FOLLOW US: facebook twitter

Πρόταση για «Ολυμπιακή Σχολή» στην Ηλεία: Η «Πρωινή» παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της μελέτης του Γ. Παναγιωτόπουλου

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131250″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Καταθέτω την πρόταση ως προσπάθεια διεύρυνσης του διαλόγου και ως ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα διεκδίκησης», δηλώνει ο Λεχαινίτης παν/μιακός

[/vc_column_text][vc_column_text]Πρόταση για την ίδρυση «Ολυμπιακής Σχολής» στην Ηλεία θα λάβουν εντός των επόμενων ημερών όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε συγκεκριμένη βάση συζήτησης. Η πρόταση αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της μελέτης που είχε εκπονήσει από το 2017 ο Ηλείος αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Μουσειολογίας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και την οποία είχε παρουσιάσει σε αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα καθώς και στην προηγούμενη δημοτική αρχή Πύργου.

Η Πρωινή σήμερα αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες της πρότασης και τις αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με την αρχική μελέτη, προκειμένου να συμβαδίζουν με τα σημερινά δεδομένα. Πρόκειται για Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών που περιλαμβάνει τρία τμήματα:

α) Τμήμα Μουσειακών Σπουδών  (Μουσειολογίας),

β) Τμήμα Πολιτιστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και

γ) Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Τεχνολογίας στην Επικοινωνία.

Η διάρθρωση της σχολής και η επιλογή των αντικειμένων σπουδών αποφασίστηκε κατόπιν μελέτης των γεωγραφικών και πολιτισμικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ηλεία αλλά  με βάση το έλλειμμα που εμφανίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών στις συγκεκριμένες σπουδές. Η βασική αλλαγή είναι πως έχει αφαιρεθεί το τμήμα Τουρισμού, καθώς έχει αποφασιστεί η παραμονή του στην Πάτρα και οι συσχετισμοί δεν επιτρέπουν ρεαλιστική διεκδίκησή του.

Όπως επισήμανε στην Πρωινή ο κ. Παναγιωτόπουλος, η παρούσα μελέτη επιχειρεί να αποτελέσει μια στοιχειοθετημένη πρόταση δημιουργίας αυτόνομης σχολής και να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη των συνθηκών που θα προλειάνουν το έδαφος, ώστε η Ηλεία να αποκτήσει ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

«Η εκπόνηση του εγχειρήματος έλαβε υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ολυμπιακής Γης, αφενός την πολιτισμική παρακαταθήκη και αφετέρου την απαρέγκλιτη ανάγκη της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στο σύγχρονο κοινωνικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Στηρίχθηκε στην αντίληψη της δημιουργικής αξιοποίησης της πολιτιστικής διαχείρισης και των ψηφιακών εφαρμογών σε πεδία καινοτόμα, όπου εφαρμόζονται μοντέρνες πρακτικές-όπως είναι, μεταξύ άλλων, η διάθεση μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση- με έγκυρη θεωρητική πλαισίωση», ανέφερε και πρόσθεσε πως η προοπτική δημιουργίας μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αντικείμενα της Σχολής διαφαίνεται ως μια δυναμική προϋπόθεση για την περαιτέρω διεύρυνση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Πρόβλεψη για e-learning και ξενόγλωσσα μαθήματα

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ.Παναγιωτόπουλος έχει ενσωματώσει από το 2017 στην πρότασή του την πρόβλεψη σύγχρονων τρόπων διδασκαλίας, όπως η ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών, με τη διάθεση μαθημάτων εκ παραλλήλου και στην αγγλική γλώσσα, σε προχωρημένα εξάμηνα.

«Η παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης διασφαλίσει την ισότητα στην πρόσβαση της πληροφορίας, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τις ανάγκες των φοιτητών.  Τα αγγλόφωνα μαθήματα δίνουν ώθηση στο ίδρυμα και μπορούν να αποτελέσουν δίαυλο αμφίδρομης επικοινωνίας με πανεπιστήμια και φορείς του εξωτερικού για την προσέλκυση φοιτητών και διδασκόντων, στο πλαίσιο του ευρέος προγράμματος ERASMUS + και όχι μόνο», εξήγησε.

«Καταθέτω μια πρόταση ως προσπάθεια διεύρυνσης αυτού του διαλόγου και συνάμα πρόσκλησης για προβληματισμό των φορέων του Νομού. Αποτελεί, ίσως, εργαλείο στη “φαρέτρα” των επιχειρημάτων για τη διεκδίκηση και πιθανή επιτυχή κατάληξη του επίχρόνια ζητούμενου.Η εν λόγω πρόταση δεν διεκδικεί τη μοναδικότητα της επιλογής του προσανατολισμού των φορέων του Νομού, δεν εκπροσωπεί ως περιεχόμενο κανένα φορέα ή ίδρυμα ή θεσμό της κοινωνίας. Είναι μια προσωπική μου πρωτοβουλία  που τίθεται στην κρίση για βελτίωση ή απόρριψη, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει αντικείμενο γόνιμου διαλόγου και δεν θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων όπως έγινε το 2017 όταν την παρουσίασα στον δήμο Πύργου. Προτείνεται η διακριτική ονομασία “Ολυμπιακή Σχολή”, αναδεικνύoντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιαίτερη ταυτότητα του νομού», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ηλείος καθηγητής διευκρίνισε πως η πρόταση-μελέτη δεν αναφέρει χωροταξικό προσδιορισμό για την λειτουργία της Σχολής, διότι αυτό αποτελεί υπόθεση των οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού και υπογράμμισε ότι αντίστοιχα και  διαρκώς επαναλαμβανόμενα είναι τα επιχειρήματα για την ύπαρξη του πλεονεκτήματος της πρωτογενούς παραγωγής και της ανάγκης λειτουργίας του  Γεωπονικού Τμήματος με περαιτέρω ανάπτυξή του. «Ο Νομός μπορεί να στηρίξει άριστα και τους δύο επιστημονικούς προσανατολισμούς», σχολίασε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia