FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτη κατοικία: Τα τρία σηµεία-κλειδιά για την επιδότηση δόσης

Ημερομηνία: 29-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8601″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η επιδότηση του Δηµοσίου θα διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση, δηλαδή µέχρι 25 χρόνια

Η οικογενειακή κατάσταση, η περιουσία και το εισόδημα είναι τα τρία σημεία που θα καθορίζουν το ύψος της επιδότησης που θα παίρνουν από το κράτος οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας από τον πλειστηριασμό. Δικαίωμα στην επιδότηση θα έχουν όλοι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες και το ύψος της συνεισφοράς του Δημοσίου που θα δικαιούται ο καθένας αναμένεται να καθοριστεί αναλυτικά και συγκεκριμένα τις επόμενες µέρες µε ΚΥΑ.

Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της νέας τροπολογίας -που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί µέχρι την Παρασκευή- αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «είναι δίκαιο, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον οφειλέτη, το ποσοστό της συνεισφοράς να αναπροσαρμόζεταισύμφωνα µε τα πλέον πρόσφατα οικονομικάδεδομένα του οφειλέτη, ώστε να αποτραπεί τόσο η ενίσχυση οφειλετών που παύουν στο µέλλον να είναι οικονομικάαδύναμοι όσο και η έκπτωση του οφειλέτη του οποίου η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει στο µέλλον». Η επιδότηση του Δημοσίου θα διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση, δηλαδή µέχρι 25 χρόνια, ενώ οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς θα επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε χρόνο.

Αλλαγή ποσοστού

Ο δανειολήπτης τώρα µπορεί µετά την παρέλευση ενός έτους από τον αρχικό προσδιορισμό ή την τελευταία αναπροσαρμογή της επιδότησης να ζητήσει µεταρρύθµιση του ποσοστού της, αν εξαιτίας µεταβολής των εισοδημάτων του, των εύλογων δαπανών διαβίωσης ή του επιτοκίου αναφοράς προκύπτει αδυναμία του να καταβάλει τη δική του συνεισφορά. Η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας συζητείται στην Επιτροπή και µάλιστα χθες ετέθη το ζήτημα της επιβράβευσης και των συνεπών δανειοληπτών. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης παραμένει η επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη. Το ΚΥΣΟΙΠ έχει ζητήσει επανειληµµένα από τους τραπεζίτες να λάβουν µέριµνα για τους συνεπείς, όμως το µόνο ίδρυμα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων, το οποίο επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς δανειολήπτες.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία των τραπεζών, στο νέο πλαίσιο θα υπαχθούν συνολικά κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ είναι φυσικών προσώπων και το 1,5 δισ. ευρώ εμπόρων[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot