σύστημα λοιπόν και το ήπαρ, δηλαδή το συκώτι, που δεν ενδιαφέρονται αν είναι γιορτές, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια υπερβολική τοξική κατανάλωση. Θυμίζουμε ότι ασφαλή όρια καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται οι 1-2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και οι 2-3 μονάδες αλκοόλ για τους άντρες. Αντίστοιχα σωστή διατροφή θεωρείται η μεσογειακή.
«Μην ανησυχείτε όμως», λέει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και εξηγεί: «Υπερβολές θα γίνουν. Υιοθετώντας όμως ως επί το πλείστον τις γιορτινές μέρες μια προσεκτική διατροφή, θα έχετε ένα ξεκούραστο πεπτικό σύστημα, έτοιμο να διαχειριστεί τις λιχουδιές των γιορτών με ευχαρίστηση, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τις επιπτώσεις της γιορτινής διατροφής».
Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές σε μόλις λίγες μέρες θα νιώσετε ευεξία και ενέργεια, χωρίς να έχετε υποβληθεί σε εξαντλητικές δίαιτες και φυσικά θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε όλα τα καλά των γιορτών χωρίς τύψεις. «Και εννοείται», προσθέτει η Αν. Κόκκαλη, «ότι όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα εφαρμόσετε και μετά τις γιορτές, για να έχετε μια φυσιολογική ηπατική λειτουργία και να παρέχετε προστασία στον οργανισμό σας».
Ιδιαίτερα μετά την περίοδο των γιορτών, που οι περισσότεροι έχουμε καταναλώσει λιπαρά και πλούσια γεύματα, αλκοόλ και πολλά γλυκά, το συκώτι τα… παίζει καθώς η ηπατική λειτουργία επιβαρύνεται. Ειδικότερα, όσον αφορά το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωσή του επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο όργανο το συκώτι. Γιατί; Το συκώτι μετατρέπει την αιθανόλη που βρίσκεται στο αλκοόλ σε μια τοξική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα άλλο αβλαβές χημικό πριν μετατραπεί σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.
Τι να αποφύγω
Αποφύγετε (ή τουλάχιστον προσπαθήσετε όσο μπορείτε) τις τροφές που είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανητά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Το συκώτι πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές και όντας ήδη επιβαρυμένο από το αλκοόλ, δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Τα κακά λιπαρά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις φλεγμονές στο σώμα.
Μην επιλέγετε:
■ Ολόπαχα γαλακτοκομικά
■ Βόειο κρέας, χοιρινό, λουκάνικο, αλλαντικά
■ Ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών γλυκαντικών
Τι να προτιμήσω
Επιλέγετε:
■ Ολόκληρα λαχανικά, φυλλώδη χόρτα
■ Ολόκληρα φρούτα, αβοκάντο, λεμόνι, νερό, πράσινο τσάι
■ Καστανό ρύζι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης
■ Οσπρια
■ Ξηρούς καρπούς
■ Ψάρια, αυγά, κοτόπουλο και γαλοπούλα
■ Ελαιόλαδο
■ Βότανα και μπαχαρικά π.χ. δεντρολίβανο, κύμινο, άνηθο, κουρκουμά, κανέλα κ.λπ.
SOS Tips
■ Πίνετε άφθονο νερό και πράσινο τσάι
■ Aποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Τι πρέπει να θυμάμαι
Βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για καλή υγεία:
■ Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθημερινά.
■ Επιλέξτε τρόφιμα που είναι ολόκληρα, χωρίς επεξεργασία και χωρίς συνθετικές ουσίες. Για παράδειγμα, προτιμήστε για σνακ ένα φρέσκο φρούτο συνδυαστικά με ωμά αμύγδαλα αντί για μια πρωτεϊνική μπάρα. Απολαύστε μια φρεσκομαγειρεμένη σούπα λαχανικών αντί για μια στιγμιαία έτοιμη.
■ Καταναλώστε τουλάχιστον 2-2,5 λίτρα νερό καθημερινά
■ Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης και άγριο/καστανό ρύζι), ώστε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου.
■ Ασκηθείτε σε τακτική βάση. Βάλτε στόχο 150 λεπτά την εβδομάδα.