FOLLOW US: facebook twitter

Προτεραιότητα οι στρατηγικές που ευνοούν την πράσινη ανάπτυξη

Ημερομηνία: 18-06-2024 | Συντάκτης:

Κεντρική Ανοικτή Εκδήλωση για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης

  • Εκστρατεία ενημέρωσης από τον Δήμο Πηνειού
  • Γραφάκος: «Η Ηλεία μετέτρεψε το πρόβλημα σε ευκαιρία»
  • «Σημείο καμπής η κατασκευή της ΜΕΑ στην Τριανταφυλλιά»

Η εμπέδωση και ενίσχυση της κουλτούρας της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, η υιοθέτηση πολιτικών και η προώθηση στρατηγικών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και ευνοούν την πράσινη ανάπτυξη καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτέλεσε το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποίησε ο Δήμος Πηνειού στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκου.

Η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα του δήμου που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος «Διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης» που θα συμβάλει στην επέκταση της ανακύκλωσης, στη μεγιστοποίηση της ανάκτησης χρήσιμων υλικών καθώς και στην ελαχιστοποίηση των υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά (Ν. Ηλείας) και ακολούθως στο ΧΥΤΥ. Με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΣΠΑ), ο Δήμος Πηνειού πρωτοπορεί στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και με την ανακύκλωση οργανικών υλικών προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα αφενός για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών του αφετέρου στην υιοθέτηση πολιτικών που προωθούν προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, που «τρέχει» η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου –με επικεφαλής τη Διευθύντρια κα. Νίκη Κοκκαλιάρη-, εκτός από την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, περιλαμβάνει ακόμη μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι παρευρισκόμενοι στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης ενημερώθηκαν σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης βιοαποβλήτων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Ειδικότερα πληροφορήθηκαν συνολικά για το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων του Δήμου Πηνειού, τις πρακτικές ανακύκλωσης και τα οφέλη της, τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης, τη σωστή χρήση των καφέ κάδων για τη συλλογή βιοαποβλήτων καθώς και τις χρήσιμες πρακτικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην καθημερινότητά μας για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης βρέθηκαν στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου και ζωγράφισαν με θέμα την ανακύκλωση.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών επισκέφθηκε τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και ενημέρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το πρόγραμμα.

Μ. Γραφάκος: «Πρωτοπόρος η Ηλεία»

Το εγκώμιο του Νομού Ηλείας έπλεξε, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Μανώλης Γραφάκος. Ειδικότερα επεσήμανε ότι ο νομός –μέσω των χειρισμών του ΦΟΔΣΑ- «κατάφερε να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία» και να περιλαμβάνεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο περιθώριο της ομιλίας του, ο Γενικός Γραμματέας έδωσε δύο σημαντικές ειδήσεις που σχετίζονται με την Ηλεία·η πρώτη  αφορά το Ποτόκι, για το οποίο επεσήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να επιτευχθεί η απομάκρυνση των δεμάτων, ενώ η δεύτερη τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς όπου αναμένεται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ώστε να μπορεί να δέχεται και να επεξεργάζεται τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα του νομού.

«Κλειδί» η Μονάδα της Τριανταφυλλιάς

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νομού Ηλείας και δήμαρχος Ήλιδας, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Φορέα, δήμαρχος Πηνειού, κ. Αλέξης Καστρινός. Αμφότεροι επεσήμαναν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.

Ειδικότερα ο κ. Καστρινός αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου Πηνειού στο ζήτημα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης. Παράλληλα πραγματοποίησε απολογισμό των ενεργειών και των διαδικασιών που κατέστησαν τον νομό πρωτοπόρο στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων· στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνέβαλε τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση -μέσω του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας-· «Αποτελεί γεγονός ότι το μεγαλύτερο έργο στην Ηλεία, το έχει κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκησηκαι αυτό είναι το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος μεταξύ άλλων απέδωσε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας στην Τριανταφυλλιά κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους πρώην προέδρους του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ηλείας κ.κ. Χρήστο Βρυώνη και Νίκη Κοκκαλιάρη. «Η συμβολή των αιρετών που συμμετείχαν στον ΦΟΔΣΑ υπήρξε καθοριστική καθώς συνέβαλαν τα μέγιστα στην ωρίμανση των απαραίτητων μελετών, στην εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση και η κατασκευή ενός έργου που δημιούργησε νέες προοπτικές στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ακόμη το πρώην στελέχους του Δήμου Ήλιδας –κ. Χρήστος Παπαγεωργίου, το στελέχος της ΕΥΔ ΕΠ Δυτικής Ελλάδας κ. Άρης Μαμασιούλα και το στελέχος της Διαχειριστικής Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε. κα. Ελένη Κορδωνούρη. 

Χαιρετισμοί

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν κατά τη διάρκεια της κεντρικής ανοικτής εκδήλωσης ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης, ο δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Ανδρίτσαινας –Κρεστένων κ. Αναστάσιος Καρνάρος και ο αντιδήμαρχος Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζαχάρως κ. Θεόδωρος Λώλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος