Πρωτοποριακή ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τουρισμό
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας
*Ανέδειξε το παρόν αλλά και το αισιόδοξο μέλλον που έχει ο τουριστικός κλάδος στην Ολυμπιακή γη της Ηλείας
Μία πρωτοποριακή ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ουσιαστική ώθηση που μπορεί να προσφέρει στον τουρισμό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Ειδικότερα, η ημερίδα, την οποία διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή του δήμου Πύργου και του Επιμελητηρίου Ηλείας, ευθυγραμμίζεται με το πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας, στο οποίο διατυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα και οι κατευθυντήριες αρχές που πρέπει να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας της. Στους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας, εμπίπτουν μεταξύ άλλων ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τουρισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση της εμπειρίας του τουρίστα και την αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων του τομέα του τουρισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κύριοι άξονες της ψηφιακής ανάπτυξης στους οποίους η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζει την ασκούμενη Περιφερειακή Ψηφιακή Πολιτική, αφορούν την ενίσχυση τουριστικών ροών, με όφελος στην οικονομική ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Περιφέρεια συμμετείχε στην παραπάνω δράση, με την οποία προωθείται η ανάδειξη της νέας ταυτότητας του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τουρισμό.
Την ευθύνη της διοργάνωσης της ημερίδας είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος στα πλαίσια των ενημερωτικών δράσεων που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μια χρονιά ορόσημο με την κατασκευή και παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Πύργος- Πάτρα.
Ιδιαίτερη έμφαση από τους ομιλητές δόθηκε στις νέες τάσεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές των ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού. Στα προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα στον τουριστικό τομέα αλλά και στα σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού για να αυξήσουν το τουριστικό ρεύμα προς τις επιχειρήσεις τους.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοπορεί στην υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών, έχοντας ως προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς επίσης και στη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με επιχειρηματικούς, θεσμικούς και λοιπούς φορείς, με σκοπό την προώθηση καινοτόμων επιστημονικών εφαρμογών στον τουριστικό κλάδο.
Κατά κοινή διαπίστωση ήταν μία επιτυχημένη και υψηλού επιπέδου ημερίδα για τον Τουρισμό που ανέδειξε το παρόν αλλά και το αισιόδοξο μέλλον που έχει ο τουριστικός κλάδος στην Ολυμπιακή γη της Ηλείας.
Μεγάλο το ενδιαφέρον…
Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Χαιρετισμό στην ημερίδα που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απέστειλε ο Υφυπουργός προστασίας του πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης όπου διαβάστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του Ανδρόνικο Αντωνίου. Στην ημερίδα εκπροσωπήθηκαν ακόμα από συνεργάτες τους οι βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης και Διονύσιος Καλαματιανός.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ Θεόδωρος Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι βασικός στόχος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η παροχή μιας μοναδικής εμπειρίας στους επισκέπτες, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χρηματοδοτικά εργαλεία και η ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας και ελκυστικότητας κάθε σημείου της Ολυμπιακής γης της Ηλείας. Με την σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος έκανε εκτενή παρουσίαση των σημαντικών τουριστικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια όπου σε συνδυασμό με τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να καταστεί η περιοχή δυναμικός πλέον τουριστικός προορισμός.
Για το “Ψηφιακό marketing ως εργαλείο προβολής στον τουρισμό” μίλησε η Δρ. Ευαγγελία Χατζοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Marketing στο Τμήμα Διοίκησης και Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, για τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό στο τουριστικό marketing”, κ. Ιωάννης Μιχαηλίδης, σύμβουλος τουρισμού της εταιρίας H&TBeyondTourism και για την «Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη του τουρισμού ο Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος, Δ/ντης Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων Ε.Κ Αθηνά.
Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Τουριστικού Τομέα άμεση προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Ηλείας
Την στρατηγική του Επιμελητηρίου Ηλείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουριστικού κλάδου παρουσίασε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Παρασκευόπουλος Αντώνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εσπερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τουρισμό”, την Τετάρτη 29/01 στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο.
Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει καταθέσει το Επιμελητήριο, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και την τόνωση της απασχόλησης, τονίζοντας πως «ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού του τουριστικού τομέα της Ηλείας συνδέεται άμεσα με την ανάγκη για ισόρροπη και δίκαιη Περιφερειακή Ανάπτυξη και αποτελεί προτεραιότητα για τον Νομό, καθότι αποτελεί έναν κλάδο με εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης, ειδικά αν καταφέρουμε να κεφαλαιοποιήσουμε το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής σε προστιθέμενη αξία για την τοπική κι εθνική οικονομία»
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε πως «η ενσωμάτωση των ψηφιακών καινοτομιών θα διευκολύνει, αφενός, την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της τουριστικής προσφοράς και ζήτησης, αφετέρου την αξιοποίηση των σύγχρονων στρατηγικών και εργαλείων, για την οικοδόμηση ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος και την προώθηση ενναλακτικών μορφών τουρισμού, που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος/θάλασσα». Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για την ευόδωση αυτής της κοινής προσπάθειας είναι να παράσχουμε στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και την καθοδήγηση, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και να αναζητήσουν συμπράξεις και συνέργειες με άλλους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, αλλά και να διασφαλίσουμε πως τα μεγάλα έργα υποδομών θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, για μια βιώσιμη και ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα»