FOLLOW US: facebook twitter

Προτεραιότητα η ανάπτυξη του οινοτουρισμού

Ημερομηνία: 30-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Συνεργασία και κοινές δράσεις προανήγγειλαν η υφυπουργός Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη, και ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης από το Κτήμα Μπριντζίκη
-Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου γυναικείας επιχειρηματικότητας «Ολυμπιάδα» προχθές το απόγευμα
-Το εγχείρημα του πρώτου «πράσινου» οινοποιείου παρουσίασε η οικοδέσποινα Διονυσία Μπριντζίκη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ηλειακού κρασιού στις διεθνείς αγορές και η σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας ήταν το κυρίαρχο τρίπτυχο που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο κτήμα Μπριντζίκη Abelon στο Λαντζόι από το ομώνυμο οινοποιείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Σύλλογο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης & Πολιτισμού Ν. Ηλείας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ», με κεντρική ομιλήτρια την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και με την παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο τεράστιο μέγεθος παγκόσμιου κύκλου εργασιών στον οινοτουρισμό, που υπερβαίνει το ένα τρις. Ευρώ, και τόνισε πως η Περιφέρεια στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές, αρχής γενομένης από τις χώρες της Άπω Ανατολής.

«Η Δυτική Ελλάδα είναι μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις της χώρας στον τομέα καλλιέργειας του αμπελιού και της παραγωγής κρασιού. Η Δυτική Ελλάδα με κάπου 120.000 στρέμματα οινοποιήσιμα αμπέλια και πάνω από 2.000.000 λίτρα πιστοποιημένου κρασιού ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ σε ετήσια βάση, είναι μια περιοχή που μπορεί να αντλήσει πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η στρατηγική μας για ανάδειξη των εκλεκτών κρασιών στο εξωτερικό, αλλά και η διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική αγροτική παραγωγή. Στην Ηλεία δραστηριοποιούνται 7 διεθνώς αναγνωρισμένα οικονοποιεία και συνολικά 34 που διαρκώς εκσυγχρονίζονται. Η οινοποίηση γνωρίζει νέα άνθηση ποιοτικά και ποσοτικά. Οι οινοποιοί του τόπου μας ανήκουν στη πιο υψηλή βαθμίδα σύγχρονων παραγωγών που διαθέτει η χώρα, καθώς συνδυάζουν αριστοτεχνικά την παράδοση με την επιστημονική γνώση και τη σύγχρονη τεχνολογία», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε πως η Δυτική Ελλάδα ήταν η πρώτη περιφέρεια που χρηματοδοτήθηκε για τη βελτίωση της εξωστρέφειας και της εξαγωγιμότητας.

«Η ευθύνη μας είναι να ενισχύσουμε την προσπάθεια των οινοποιών μας κα να αναδείξουμε τα κρασιά μας στις διεθνείς αγορές, για αυτό και αναλάβαμε την πολύ σημαντική δράση για την προώθηση των οίνων της Δυτικής Ελλάδας στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ήμασταν η πρώτη περιφέρεια που εξασφάλισε 1,8 εκατ. από το ΥΠΑΑΤ. Αποτελεί στοίχημα για εμάς το να πρωταγωνιστήσουν τα ηλειακά κρασιά στην προσπάθεια του ελληνικού οίνου να διεισδύσει σε μη παραδοσιακές αγορές. Ο οινοτουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος στον οποίο έχουμε πολλούς καλούς λόγους να επενδύσουμε», επισήμανε.

Σ. Ζαχαράκη: «Συνειδητή απόφαση η επένδυση στον οινοτουρισμό»

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε πως ήταν συνειδητή απόφαση η πρωτοβουλία να δοθεί προτεραιότητα στον οινοτουρισμό, λόγω της αξιοσημείωτης δυναμικής του κλάδου στο συνολικό τουριστικό προϊόν, και ανέλυσε συνοπτικά το πλάνο της για τα επισκέψιμα οινοποιεία και τις συναφείς πρωτοβουλίες.

«Το σήμα επισκέψιμων οινοποιείων συνέβαλε στη διαμόρφωση του πλαισίου του ελληνικού οινοτουρισμού. Όμως δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι αυτό στηρίζεται στην αγάπη και στο μεράκι των ανθρώπων που ασχολούνται με τον οίνο, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια. Το κράτος ήρθε απλά να συνοδεύσει αυτή τη διαδρομή. Ήδη έχουν το σήμα 88 οινοποιεία πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 24 προστέθηκαν φέτος. Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε 10 οινοποιεία με αυτό το σήμα, το οποίο κατατάσσει την Περιφέρεια 2η σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, προωθούμε την επέκταση του σήματος και τη δημιουργία ειδικού portal με όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας και την καθιέρωση βραβείου οινοτουρισμού και βέβαια μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 15 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός ειδικού οργανισμού διαχείρισης προορισμού για τη γαστρονομία, ώστε να μπορούμε και εμείς να βοηθούμε την τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τον ιδιωτικό τομέα για το marketing και το branding στον τομέα της γαστρονομίας», δήλωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους για τον ελληνικό τουρισμό.

«Είμαστε σε μια περιοχή-παράδειγμα αμέτρητων ευκαιριών τουριστικής ανάπτυξης και μια δυνατότητα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, καθώς η απλόχερη προσφορά ταξιδιωτικών εμπειριών είναι παντός καιρού, έχει θάλασσες, βουνά, αρχαιολογικούς χώρους, γαστρονομία, οινοποιεία. Η ελληνική περιφέρεια μπορεί και οφείλει να δημιουργήσει το δικό της πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, εστιάζοντας στην ποιότητα, την ισορροπία, την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, αποτρέποντας τον κορεσμό που μπορεί να προέλθει. Τέσσερις είναι οι στρατηγικοί μας στόχοι. Ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη, η επέκταση τουριστικής περιόδου, η διάχυση της ανάπτυξης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και βιώσιμη ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό. Παράλληλα, στην κορυφή της ατζέντας μας είναι η λέξη κλειδί, οι συνέργειες. Αυτό επιδιώκουμε με τον νέο θεσμό, τους οργανισμούς διαχείρισης προορισμού, στους οποίους συνειδητή επιλογή ήταν να δώσουμε τον πρώτο λόγο στους ΟΤΑ, που είναι πολύτιμος συνεργάτης», εξήγησε και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση της υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και να αμβλυνθεί η εισοδηματική ανισότητα των εργαζόμενων γυναικών.

Το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο!

Η οικοδέσποινα Διονυσία Μπριντζίκη, εμφανώς συγκινημένη από την ανταπόκριση των πολιτών στην ημερίδα, περιέγραψε συνοπτικά την τιτάνια και πολύχρονη προσπάθεια που έχει καταβάλει η οικογένεια την τελευταία δεκαετία για να δημιουργήσει ένα οινοποιείο σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να διαδώσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις μοναδικότητες της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας γενικότερα, όχι μόνο για τους ανυπέρβλητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, αλλά και για τη σύγχρονη εξέλιξη της ιστορίας των τελευταίων 5.000 χρόνων. Πρέπει να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να δείξουμε από κοντά τα μοναδικά αμπέλια του τόπου μας. Ανακυκλώσαμε και αναπαλαιώσαμε τον παλιό μύλο της οικογένειας Μπριντζίκη και δίπλα στο υπέροχο αυτό κτίριο, χτίσαμε τα καταλύματα Atrium Vinea. Είναι κυριολεκτικά μέσα στον αμπελώνα. Το κτήμα Μπριντζίκη είναι ενεργειακό αυτόνομο οινοποιείο, το πρώτο πράσινο οινοποιείο της νότιας Ευρώπης. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 2010 με μία μονάδα φωτοβολταϊκών 150KW και προσθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα γεωθερμίας 150 kW, έχοντας ήδη μηδενικό ίχνος άνθρακα. Έτσι, το Κτήμα Μπριντζίκη διακρίθηκε ως το πρώτο πράσινο οινοποιείο στη νότια Ευρώπη. Δεν σταματαμε εκεί. Σχεδιάζουμε υδροδυναμικό σύστημα και βιολογικό καθαρισμό. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του οίνου, της αμπέλου και του φυσικού περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο.

Νίκος Κοροβέσης, αντιπερ/ρχης Πολιτισμού & Τουρισμού

Η σημερινή μέρα αποτελεί αρχή για μία νέα πορεία στο χώρο του οινοτουρισμού για τον τόπο μας. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, η Ολυμπιακή Γη φημίζεται για την ποιότητα οίνου με τις διάφορες ποικιλίες να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον. Η πλούσια διατροφική αξία, των αγροτικών προϊόντων που παράγει η περιοχή μας αποτελεί προτεραιότητα ανάδειξης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η Περιφερειακή αρχή στο πλαίσιο ανάδειξης του Γαστρονομικού Τουρισμού πρωτοπορεί με βάση τις διεθνείς τάσεις πραγματοποιώντας μελέτες και σχεδιάζοντας και υλοποιώντας σύγχρονους τρόπους ανάδειξης και προβολής. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είμαστε σήμερα εδώ, παρουσία της αρμόδιας Υφυπουργού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, ώστε να οριοθετήσουμε μία νέα στρατηγική για τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ανάδειξης της Γαστρονομίας το οποίο προωθείται μέσα από μία ενιαία ταυτότητα για τη χώρα μας σε εκθέσεις και συνέδρια του εξωτερικού. Ο θεματικός τουρισμός, σε όλες τις μορφές του αποτελεί προτεραιότητα ανάδειξης για τη Δυτική Ελλάδα. Η σχεδίαση διαδρομών και η ανάδειξη μνημείων αποτελεί ένα βασικό στόχο της Περιφερειακής Αρχής. Αξίζει να αναφέρω πως στην περιοχή της Ολυμπίας υλοποιούμε ψηφιοποίηση μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος με σκοπό την ανάδειξη των περιοχών. Θα επιχειρήσουμε μέσα από αυτό το δίκτυο να αναδείξουμε εκτός από μνημεία και αξιοθέατα, και τη γαστρονομία της περιοχής. Η σημερινή εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Πολιτισμού 2022 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορά τις θεματικές δράσεις. Σκοπός μας η ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού κλάδου και συγκεκριμένα της γευσιγνωσίας, ως το ζενίθ της γαστρονομίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κτήμα Μπριντζίκη για την άψογη φιλοξενία και το Σύλλογο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας «Ολυμπιάδα» για την συνεργασία. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο νέο branding της Περιφέρειας – Olympian Land ή Ολυμπιακή Γη…. Η Γη της Φλόγας (Φλόγα Πολιτισμού, Φλόγα έμπνευσης, Φλόγα δημιουργικότητας, Φλόγα αισιοδοξίας) το οποίο αναδεικνύει πλέον τη Δυτική Ελλάδα στο εξωτερικό συνοδευόμενη από την Ολυμπία, από τα ιδεώδη και τα ιδανικά που πρεσβεύουμε εδώ και αιώνες, προσδίδοντας αξία και κατατοπίζοντας τον επισκέπτη. Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να χαράζει πορεία, για τον τόπο μας, για τη Δυτική Ελλάδα!

Ιωάν. Λουρίδα, πρόεδρος «Ολυμπιάδας»

«Με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και συγκίνησης, γιατί τη σημερινή ημερίδα. Όραμα του συλλόγου μας είναι να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και γενικότερα την ανάπτυξη του πολιτισμού μας, στο τόπο αυτό που ζούμε, την Αρχαία Ολυμπία που είναι κοιτίδα του φωτός, όπου ξεκίνησε το πνεύμα του Ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Η ενέργεια που μας διακατέχει και το φως που μας διαπερνά πνευματικά και ψυχικά δημιουργούν ένα δέος. Το Επιχειρείν ήταν και είναι ο πρωταρχικός μου στόχος, ως ελεύθερη επαγγελματίας στον Ασφαλιστικό Κλάδο. Με προτεραιότητα ως γυναίκα και μάνα, πάντα την οικογένεια. Το να είναι κανείς σήμερα γυναίκα, μητέρα αλλά και επαγγελματίας είναι εξαιρετικά δύσκολο. Από την αρχαιότητα, η γυναίκα ήταν στο επιχειρείν χωρίς να το γνωρίζει, έχοντας διοικητικούς ρόλους μέσα στην οικογένεια, ως μάνα, σύζυγος, νοικοκυρά και αγρότισσα αφιερώνοντας πάρα πολλές ώρες εργασίας χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα παίρνοντας μόνο ηθική ικανοποίηση. Διοικούσε ταυτόχρονα, ενώ ήταν και εργάτης. Με γνώμονα αυτό δημιουργήσαμε τον Μάιο του 2019, τον Σύλλογό μας “Ολυμπιάδα”, ένα όνομα που το χαρακτηρίζει η δύναμη και η αποφασιστικότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες στο εργασιακό χώρο έχουν γίνει άλματα, σε τομείς εργασίας που θεωρούνταν άβατο για τις γυναίκες και ιδίως στον χώρο των επιχειρήσεων και της ηγεσίας, μακριά από κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα. Τα μέλη της γυναικείας ομάδας μας, που αποτελούν το σύλλογό μας δεν στερούνται τίποτα από τα παραπάνω στοιχεία που ανέφερα. Έχουν το καθαρό βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον με στόχο να βοηθήσουν, να αναδείξουν και να διδάξουν ότι η γυναίκα ό,τι θέλει το μπορεί και το πετυχαίνει. Το έναυσμα της Ημερίδας ήταν η συνάντησή μου με την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, σε φιλικό επίπεδο. Συζητώντας για τους εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού, Αγροτουρισμού και Οινοτουρισμού στον Νομό μας, αλλά και για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και αμέσως ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μου, στο Οινοποιείο Μπριντζίκη.

Αγγελόπουλος, δ/νων σύμβουλος ομίλου Aldemar

Εδώ δεν βλέπουμε απλά ένα πράσινο και φιλικό στο περιβάλλον οινοποιείο, αλλά ένα λίκνο πολιτισμού, κάτι διαφορετικό. Βλέπουμε μια ολοκληρωμένη σύγχρονη παραγωγή που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της κοινωνίας, της φύσης και της τοπικής, γυναικείας και συνολικής ενεργής δυναμικής, που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι, και πιστεύω ότι όλοι θα φύγουμε εμπνευσμένοι από αυτό που είπα σήμερα: Η Αθήνα είναι ό,τι είναι: Εδώ είναι ό,τι φτιάξουμε. Κι αν δεν έχουμε εδώ να φτιάξουμε, δεν έχουμε πουθενά να φτιάξουμε. Λατρεύαμε τη γη παλιά γιατί είναι η μητέρα. Σήμερα αυτό που χαρακτηρίζει τις γυναίκες και κάνει τη διαφορά στην επιχειρηματικότητα, είναι η ενσυναίσθηση, η οποία έρχεται πρωτίστως ως γυναικείο χαρακτηριστικό ανά τους αιώνες. Η μητέρα γη δεν έχει κανόνες, έχει flow, ροή, είναι ενέργεια που ρέει και ή αξιοποίησή της είναι πλεονέκτημα των γυναικών και πολλοί άνδρες άργησα να καταλάβουν ότι η συνύπαρξη με το γυναικείο φύλο μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία σε οποιαδήποτε παραγωγική διαδρομή έχει επιλέξει ο καθένας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia