FOLLOW US: facebook twitter

Προτεραιότητα τα πρωινά χειρουργεία

Ημερομηνία: 13-03-2024 | Συντάκτης:

-Καμία σκέψη για απογευματινά στο Νοσοκομείο Πύργου, πιέζονται Ορθοπεδική και Χειρουργική λόγω της υποστελέχωσης

-Στόχος μας η μείωση της αναμονής στις τακτικές επεμβάσεις με την πρόσληψη γιατρών, δήλωσε στην «Πρωινή» ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Σπύρος Πολίτης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ώρα που τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως του Πύργου κινούνται σε αντίθετη τροχιά διότι έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Τα βασικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, όσον αφορά τις επεμβάσεις, έχουν να κάνουν κυρίως με την Ορθοπεδική Κλινική, καθώς τα αυξημένα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα έχουν αυξήσει τα έκτακτα χειρουργεία, με αποτέλεσμα οι τρεις εναπομείναντες γιατροί να υπερβάλλουν εαυτούς για να αντεπεξέλθουν.

Τη δεδομένη στιγμή, η αναμονή για τακτικά χειρουργεία έχει υπερβεί τον έναν μήνα, για αυτό και προχθές το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ενέκρινε την προκήρυξης μίας θέσης ορθοπεδικού με μπλοκάκι, προκειμένου να ενισχύσει την κλινική και να προχωρήσουν γρηγορότερα οι προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Στη Χειρουργική Κλινική, η κατάσταση είναι λίγο πιο ελεγχόμενη χάρη στην υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, καθώς η αναμονή στα τακτικά χειρουργεία είναι στις δεκαπέντε ημέρες.

Σπ. Πολίτης: «Στόχος η μείωση της αναμονής τακτικών χειρουργείων»

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Σπύρος Πολίτης, συμμετείχε προ ημερών σε τηλεδιάσκεψη όλων των διοικητών της χώρας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση και εξήγησε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να υλοποιηθούν στον Πύργο λόγω των ελλείψεων στο ιατρικό προσωπικό, διότι οριακά γίνονται και τα πρωινά.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή», ο άμεσος στόχος είναι να βελτιωθεί ο χρόνος αναμονής για τακτικές επεμβάσεις στην Ορθοπεδική και στη Χειρουργική Κλινική, ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς του νομού.

«Προτεραιότητά μας είναι να στελεχωθούν η Ορθοπεδική και η Χειρουργική Κλινική. Ήδη εκδώσαμε προκήρυξη για την Ορθοπεδική, όπου είναι δυστυχώς αυξημένες οι επεμβάσεις λόγω τροχαίων ατυχημάτων, ώστε να προσληφθεί γιατρός με δελτίο παροχής υπηρεσιών,και αναμένουμε την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την πρόσληψη μόνιμου γιατρού στη Χειρουργική, όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια διαδικασία που απαιτεί πρόσθετο προσωπικό, όχι μόνο ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό, οπότε εκ των πραγμάτων είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει στον Πύργο», δήλωσε ο κ. Πολίτης, διευκρινίζοντας ότι έκτακτα χειρουργεία γίνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας παραστεί ανάγκη.

«Τις πρωινές ώρες γίνονται τα τακτικά χειρουργεία. Τα έκτακτα γίνονται οποιαδήποτε στιγμή και ώρα της ημέρας και της νύχτας κρίνουν οι γιατροί ότι πρέπει να γίνουν», ανέφερε.

Αγγ. Σαραντοπούλου: «Αναγκαία η ενίσχυση της Χειρουργικής»

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, η οποία είναι γιατρός της Χειρουργικής Κλινικής, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της στην Πρωινή οι γιατροί της Κλινικής κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι σημαντική η κατάσταση, θα υπάρχει αναπόφευκτη μείωση των τακτικών χειρουργείων σε εβδομαδιαία βάση.

«Μέχρι τώρα κάναμε 12 με 15 χειρουργεία την εβδομάδα, αλλά τώρα αναγκαστικά θα πάμε σε μείωση τουλάχιστον 25%, χωρίς να αποκλείουμε να φτάσει και το 50%, διότι όταν είμαστε μόνο δύο γιατροί για χειρουργείο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη δεύτερη αίθουσα. Είναι δύσκολο πλέον να κάνουμε περισσότερα από δέκα χειρουργεία», ανέφερε και εξέφρασε την προσδοκία να καλυφθεί η προκηρυγμένη θέση.

«Είναι αναγκαία η ενίσχυση της Χειρουργικής Κλινικής με προσωπικό, διότι έχουμε φτάσει στα όρια της πνευματικής και σωματικής εξάντλησης για να εξυπηρετούμε τους πολίτες της Ηλείας και να παρέχουμε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης», πρόσθεσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος